Az egyik leghasznosabb biztonsági funkciót leleményes módon, szoftveresen oldotta meg az Apple, de inkább védi vele saját magát, mint téged.

2023.11.05. – A macOS Sonoma 14.1-et futtató Mac-ek rendelkeznek egy új funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy a gép észre vegye és tudassa veled, ha az USB-C portok nedvesek lettek, ám erről riasztást is küld az Apple felé. Ami akkor jöhet rosszul, ha szeretnéd garanciális javításon áttuszkolni a hibás eszközödet. Ha van macOS Sonoma 14.1-et futtató Maced, érdemes a szokásosnál is óvatosabbnak lenned, ha folyadék van körülötte!

Ez különösen igaz akkor, ha szeretnéd, hogy a legrosszabb eshetőség, a szervizigény esetén az Apple ingyen megjavítsa.

A gyártó már régóta alkalmazza a folyadékérintés-indikátorokat (Liquid Contact Indicators, LCI), például az iPhone-ban, de vannak készülékek, amelyek eddig nélkülözték. A 9to5Mac új jelentése szerint ez megváltozott, viszont a legújabb Mac szoftver kiegészítő egy lépéssel tovább is megy annál, amire az iPhone-ok LCI-je képes.

A macOS Sonoma 14.1 verziószámú rendszerrel bíró asztali gépek és laptopok mostantól megkapják a „liquiddetectiond” (Liquid Detection and Corrosion Mitigation Daemon) funkciót, ami figyeli, hogy a hardver érintkezette-e folyadékkal. Állítólag a háttérben fut és elemzi a számítógép minden egyes USB-C portjának nedvességét.

Forrás: 9to5mac.com

Ez, ahogy fentebb írtuk, már fut az iPhone-okon és az iPadeken, amelyek felhasználói jelzést kapnak a készülékük beázásáról. A figyelmeztetés hasznos, de nem tud többet annál, hogy közli: húzd ki a töltőkábelt, amíg a port megszárad. A macOS rendszereken futó verzió annyiban képes többre, hogy összegyűjti az adatokat. Ezeket később az Apple Store-ba bevitt gépről, vagy a hozzá kapcsolt felhőből le tudják tölteni, és ha kiderül, hogy a hiba beázás miatt keletkezett,

megtagadhatják a garanciális javítást.

Kérdés tehát, hogy az új funkcióval tulajdonképpen kit véd az Apple: a felhasználót, vagy saját magát? Mivel az utóbbi tűnik valószínűnek, jobb, ha még egy fokkal óvatosabban bánsz a géppel és a portjaival, hogy ne veszítsd el a garanciát. Mostantól ugyanis nem lehet majd egy beázást átverekedni a szervizen azzal, hogy a gép önhibádon kívül romlott el.

Ezekre az Apple erőművekre pláne érdemes lesz vigyázni:

A gamerekre ágyúzna az Apple az új, bivalyerős és milliós M3-as gépeivel

×