Igen komoly börtönbüntetés vár arra a tinire, aki egy Nintendo Switch konzol miatt eszméletlenre verte saját tanárát, majd le is tagadta.

2023.11.02. – Sokszor beszélünk arról, hogy a videojátékok mennyire eredményeznek erőszakot, a téma pedig általában megosztja az embereket. Sajnos bármennyi kutatás is készül a témában, a valóság néha mást mutat, pedig a legtöbb eredmény szerint a videojátékok nem szülnek egyértelműen erőszakot. Nemrég viszont olyan eset történt, ami sajnos pont egy videojáték-konzolhoz köthető. Egy amerikai diák, Brendan Depa friss hírek szerint komoly börtönbüntetésre számíthat, miután egy Nintendo Switch miatt alakult ki vita tanárával. A srác elvileg eszméletlenre verte saját tanárát, majd a bíróságon nem vallotta magát bűnösnek.

Mi történt?

Még idén év elején egy diák brutálisan bántalmazta iskolája egyik tanárát, aki megpróbálta elérni, hogy a diák az órán ne használja a Nintendo Switch konzolt. Bár eredetileg arról volt szó, hogy a tanár elvette tőle a konzolt, a segédtanár ezt később tagadta. Állítása szerint csupán kérdőre vonta, hogy miért játszik az órán? A kérdezősködés állítólag irritálta a diákot, aki káromkodni kezdett, aminek hatására a tanár az igazgatóiba indult. Ekkor elvileg a diák utána ment, majd megtámadta a tanárt.

A diák később ugyan megjelent a bírtóságon, de nem vallotta magát egyértelműen bűnösnek. A brutális incidensről készült videofelvétel viszont, amit az iskola biztonsági kamerája rögzített, kulcsfontosságú bizonyíték – írja a GameRant. Mivel a diákot súlyos testi sértéssel vádolják, akár 30 év börtönbüntetés is várhat rá. Büntetésének pontos időtartama attól függ, hogy a bíró hogyan dönt.


Természetesen az eset ezúttal is csak közvetetten köthető a videojátékokhoz, valószínűleg nem a konzol és nem egy játék tette a diákot erőszakossá. A játékok felelősségre vonása azonban általános jelenség. Nem is olyan rég, a Franciaországban történ zavargások idején Emmanuel Macron francia elnök azt mondta: a videojátékok a felelősek a zavargásokért, amik megrészegítették a fiatalokat. Később persze ezért bocsánatot kért, mondván mégsem a játékok a hibásak.

„Június végén aggodalmamnak adtam hangot, mert a videojátékokat a bűnözők arra használták, hogy elbagatellizálják az erőszakot a közösségi oldalakon” – mondta Macron. „Az erőszakot ítélem el, nem a videojátékokat. A játék kultúra, szórakozás, látványosság! A művészi kísérletezés terepe, egy lenyűgöző tér, amelyben keveredik az összes művészet.” Az elmúlt években számtalan kutatás bizonyította, hogy a videojátékok nem járnak egyértelműen erőszakos cselekedettel.

Erről itt is írtunk korábban:

Kiderítették, mennyi köze van a videojátékoknak a fegyveres erőszakhoz

 

×