Ellenállhatatlanul aranyosak, váratlanul hősiesek (már amelyik) és egy csomó közös élményt ígérnek – ezek a kedvenc állati protagonistáink.

2023.10.25. – Megnyerő állati protagonisták, akikkel mindig öröm találkozni, és imádunk velük ugrálni-repülni-harcolni-lövöldözni-száguldani, meg ki tudja még mit csinálni. A többségükhöz úgy viszonyulunk, mint az ember legjobb barátjához a nap végén: jó velük lekuporodni a kanapéra, és kiengedni a fáradt gőzt. Közös kalandok egész sorát élhetjük át együtt, ezért tényleg már-már olyanok, mint a házikedvenceink.

Bowser

Avagy Koopa király, ugyebár. És rögtön ki is lóg a sorból, hiszen nem főhősről van szó (épp’ ellenkezőleg), de annyira ikonikus, hogy nem lehetett kihagyni a válogatásból. Minden idők talán legősibb videojátékos állati karaktere, akinek a faját (ahogy a lista néhány más szereplője esetében is) nehéz lenne belőni. De szerintünk egy aligátorteknős ihlette, csak az anyját még összeboronálták egy farkassal és egy bölénnyel is. Így lett sárkány-teknős-farkas-bölény. 1985 óta rendszeres a jelenléte a Super Mario franchise minden elképzelhető termékében, a videojátékoktól a fizikai bábúkon át a filmekig. Vak megszállottsága Peach hercegnő iránt állandó konfliktusforrás: a csajt folyton ki kell ragadni a nyálkás mancsai közül.

Crash Bandicoot

Kezdjük azzal, hogy ez a vidáman irritáló róka a nevében nem is róka, hiszen a bandicoot vagy bandikut a valóságban egy ausztráliai-új-guineai erszényes kisemlős. Cuki kis dög: kinézetre olyan, mint a mezei cickány és a házipatkány zabigyereke. Ha önmagában ez a sors nem lenne elég nagy istencsapása, a játékban úgy lesz belőle róka, hogy Neo Cortex doktor genetikai kísérleteknek veti alá. A mutáció során nyeri el azt az alakját, amit már mind jól ismerünk. A kalandjai – jobban belegondolva – elég szomorúak, hiszen maga az őrült tudós állítja folyton kihívások elé, hogy tesztelje a képességeit. Szabadítsd hát ki szépen!

Stray

A játék piacra kerülése előtt kevesen gondolták volna, hogy egy macska lehet annyira népszerű videojátékhős, mint amilyenné a game névadója vált. Ez az emberek alapvető bizalmatlansága miatt van, amivel a macskákat szemlélik: még azok is tudják, hogy érzelmileg rideg állatok, akik amúgy imádják őket. Ezért a valóságban nem sok macskafélét lehet hibáztatni, hiszen éppen az óvatosságuk és minimális emocionális kötődésük teszi őket a legsikeresebb szárazföldi ragadozóvá és túlélővé. Nos, éppen az utóbbi tulajdonságuk miatt volt ideális választás a Stray-ben, hogy egy macska a protagonistánk. Kóbor cicaként kezded a kalandot, egyedül, egy neonfényekkel és robotokkal teli cyberpunk jövőben, de – mivel macska vagy és túlélőnek születtél – nem nagyon van olyan akadály, amit ne tudnál legyőzni. Ez az állati főhős akkora király, hogy hamarosan saját filmje is lesz.

Ratchet

Nagyon szeretünk állati tulajdonságokat belelátni (és a karaktere nyilván állati vonások összepakolásával is keletkezett), valójában ugye egy űrlényhez van szerencsénk. Először a Veldin bolygón találkozunk vele, de a videojáték-sorozat későbbi epizódjaiban kiderül, hogy eredetileg a Polaris-galaxis Fastoon bolygójáról származik. Innen pakolta át az apja a Veldinre, hogy elrejtse valahogy Tachyon császár szemei elől. Ez lett az igazi otthona, ahol felcseperedett és űrhajó építő kalandorrá vált. Megjelenésre egy róka, egy macska és egy maki észbontó keveréke, egy antropomorf faj, a Lombax egyik példánya.

PAW Patrol

A Mancs-őrjárat karakterei azon kevés videojátékos és rajzfilmes figurák közé tartoznak, akikkel a legkisebb gyerekeket is simán ott lehet felejteni a konzol vagy a tévé előtt. Ilyen is kell a listára. Ártatlan és kedves szórakozást ígérnek, ráadásul zabálnivalóan aranyos kiskutyák, akiknek nehéz ellenállni. Nem is kell. A franchise keretei között főleg kooperációs game-ek születnek. A katasztrófavédő kutyák a lehető legnemesebb szándéktól vezérelve mentenek meg bajba jutott embereket. A kicsik akár párban is játszhatják, és a különböző szintek vastagon tartogatnak sikerélményt, hogy az apró gamereket ne kapjanak hisztirohamot, mert valami nem megy. Ha minden korosztály számára alkalmas játékot keresel, komoly kihívások nélkül, aranyos állatokkal, akkor neked való választás.

Sonic

A sünök csak addig cuki állatok, amíg nem kerülsz közel hozzájuk. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de akárhány házikedvencként tartott sünnel találkoztam, az mind igazi köcsög volt. Ettől még persze nem törvényszerű, hogy az összes az – talán csak pechem volt velük. De videojátékban nem sok népszerűbb karakter akad, mint ez a ma már nosztalgikus karakter. Sonic megállíthatatlan, hiszen nem csak a mind színesebb és lüktetőbb játék franchise, hanem a mozis pályafutás is elég szépen alakul. A 2020-as első és a 2022-es második film után jövőre jön a Sonic, a sündisznó 3.

És ha sose elég az állati kalandokból:

Élő tanyastreamben nézhetjük a háztáji állatokat az új magyar YouTube-csatornán

×