Nagyon hasznos új funkciókkal bővülnek tovább az Xbox konzolok és a PlayStation 5-ök októberben, melyek hamarosan minden játékoshoz megérkeznek.

2023.10.27. – Pihenjen a polcodon bármelyik konzol, az Xboxot és a PlayStation 5-öt is érdemes lesz mielőbb frissítened. Mindkét masina remek újdonságokkal gazdagodott, köztük is számos olyannal, amely nem csak a játékélményt, hanem a mindennapi használatot is megkönnyíti.

Miket kaptak a PlayStation 5-ösök?

A PS5 a 23.02-08.20.00 verzióra kell felfrissüljön, ami a mai nappal kezdődően fokozatosan válik tölthetővé. Ha megvagyunk a telepítéssel, akkor a Sony ígérete szerint

  • nem kicsit javul a zenelejátszás, ami a megújult kétoszlopos elrendezésnek köszönhetően sokkal könnyebben használható a vezérlőközpontból.
  • PSVR 2 játékok streamelése közben mostantól már senki sem fogja véletlenül a teljes szobáját-környezetét is közvetíteni. Ehhez csak a VR fejes beállításai között kell kikapcsolni a kamera átlátszóságát.
  • új hangutasítással bővült a jelenleg csak angol nyelven és nyelvterületen elérhető Voice Command funkció, aminek ha feltesszük a „What’s new?” kérdést, azonnal mutatja a PS5 újdonságait.
  • illetve állítólag sokat javítottak az üzenetküldésen/fogadáson is.

Viszont egy rossz hírt is hozott a frissítés: a 2020 novemberében megjelent modelleket fokozatosan kivonják a piacokról, azaz hamarosan már csak a karcsúsított és könnyebbé tett, levehető lemezmeghajtós „Slim” modelleket fogjuk tudni megvásárolni.

Miket kapnak az Xbox-tulajdonosok?

Papíron az Xboxon játszók is tölthetik az októberi update-et, amely egy csomó hasznos funkcióval gyarapítja a konzol tudástárát:

  • Mostantól az Xbox Accessories alkalmazással bármilyen játék billentyűzetes kiosztását átkonvertálhatjuk az Xbox Elite Series 2 és az Xbox Adaptive Controller gombjaira. Ezt nyilván nem a konzolos, hanem a PC-s játékoknál lesz hasznos funkció, amit a drágább, illetve a kifejezetten mozgáskorlátozott játékosok számára fejlesztett kontrollert használók fognak tudni hasznosítani.
  • A Windows alapértelmezett videószerkesztője, a Clipchamp egy Xbox-opcióval bővült, amivel gyorsan és könnyen importálhatjuk az xboxos játékfelvételeinket. Erre pedig nagy szükség is lesz, ugyanis nemrégiben azt is megtudtuk, hogy a Microsoft már nem fogja olyan sokáig tárolni a képeinket és a videóinkat, mint eddig.
  • Frissültek az adatkezelési módszerek is: amint egy profillal kiválasztjuk, hogy pontosan milyen diagnosztikai adatokat és statisztikákat szeretnénk megosztani a Microsofttal, akkor többet más helyen: konzolon, mobilon, PC-n vagy alkalmazásban már nem kell újra és külön megtennünk ugyanazzal a profillal. Ezeket természetesen bármikor módosíthatjuk az Xbox adatvédelmi menüpontja alatt.
  • Kísérletképp bevezetnek egy teljesen új funkciót is, ami megkönnyíti a haverok közötti játékot. Egyenesen a profilból meghívhatjuk a barátainkat egy közös mókára, akik egyetlen gombnyomásra becsatlakozhatnak az adott játékba. Ez a kísérleti funkció viszont csak néhány kiválasztott játékos számára lesz elérhető – és a tesztek alapján döntenek az éles bevezetéséről.

A Microsoft külön hangsúlyozta, hogy ha valakinek van javaslata újabb funkciókra, esetleg konstruktív meglátásai vannak a meglévőekkel kapcsolatban, azokat mindig szívesen várják. A fenti újdonságokat tartalmazó frissítés fokozatosan fog elérhetővé válni.

Az újdonságokat, a tesztjellegű funkciókat az Xbox Insider-tagok általában még az éles bevezetések előtt kipróbálhatják, melyeket a javaslataik alapján csiszolnak készre. Ehhez pedig csak az Xbox Insider Hubot kell letölteni Xbox One-on, Series X|S-en, vagy PC-n.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nem csak a leggyönyörűbb, de 2023 egyik legjobb játéka lett az Alan Wake 2

×