Készült egy igen tanulságos felmérés, amelyből sok egyéb mellett az is kiderült, hogy az emberek közel fele simán szexelne egy robottal.

2021. 09. 19. – A robotizáció tulajdonképpen már emberemlékezet óta velünk van, hiszen már a kerék feltalálása óta egyre jobb és fejlettebb eszközökkel könnyítjük meg, vagy váltjuk le az emberi munkát. Mondhatni egy természetes folyamat, amely újabb állomása a mesterséges intelligencia megjelenése volt, amely az utóbbi néhány évben, évtizedben rohamosan fejlődik.

Nem csoda hát, hogy sokan ambivalens érzésekkel vannak a technológia ezen része iránt, melyről most a Tidio nevű chatbotokat fejlesztő vállalat is készített felmérést. A felmérést 1200 ember bevonásával készítették, melyben olyan általános dolgokról kérdezték őket, hogy milyen szívesen végeztetnék a házimunkát robottal, vagy hogy milyen munkákat tartanak valószínűnek, hogy eltűnhetnek majd.

A válaszadók közül leginkább a diplomával rendelkezők gondolták úgy, hogy a munkájukat veszélyezteti az AI – a 69%-uk mondta azt, hogy elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia helyettesíti őket a jövőben. A megkérdezettek leginkább a pénztáros, sofőr és a fordítói állásokat tartják a leginkább veszélyeztetett szakmáknak, míg legnagyobb biztonságban szerintük a művészek, zenészek, terapeuták, rendőrök, orvosok, ügyvédek, ápolónők, műszerészek, és szerelők vannak.

Graph presenting jobs most likely to be taken over by AI

Graph presenting jobs least likely to be taken over by AI

A megkérdezettek 78%-a használna AI vezérlésű robotot a lakásában/házában takarításra (ebből a férfiak 80%, a nők 75%), de 70 százalékuk simán rábízná az ételkészítést, főzést, sőt, az emberek 68%-a még a havi költségvetést és a számlák kifizetését is simán rábízná egy mesterséges intelligeciára, robotra.

Továbbá az is kiderül, hogy tíz emberből 4-en szexelnének robottal – ebből a férfiak közel fele, 48 százaléka közösülne egy humanoid robottal, míg a nők mindössze 33%-a menne bele egy ilyen aktusba.

Ez mondjuk annyira nem lehet meglepő, hiszen manapság is vannak már egyedi megrendelésre készülő szexrobotok, sőt, már olyanokat is találni, melyekkel előtte-utána még cseveghetünk is. Az ebből következő kérdésre adott válaszarány azonban már meglepőbb, ugyanis 1200 ember 39 százaléka még romantikus kapcsolatot is létesítene egy AI vezérelte humanoid géppel. Itt a nők aránya változatlanul 33%, vagyis azok a hölgyek, akik lefeküdnének egy robottal, nagy valószínűséggel kapcsolatba is bonyolódna vele, a férfiak pedig 43%-os arányban válaszoltak erre a kérdésre igennel.

Table presenting in what situations we welcome AI technology among total, female and male respondents

Végezetül még azt is megkérdezték, hogy mely robottal vagy AI-al lépnének interakcióba, melyiket ismernék meg, találkoznának szívesebben. A többség a Halo játékok egyik főszereplőjét, a mesterséges intelligenciát, Cortanát választotta – bár itt nagy a szakadék a férfi és női válaszok között, ugyanis míg előbbi 90%-a ismerné meg közelebbről Master Chief társát, addig a hölgyek 63 százaléka választaná őt.

Másodikként a Boston Dynamics kutyájával ismerkednének meg, őt pedig a Generic humanoid robotja követi. A legkevésbé a Terminátor filmek halálosztóját, a T-800-al és a CB2 nevű baba-robottal futnának össze.

Table presenting breakdown between female and male responders who replied yes to the question: Would you like to interact with this robot/AI?

via – Tidio

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ki volt a legelső ember, akit meggyilkolt egy robot?

×