És ez még csak a kezdet: a Google a saját állítása szerint akár 100 gigabites sebességet is tud majd adni otthoni internet-előfizetőknek.

2023.10.26. – A gigászi adatforgalmat kínáló előfizetés elég nagy fegyvertény lehet a Google kezében ahhoz, hogy bármelyik szolgáltatót megszorongassa a piacon. A GFiber Labs projekt legújabb eredményét a párizsi NetworkX technológiai kiállításon mutatták be. És fontos leszögezni: nem csak vállalati, hanem lakossági ügyfelek számára is elérhető szolgáltatás lesz.

Forrás: Google

A „20 Gig + Wi-Fi 7” néven emlegetett csomag egyrészt tartalmazni fogja magát a 20 gigabites sebességű hozzáférést, másrészt egy olyan routert (Wi-Fi 7), ami osztani is képes az irdatlan mennyiségű adatot. A Google emlékeztet: már ma is vannak 5 és 8 gigabites sebességgel rendelkező ügyfeleik, míg a 20 gigabitest vállalati kliensek segítségével tesztelték.

„A multigiga elérkezett és kötelességünknek érezzük, hogy megfeleljünk a kihívásainak”

írja a Google, megjegyezve: a hozzájuk tartozó GFiber Labs segítségével „világelső otthoni internet-előfizetői élményt” alkottak. Ehhez a Nokia 25G PON technológiáját vetették be, hogy legyőzzék, először a 10 gigás korlátot. A nem mindennapi eredmény ráadásuk energiahatékony, és nincs szükség hozzá a földkábelek cseréjére sem.

Forrás: Freepik

Bár a mai otthoni eszközök még a hazánkban legjobbnak számító 1-2 gigabites sebességet sem igazán használják ki, a Google remekül meglátta a jövőt. Azt, hogy ez nem marad így, hiszen egyre nagyobb sávszélességet és egyre magasabb adatsebességet követelünk magunknak, és ezt a tempót a jelenlegi szolgáltatók többsége képtelen tartani. Majd mi – mondhatta a cég, amelynek mérnökei már a 100 gigabites sebességgel is elkezdtek kísérletezni. A legújabb internet-előfizetést először az Egyesült Államokban, ez év végén teszi elérhetővé a vállalat. De reméljük, hogy hamar világhódító útra indul, mert tényleg paradigmaváltó és határokat lebontó technológiáról van szó.

Ha kérdés lenne, hogy egyre több netre van szükséged, a Google már mutogatja is, miért érdemes váltani (akár az ő előfizetésére):

Isteni frissítés Google Chrome-ban: ennyi RAM-ot zabálnak a weboldalak

×