A mai napon konzolokon is megjelent 2023 egyik legkirályabb, de bizonyosan legpörgősebb akciójátéka, a legendás FEAR szellemi örököse.

2023.10.25. – Gondolom, remélem, nem én vagyok az egyedüli Magyarországon, aki imádta a 2005-ös megjelenésű F.E.A.R. First Encounter Assault Recon című horror-FPS játékcsodát. A feltétlen szerelem nem alaptalan: a FEAR máig egy tökéletes akciójáték: a történet jól megírt és az utolsó percéig érdekes, a grafika a maga korában pompázatosan festett – és máig jól tartja magát, a játékmenet és a gunplay pedig olyannyira mesterien működött az időlassításos mechanikájával, amire 2023-ban is nehezen találnánk jobb példát.

Igaz, a FEAR alkotógárdájának, a Monolithnak meg is volt ehhez a kellő tapasztalata, hiszen korábban olyan remekműveket szállítottak, mint a legendás Blood, a No One Lives Forever-széria, az Aliens vs Predator 2, vagy a mára (méltatlanul) elfeledett Tron 2.0. Az FPS-ekben szerzett tudásuk pedig a FEAR-ben csúcsosodott igazán, és bár nem okoztak sok csalódást a folytatással sem, de a már másik stúdiónak kiszervezett FEAR 3 totális félreértelmezése nyomán az akcióhorror-sorozat csillaga is végleg letűnt.

Ezen próbál meg változtatni az elsőjátékos Trepang Studios, amely lelkes fejlesztői legalább akkora FEAR-rajongók, mint teszem azt jómagam. A különbség, hogy ők nem ülnek a babérjaikon, és elkészítették a szerelmetes játék szellemi örökösét, amellyel újraélesztik a FEAR több mint tíz esztendeje kihunyt lángját. Sajnos azonban, a jogbirtokos miatt nem hivatkozhatnak a legendás FPS-re, ezért az alkotásuk a Trepang2 címet kapta – de ne aggódj, nem kell pótolnod a nem létező első részt.

A Trepang2 eredetileg 2023. június 21-én jelent meg mint PC-exkluzív, de a fejlesztők akkor ígéretet tettek egy konzolos portra, amelyre máig, azaz október 25-ig kellett várni.

A Trepang2 azonban nem csak az iszonyatosan pörgős gun-fu játékmenetében és hangulatában, de a történetében is sok hasonlóságot mutat a FEAR-rel: itt is egy névtelen szuperkatonával kell egy gonosz kísérleteket végző nagyvállalat, a Horizon körmére néznünk, miközben mindenféle kommandós, és persze misztikus, horrorisztikus események próbálják utunkat állni. A 2005-ös FEAR-alap abszolút tagadhatatlan, de a fejlesztők nem átallottak még tovább csiszolni az amúgy tökéletes recepten.

A végeredmény kissé múltidézősre sikeredett, de 2023-ban is kiválóan működik, az egyetlen felróható hibája a hosszúsága. Mellékküldetésekkel együtt nagyjából 7-8 óra alatt érhetünk a Trepang2 végére, akiket viszont csak a sztori érdekel, azok akár 4-5 óra alatt is végiglövöldözhetik. Deviszont! Az árát is ennek megfelelően lőtték be: PS5-ön és Xbox Series X|S-en mindösszesen 10.400 forintot kérnek érte.

Rajongóknak kötelező!

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod kell 2023 leggyönyörűbb és legígéretesebb játékáról

×