A magyar emberek túlnyomó többsége nem képes meglenni internet nélkül. A Reacty Digital és a Joy most mélyére ásott az internetezési szokásainknak.

2023.09.06. – A mai embernek egyáltalán nincs könnyű élete. Mi vagyunk az elsők, akik a digitális világban élünk, éppen emiatt pedig nincsenek kapaszkodók, amik irányt mutathatnának nekünk. A nagyszülők, szülők, tinédzserek és fiatalok is csak tanulják még ezt az egész „okostelefonosdit és internetesdit”, így nehéz lenne ebben a témában bárkire is hallgatni. Ez persze igaz a magyar emberek hétköznapjára is, a Joy és a Reacty Digital most pont a mi felhasználási szokásainkra volt kíváncsi, az eredmény pedig meghökkentő.

Elsőre mondhatjuk, hogy mennyire könnyű nekünk, elvégre a zsebünkben hordjuk magunkkal a teljes internetet, szinte mindenre rá tudunk keresni, pillanatok alatt információhoz tudunk jutni, ha éppen szükségünk van valamire. Viszont ez a fajta információéhség igencsak addiktív tud lenni, ráadásul a temérdek infó komoly zajt is tud generálni az életünkben. A közösségi média, a streaming szolgáltatások, mind-mind úgy vannak kialakítva, hogy mindig legyen mit olvasni, vagy nézni. Mi pedig állandó késztetést érzünk arra, hogy ennek eleget is tegyünk…

A szóban forgó kutatás pontosan arra volt kíváncsi, hogy a magyar emberek hogyan viszonyulnak a digitalizációhoz, mennyire érzik kardinálisnak az internet jelenlétét az életükben, valamint mennyire szívesen mondanának le róla.

Az eredmények magukért beszélnek

Magyar internetfelhasználási szokások

A magyar ember internetezési szokásai / Joy

 

Az egyik legszembetűnőbb eredménye a kutatásnak, hogy a magyarok majd’ negyede abban a pillanatban a telefonjához nyúl, amint felébred. S ennek nem az az oka, mert éppen az ébresztőt akarják lekapcsolni, hanem máris ugranak fel az internetre. „Csak egy kis Facebook itt, csak egy kis Instagram amott..”

A nagy többség egyébként bírja még egy ideig, a magyar felhasználók többsége az ébredés utáni 1-2 órában nyúl csak az internethez. Viszont olyat már alig találni, aki egy nap alig, vagy egyáltalán nem használja a világhálót.

Érdekesség, hogy a 18-29 éves korosztályt már kezdi zavarni ez a fajta „médiafüggés” és különféle médiadetox-technikákkal igyekeznek tenni is azért, hogy csökkenjen a képernyőidejük. Viszont ezzel szemben a 45 felettiek jelentős része bele se gondol, hogy mennyi időt tölt el a közösségi médiában, egyszerűen csak csinálja.

A felnőtt magyarok több mint a fele, egészen pontosan 67%-a egyébként már elgondolkodott azon, hogy legalább csak egy kis időre, de teljesen elvágja magát az internettől. A kutatás szerint 10-ből 4 ember ezt már meg is tette legalább egyszer, s ez többnyire a férfi felhasználókra igaz. A leginkább ragaszkodók a 45 év felettiek, valamint a szinglik.

Nincs még minden veszve

Ha már a szingliség előkerült, a kutatás szerint az internet egyébként még nem szennyezte be teljesen a magyar párkeresők életét. A megkérdezettek 61%-a ismerkedett meg offline módon a jelenlegi, vagy korábbi párjával. Ám minél fiatalabb korosztályt nézünk, ez a szám annál inkább romlik. A 18-29 évesek esetén már minden második pár (50%) online találta meg egymást.

Steigervald Krisztián generációkutató szerint viszont fontos, hogy ne álljunk túl keményen a helyzethez, na meg önmagunkhoz.

„Mi vagyunk az első generáció a történelemben, akik a digitális világban élnek. Mi vagyunk az első digitális tinik, digitális középkorúak, digitális nagyszülők. Nincs arra példánk, hogyan lehet ezt jól csinálni, de előbb-utóbb megtanuljuk.

Divattá vált, hogy a fiatalokat szapuljuk, amiért ők mindig a telefonjukon lógnak, azonban ez a kritika semmi jóra nem vezet. A változást nem a gyerekeknek kell elhozniuk, hanem az időseknek illene jó példát mutatniuk”

A szakértő egyébként pont az idősebb, a korábban többször említett 45 évnél idősebb magyar korosztályt érzi a legproblémásabbnak ilyen téren. Hiszen ők nem figyelnek az interneten töltött idejükre, ráadásul nem is rendelkeznek olyan technikai tudással, ami segíthetné őket abban, hogy legalább egy rövid időre, de kiszakadjanak a digitális világból.

Ezek a kutatások tökéletesek arra, hogy felnyissák a szemünket és jó irányba tereljék a világot. Mivel mi még tanuljuk, hogy hogyan kell kezelni a digitalizációt, ezek az eredmények kiváló sorvezetők lehetnek.

Ezt olvastad már?

Tökmindegy min játszol, szeptemberben bitang erős játékok közül válogathatsz

×