Nagyon hosszú várakozás után hamarosan megjelenik a Remedy legújabb játéka, az Alan Wake II, amiről most összeszedtünk mindent, amit tudni kell.

2023.10.24. – A Remedy és a rajongók 13 éve óta dédelgetett álma válhat valóra az Alan Wake II-vel, amely nem csak a legendás finn játékfejlesztő stúdió, hanem a játékipar egyik legfontosabb alkotása is lehet. A finnek munkásságát ismervén ugyanis elég valószínű, hogy a legújabb alkotásuk fogja felállítani a videojátékok grafikájának aktuális csúcsát, miközben feltámasztanak vele egy méltatlanul elfeledett klasszikust is.

Az Alan Wake II megjelenése fájdalmasan hosszúra nyúlt idő után vészesen közeleg, ezért most összeszedtük az összes fontos infót, amit mindenkinek tudnia kell, ha csak egy picit is szemezgetett a Remedy újabb mestermű várományosával.

Mikor és mire jelenik meg, mennyibe fog kerülni?

Némi késést követően az Alan Wake II az összes nagyobb kurrens platformra megjelenik október 27-én, azaz PC-n, Xbox Series X|S-en és PlayStation 5-ön is játszható lesz. A régebbi játékkonzolok egészen biztosan kimaradnak, és ez valószínűleg később sem lesz másként.

Ami az árat illeti: a 13 éve remélt folytatás új kiadója az Epic Games, ami jófejségből a saját játékboltjában mindösszesen 17.790 forintért árulja, ami egy újonnan megjelenő AAA-s játék árának töredéke csupán. Konzolon a platformok, na meg a magyar kormány adója miatt némileg drágább: PS5-ön és Xboxon alig több, mint 20.000 forintot kell kifizetni érte – ami továbbra is sokkal olcsóbb, mint bármely más hasonló kaliberű játék. Ennek ára azonban, hogy lemezes formában nem lesz kapható.

Az árszabás viszont ne tévesszen meg senkit, az Alan Wake II minden tekintetben egy szuperprodukció: látványában a grafikában világbajnok Remedy legjobbja lesz, sőt, a horrorkaland lesz a finn stúdió leghosszabb története a maga 30 órás játékidejével.

Konzolon mennyi helyet foglal? Tényleg olyan félelmetes a gépigénye?

Sajnos igen. Mint mondottam, az Alan Wake II minden tekintetben egy szuperprodukció, ami a PC-s gépigényben is abszolút megmutatkozik. Régebbi vasakon semmi esély sincs a futtatására, még a legminimálisabb potato beállításokhoz is egy 6 GB VRAM-mal bíró RTX 2060 vagy egy Radeon RX 6600 szükségeltetik, aki viszont elfogadhatóbb minőségre vágyik, annak nagyon komoly vassal kell rendelkeznie. Az összes beállításra vonatkozó követelményeken ezen a cikk fölött mélázva sírhatod vörösre a szemed.

Szerencsére van megoldás!

Az Alan Wake II már a legelső napján a GeForce Now támogatát fogja élvezni, vagyis, aki nem szeretne közel millió forintos gépet újítani, de kifogástalan, sőt, a lehető legjobb minőségben szeretné végigizgulni az Alan Wake folytatását, az az NVIDIA játékstreamingje révén a legócskább számítógépen is megteheti. Ehhez nem kell mást tenni, mint megvenni a játékot az Epic Games Store-ban, előfizetni a GeForce Now-ra, összekötni a fiókokat, majd a katalógusból kiválasztva indulhat a rettegés. Ha viszonylag stabil interneted van, akkor nem kell félni a késleltetéstől, vagy a széteső képtől sem.

Konzolosoknak nyilván ilyen problémájuk nem lesz, a Remedy szerint PS5-ön és Xbox Seriesen is fantasztikusan fut (vagy majd fog az első napi frissítések után). A konzolok egyre szűkösebbé váló háttértárával már sokkal érdemesebb lesz matekozni, ugyanis közel 90 gigát kell majd letölteni, hogy játszhassunk. Cserébe két nappal korábban, október 25-től már elő lehet tölteni.

Miről fog szólni? Milyen lesz a játékmenet?

Az Alan Wake II értelemszerűen a 2010-es első fejezet folytatása, de a Remedy szerint a történet megértéséhez nem szükséges ismerni az előzményeket. Ártani persze nem fog, ha előtte gyorsan letudjuk az Alan Wake Remasteredet, ha viszont arra nincs időnk, akkor a Fortnite-on belül is pótolhatjuk – ingyen – az Alan Wake Flashback játékmóddal. Ha ez nem opció, akkor érdemes lehet megnézni az alábbi, csak a legfontosabb eseményekre fókuszáló alig 3 perces gyorstalpalót:

 

Az Alan Wake II játékmenete a komótos tempójával, rejtvényeivel, nyomozós mechanikáival valamelyest el fog térni a stúdió korábbi akcióközpontú címeitől, és sokkal jobban fog hasonlítani egy Resident Evil 4, Silent Hill-féle túlélőhorrorra. Persze, folytatás révén továbbra is központi elem lesz a fény, amivel előbb le kell világítanunk a pajzsot az ellenfelekről, de belőlük kevesebbel, ám jóval combosabbakkal fogunk találkozni. A munícióval is csínján kell majd bánni, mert nem terem minden bokorban.

Az Alan Wake II nem csak a címében dupláz, hanem a főhőseivel is, akiből ezúttal kettőt kapunk. Alan a sötét öleléséből, egy alternatív dimenzióból próbál kijutni, addig az FBI ügynök Saga Anderson éppen utána nyomoz. A két szereplő között szabadon és szinte bármikor válthatunk, semmilyen megkötés nem lesz, sőt, a sztori végére is úgy jutunk, ahogyan és amilyen sorrendben szeretnénk.

Eltérések viszont bőséggel lesznek. Míg Saga a való világban veszi fel a harcot a sötétség erőivel, addig Alannek jut a leghorrorisztikusabb, úgy legelborultabb küzdelem a sötétség birodalmában. Mindkét hőssel másfajta élményben lesz részünk: Sagával nyomokat is kell gyűjtenünk, emberekkel kell beszélgetnünk, összerakni a kirakós darabkáit, néha pedig utunkat fogja állni néhány nehezen haló megszállott, míg Alannel a sötétben kóborolva kell túlélnünk valahogy – ha kell, akkor a környezet manipulálásával.

 

Megéri kifizetni érte 20.000 forintot?

Ha nem vagy gigafan, akkor egyelőre érdemes megvárni a megjelenés utáni reakciókat, hiszen ebből derül ki, hogy milyen állapotban van a játék. Ha attól tartasz, hogy semmit sem fogsz belőle érteni, akkor nem érdemes félni, az Alan Wake II történetéhez igen könnyű felzárkózni, de akkor sem fogsz sok mindenről lemaradni, ha esetleg most látogatsz először Bright Fallsba.

Ha imádod a Twin Peaks-et, a True Detective-et, a jó misztikus sztorikat, na meg a horrort sem veted meg, akkor az Alan Wake II a te játékod.

Mivel a Remedy és az Epic meglepően nyomott áron kínálja, amondó vagyok, hogy az utolsó forintig meg fogja érni – de a végső konklúziót majd október 27-e után fogjuk tudni levonni. Figyelni viszont hatványozottan érdemes lesz rá, egyrészt, mert a legendás, a 90-es évek óta tevékenykedő Remedy eddig még nem készített rossz játékot, másrészt pedig az Alan Wake II-be az összes kreativitásukat, tudásukat, a lelküket és a szívüket is beletették.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod KELL a Spider-Man 2-ről, mielőtt kiveted rá a hálód

×