A Halloweeni töklámpások ragyogása közepette nemrég napvilágot látott egy új világrekord, ekkora most a legnagyobb tök a világon.

2023.11.01. – Bár nálunk Magyarországon ebben az időszakban más hagyományok élnek, van olyan szokás, amit mi is szeretünk átvenni. Ilyen például Halloween alkalmából a töklámpás-készítés, amihez a legjobb tök az, ami minél nagyobb. Így aztán van szerencsénk beszámolni ennek kapcsán egy nemrég hitelesített Guinness világrekordról, ami megmutatja, hogy mekkora most a legnagyobb tök a világon.

A töklámpás vagy eredeti nevén jack-o’-lantern egy angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötődik. Bár a különböző növényi részek más-más rendeltetésű faragása igen régi hagyomány, de az október 31-e éjjelének speciális kellékeke egy kelta eredetű vallási rituálé és a Brit-szigetek népi babonaságainak keveredésével, majd a 19. században kivándorlók közvetítésével, már az ottani hagyományokkal egybeolvadva Észak-Amerikában vált azzá, amiként a 20. század óta – egyre több helyen – felbukkan.

A legnagyobb tök

Ahogy arról nemrég az AP is beszámolt, egy minnesotai kertészmérnök október 9-én Kaliforniában bemutatott egy tököt, ami joggal érdemelte ki a világ legnagyobb töke címet. A versenyen persze sok nagy tök részt vett, de végül 1247 kilogrammos súlyával nem volt vetélytársa. Ez egyébként már az 50. Tök Világbajnokság volt Amerikában. Travis Gienger olyan hatalmas darabot termesztett, amiből nem csak óriási töklámpás lehetne, hanem legalább 687 pitéhez is elég lenne.

„Erre nem számítottam. Nagyon jó érzés volt” – mondta a 43 éves Gienger, aki közel 30 éve termeszt tököket. A hatalmas tök egyébként a „Michael Jordan” nevet kapta.

Fotó: AP/Eric Risberg

A legnehezebb sütőtök korábbi világrekordját egy olaszországi termelő állította fel, aki 2021-ben 1226 kilogrammos tököt mutatott be a Guinness World Record szerint. Gienger, aki elmondása szerint naponta tizenkétszer is meglocsolja a tököket, és a szokásosnál is többet trágyázza őket, nem sokkal előzte be idén. És hogy miért jó ilyen nagy tököket termeszteni? Nos, a világrekord mellé jár még egy 30 ezer dolláros pénznyeremény is, ami átszámítva majd 11 millió forintot jelent. A tököket egyébként később kiállították a városban, ám töklámpás nem lett belőlük.

Ezt láttad már?

Végre megvan, mikor jelenhet meg a Baldur’s Gate 3 Xbox portja

×