Nagyon kényelmes, hogy az Android nincs úgy „bebetonozva”, mint az iOS. Azonban így kellemetlen és veszélyes applikációkba is belefuthatunk.

2023.10.30. – Amikor telefonválasztás előtt áll az ember, akkor ma már nem olyan egyszerű a döntés, mint 20 évvel ezelőtt. Akkoriban egyszerűen csak a szimpatikusabb modellt volt érdemes választani, hiszen sok extrát az sms-ezésen, na meg hívásokon kívül nem tudtak az eszközök. Ma már egy komoly multimédia központ pihen a zsebünkben, amik ráadásul a legtöbb kiegészítőnket képesek kezelni. Így hát ha valakinek Apple AirPods csücsül a fülében, Apple Watch-csal vizslatja az órát és Macen gépel, nagy valószínűséggel az iPhonera esik majd a választása.

Az Android készülékek viszont nagyobb teret engednek a felhasználóknak, nem olyan zárolt a rendszere, mint az Apple okostelefonjának. Ez sok esetben szimpatikus lehet a felhasználóknak, azonban komoly veszélyekkel is járhat. Ezt igazolja az is, hogy újonnan felbukkantak olyan applikációk, amik a Google Playen keresztül megfertőzhetik a készülékeinket. Ráadásul ezek az appok több millió letöltéssel rendelkeznek, vagyis komoly kárt okoztak a felhasználóknak.

A lista, amivel érdemes vigyázni

A Dr. Web egy riportban összegyűjtötte az összes „felkapott” fertőző applikációt, ami trójai vírust telepít az Android készülékekre. Itt felkapott alatt arra gondolok, hogy azokat, amiket tömegével telepítenek az óvatlan felhasználók. Sőt, felbukkantak olyan úgynevezett HiddenAds programok is, amik feltelepülnek az okostelefonokra, majd pedig a háttérben reklámokkal terhelik a mobilnetet, na meg úgy önmagában az eszközt. Ez igencsak kellemetlen helyzeteket generálhat a felhasználóknak, miközben bevételt termelnek a fejlesztőknek.

Íme egy lista a Top 4 HiddenAds Google Play appról:

  • Super Skibydi Killer
  • Agent Shooter
  • Rainbow Stretch
  • Rubber Punch 3D

 

Az online fogadás jó biznisz azoknak, akik elektronikus kaszinóval akarnak pénzt keresni, azonban rettenetesen kellemetlen és addiktív azoknak, akik belekeverednek ebbe a körforgásba. Sajnos vannak olyan Android appok, amik erre apellálnak, játékoknak tűnnek, de igazából szerencsejátékos oldalakra küldik az embereket.

Pár felkapott példa:

  • Eternal Maze (Yana Pospyelova)
  • Jungle Jewels (Vaibhav Wable)
  • Stellar Secrets (Pepperstocks)
  • Fire Fruits (Sandr Sevill
  • Cowboy’s Frontier (Precipice Game Studios)
  • Enchanted Elixir (Acomadyi)

Aztán előfordulhatnak olyan appok is, amik a felhasználók tudta nélkül feliratkoznak automatikusan különféle fizetős oldalakra és szolgáltatásokra. Ezek a Joker App gyűjtőnevet viselik. A Dr. Web riportja kettőt is kiemel ezek közül, a Love Emoji Messengert, valamint a Beauty Wallpaper HD-t.

Oda kell tehát hatványozottan figyelni, hogy mi, vagy akár a gyermekünk, családtagjaink, mire kattintanak, mert egy pillanat alatt rosszra fordulhat minden, hála a haszonlesőknek.

Ezt olvastad már?

Nem fognak működni a nem hivatalos kiegészítők az Xbox konzolokon

×