Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint a galambok egyáltalán nem madáragyúak, és a tanulási folyamatuk figyelemre méltóan hasonlít a gépi tanuláshoz.

2023.10.27. – Tudom, hogy kicsit rosszindulatúnak tűnik, de én mindig úgy gondoltam, hogy galambok az egyik legbutább állatok a világon. Látok galambokat, akik nem képesek anélkül enni kenyérdarabot, hogy össze-vissza dobálnák azt. Látok galambokat, akik rendre féllábúak, mert valamiért nem tudnak vigyázni magukra. Vagy ki tudja, miért. Ám most egy tudományos kutatás azt mondja, hogy sokkal több van a galambok agyában, mint gondolnánk.

Az Ohiói Állami Egyetem új kutatásából ugyanis az derül ki, hogy a galambok agya sokban hasonlít a mesterséges intelligenciára, legalábbis abban, ahogy problémákat oldanak meg. Ha feltételezzük, hogy a galambok valóban buták, akkor nem tudom, hogy ez a tény a galambokat, vagy az AI-kat minősíti. Na, mindegy.

Galambok és AI

Brandon Turner, az Ohiói Állami Egyetem pszichológiaprofesszora, az új tanulmány vezető szerzője szerint a kutatók korábban azt feltételezték, hogy a galambok a jelenlegi mesterséges intelligenciamodellekhez hasonlóan oldottak meg egy problémát. Vagyis a madarak olyan problémákat oldottak meg, amelyekkel az emberek nem tudtak megbirkózni. Ez a módszer pedig az asszociatív tanulásra és a hibajavításra épül.

A kutatók olyan vizsgálatokat végeztek, amely során a galamboknak különböző feladatokat adtak, amik során a helyes válasz bizony kaját ért. Ha viszont tévedtek, nem kaptak semmit. Egyes tesztek nehezebbek voltak, mások kevésbé, de de a próbálgatás és tévedés módszerét alkalmazva a galambok végül a könnyebb teszteknél 95%-ban helyesen válaszolták (55%-ról indultak). A nehezebb kísérletekben a javulás kevésbé volt markáns, de még így is 55%-ról 68%-ra emelkedett a jó válaszok aránya. A galamb döntéshozatalának két központi pillére – az asszociatív tanulás és a hibajavítás – köré épített mesterséges intelligencia ugyanezeket az eredményeket hozta, és a mesterséges intelligencia idővel jelentősen javult.

„Igazán erős bizonyítékot találtunk arra, hogy a galambok tanulását vezérlő mechanizmusok nagyon hasonlítanak azokhoz az elvekhez, amelyek a modern gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát vezérlik” – mondta Turner. „Ünnepeljük, hogy milyen okosak vagyunk, hogy mesterséges intelligenciát terveztünk, ugyanakkor a galambokat lebecsüljük, mint ostoba állatokat. De a tanulási elvek, amik ezen mesterséges intelligenciák viselkedését irányítják, nagyon hasonlóak ahhoz, amit a galambok használnak.”

Na, ezek után gondoljuk újra azt, amit a galambokról tudunk.

Ezt láttad már?

Nem csak a leggyönyörűbb, de 2023 egyik legjobb játéka lett az Alan Wake 2

×