Tömegek vetették rá magukat a legújabb kompatitív FPS-re, a The Finals-ra, amit még néhány napig mindenki teljesen ingyen kipróbálhat a megjelenés előtt.

2023.10.29. – Bár a néhai DICE fejlesztőkből verbuválódott Embark Studios még csak most bontogatja szárnyait, a legelső két, valamiért párhuzamosan fejlesztett játékukkal szinte azonnal felrakhatják magukat a nagyok térképére. Persze csak abban az esetben kerülhetnek a figyelem és a játékosok imádatának középpontjába, ha az alfa állapotban leledző Arc Raiders, illetve az épp nyílt bétatesztet élő The Finals játékaik jól sikerültnek.

Erre pedig elég jó esélyeik vannak.

Egyrészt mindkét cím a mostanság divatos többjátékos élményekre van kihegyezve: az Arc Raiders egy kooperatív-kompetitív PvPvE zsákmánygyűjtős és kimenekítős shooter (pl. The Division Dark Zone-ja), míg a The Finals a legnépszerűbb multis FPS-ek elemeinek és mechanikáinak óriási olvasztótégelye, amiben éppúgy felfedezhető némi Call of Duty, mint Overwatch 2, esetleg R6: Siege, vagy Quake 3.

A multiplayerségükön túl közös a két játékban, hogy mindkettő iszonyatosan látványos, az akció pedig érezhetően mesteri pontossággal koreografált. Az Xbox Partner Preview október 25-i eseménye óta ezt tapasztalhatja meg most tulajdonképpen bárki, aki csak akarja, a The Finals nyílt bétatesztje ugyanis azóta ingyenesen látogatható. Üröm az örömben, hogy épp Xboxon van a legkevesebb játékos, így az esemény házigazdájának masináján csak úgy lehet teljes 3v3v3 meccseket indítani, ha bekapcsoljuk a PC-sekkel is összeeresztő crossplay matchmakinget.

Ebben persze a konzolosoknak nem sok örömük lesz, hiszen így javarészt csak olyanokkal dobja őket össze a gép, akik az egér+billentyű miatt óriási hendikeppel indulnak a harcoknak. Azt pedig borítékolhatjuk, hogy a játékosok túlnyomó része PC-s lesz, a The Finals ugyanis a Steam egyik legjátszottabb játéka jelenleg, aminek playtestjével már többen játszanak, mint a GTA V-tel, a Call of Duty-val, az EA FC 24-gyel, vagy az R6: Siege-dzsel.

Kép: SteamDB

Nincs mit meglepődni ezen, mivel a The Finals valóban egy szórakoztató cucc, ami még az esporttá válás potenciáljával is rendelkezik. A játék amúgy amennyire egyszerűnek hangzik, annyira bonyolult is: adott három csapat, akiknek 20.000 zsetont kell összegyűjteni egy arénában. A pénzt széfekből lehet kinyitni, a csapatkassza növeléséhez viszont ki is kell menekíteni, ami nem lesz egyszerű feladat; míg a pénzhordó csak a szajré mentésével foglalatoskodhat, addig a két csapattársának két háromfős csapattal, azaz 6 ellenféllel is meg kell küzdenie valahogy – akik amúgy nem csak a pénzzel futót, hanem a kimenekítési pontot is látják.

Aki hamarabb eléri a 20 ezret, az nyer.

A játékosok három különböző karaktert választhatnak maguknak, akiket aztán külsőleg tetszőlegesen átalakíthatnak: az egyik hős pici, vékony, ergo nagyon mobilis, vele a legkönnyebb a mentés, viszont ő is a legkönnyebb lelőni. A középső karakter nem meglepően középre balanszolt, akivel leginkább a harcokban vagy a support feladatokban fogunk jeleskedni, míg a nagylegény egyértelműen a tank szerepét tölti be: nagyot sebez, és nagyokat és sokat kell bele lőni, hogy kifeküdjön. Rajtuk túl van egy csomó tárgy és fegyver, melyekkel taktikusabbá tehetjük a harcokat, de a végén úgyis az a csapat fog nyerni, aki hatékonyabban tud együttműködni, illetve minden helyzetben gyorsan feltalálják magukat.

A grafika elsőrangú, simán prémium, AAA-szint, egyszerűen gyönyörű – bár a béta során azért belefutni csúnya hibákba. A játékmenet pedig – mint fentebb említettem – mesteri: a mozgás hihetetlenül fluid, amire pár pillanat alatt ráérez az ember, a gunplay-t pedig bár szokni kell, nagyon élvezetes, abszolút a nagyok közé való. Persze bőséggel akad még min csiszolni, balanszírozni, a – nagy mértékben rombolható – pályákon is lesz mit alakítani, illetve a játékmódok jövőbeli változatosságában is bízunk, de az azért már jól körvonalazódik, hogy a The Finals egy nagyszerű játék lehet, amennyiben figyelnek rá és frissen tudják tartani.

Ha pedig téged is érdekel a hirtelen nagyon felkapott kooperatív-kompetitív FPS, amit még most, a megjelenés előtt ki szeretnél próbálni, akkor még nem késő: Xboxon, PS5-ön és PC-n is november 5-ig bárki becsatlakozhat a gladiátormeccsekbe. A The Finals éles rajtját sajnos még nem tudjuk, de elméletileg minden eredményünk, amit a béta során elértünk, az összes feloldott cuccal együtt jön velünk. Ja, és később sem kell fizetni érte, hiszen a megjelenése után is teljesen ingyenes lesz. A többit pedig majd meglátjuk akkor.

 Ezt is érdemes elolvasnod:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×