Az Apple a találóan „Félelmetesen gyors” elnevezésű eseményén leplezte le a legújabb, bivalyerős, gamerekre hangolt chipjeivel felszerelt gépeit.

2023.10.30. – Az Apple csak lerántotta a leplet a legújabb, iszonyatosan erősnek ígérkező M3-as chipjeiről, melyekkel tagadhatatlanul a játékosokra ágyúznának egy nagyot, ezzel is kibővítve az almás közönség amúgy is népes táborát. Az Macek eddig elég hadilábon álltak a videojátékokkal, most azonban nagy vízválasztóhoz érkezett a vállalat, amely olyan továbbfejlesztett GPU-kkal dobja meg a legújabb termékei teljesítményét, melyek minden bizonnyal sok PC-s játékos figyelmét fel fogja kelteni. Cupertinóban legalábbis ez a terv, a többit pedig majd a piac eldönti.

M3, M3 Pro és M3 Max

A legújabb, 3nm-es gyártási technológián alapuló chipek, az M3, az M3 Pro és a Max – az Apple szerint forradalmi – Dynamic Cachinget (dinamikus gyorsítótárazás) és Mesh Shadinget is támogatni fogja, illetve Macekben most először hardveresen képes lesz a manapság egyre nagyobb szerepet kapó ray tracingre is.

Az M3-ra helyezett 25 milliárd tranzisztor nem kevés, 5 milliárddal több, mint az előző generációs 2022-es M2-es chipek, és 9 milliárddal múlja felül az M1-et – feljebb haladva pedig még durvább számokat láthatunk (a képen). De a játékosok számára talán a GPU lehet a legérdekesebb, az

  • M3: egy 10 magost kínál, ami 65%-kal komolyabb teljesítményre képes, mint az M1, illetve 20% erősebb az M2-nél
  • M3 Pro: egy 18 magos GPU-val hódít, ami az M1 Prónál 40%-kal, az M2 Prónál pedig 10%-kal erősebb
  • M3 Max: egy 40 magos GPU-val lett felvértezve, 50%-kal gyorsabb, mint az M1 Max, míg az M2 Maxot 20%-kal múlja felül.

Kép: PCMag

Már megszoktuk, hogy a többi gyártóval ellentétben az Apple nem önálló termékként tekint a chipjeire, melyeket a legújabb gépeibe szerelve lehet csak elérni. Az első M3-asokkal felszerelt iMacet és a MacBook Prót már elő lehet rendelni, november 7-én pedig már fel is adják őket.

A 24 hüvelykes iMac ára Magyarországon 649.999 forinttól kezdődik, és kiszereléstől függően 100.000 forintos lépcsőnként változik. Szignifikáns különbséget a GPU magok száma, illetve a tárhely méretében tapasztalhatunk, de a drágább gépeket több színvariáció közül választhatjuk ki, melyekhez olyan hasznos extrákat is mellékelnek, mint a Gigabites Ethernet, USB 3 port, illetve Touch ID-val ellátott Magic Keyboard.

A MacBook Prónál már sokkal változatosabb a kínálat, bár szomorúan konstatálhatjuk, hogy a „belépőszintű” 13 hüvelykes masinától elbúcsúztak. A legkisebb MacBook Pro immáron 14 hüvelykes méretekkel bír, amely mellett természetesen a 16″-osat is kosárba rakhatjuk.

De nem csak a méreteikben különböznek: míg a 14-es laposokat az alap M3-mal is hazavihetjük, addig – ahogyan megszokhattuk, a Pro leggyengébbike is M3 Próval lesz felszerelve. Ez nyilván az árakban is meglátszik, hiszen a kisebbik, sima M3-as Macbook Pro 799.999 forintról indul, addig a 16-os M3 Prót 1.249.999 forint alatt nem adja az Apple.

A legdrágább és legfullosabb M3-as MacBook Pro egyébként az M3 Max hajtotta 16 hüvelykes variáns, amiben egy 16 magos CPU, és egy 48 magos GPU pihen, és amit most először kérhetünk 128 giga egyesített memóriával, illetve 8 TB-os SSD-vel. Mindez 3 millió 599.999 forintba kerül. Az összes modellt és kiszerelést az Apple hivatalos oldalán lehet átbogarászni, és mindenféle igény szerint összerakni.

Azt sem szabad elfeledni, hogy az új chipek jobbak az energiafelhasználásban is, az M3 pedig ebben sem képez kivételt. Ha hihetünk az Apple belső méréseinek, akkor az M3-as Macbookokkal akár 22 óra üzemidőt is elérhetünk.

Kétségtelen, hogy az új M3-as chipek tekintélyt parancsoló erővel bírnak, az azonban kérdéses, hogy a hardcore, PC master race számára mennyire lesz kecsegtető az új iMac és az MacBook Pro. Az Apple ugyanis teljesen egyértelműen a játékosokat próbálja elcsábítani a legújabb fejlesztéseivel – mint amilyen például az iPhone 15, amely szintén olyan erősre sikeredett, hogy még a legújabb AAA-s játékokat is képes magas minőségben futtatni.

Az Apple teljes bejelentő eseményét is megnézheted:

Ezt is érdemes elolvasnod:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×