Az a piac, aminek a trónján eddig az Intel és az AMD csücsült, hamarosan hatalmasat változhat. Ezt jósolják legalábbis a processzor-piac szakértői.

2023.10.25. – Az elmúlt pár évben, amikor kliensoldali számítástechnikáról volt szó szinte csak az x86-os processzorarchitektúráról lehetett beszélni. S ha így tettünk, akkor két név ugorhatott csak be, hiszen szinte csak az AMD, illetve az Intel volt megtalálható a PC-piacon. Ha eddig nehéz volt dönteni, akkor rossz hírünk van, ugyanis a szakértők szerint ez az „egyeduralom”, hamarosan teljesen megszűnhet.

A nagy kihívó az ARM lesz, ami igazán 2020-ban tudott áttörést elérni a piacon. Mindezt annak is köszönhette a technológia, hogy az Apple 14 év után szakított az Intellel és saját fejlesztésű processzorokat kezdett pakolni a Mac-ekbe. Ami korábban x86-os Core volt, 2020 óta M-szériás ARM-alapú kütyü.

A hirtelen jött teljesítménynövekedés és enerigatakarékosság természetesen feltűnt a nagy riválisnak is, így a Microsoft is elkezdett ebbe az irányba kacsingatni. Immáron a wondowsos PC-k piacán is egyre nagyobb igény volt a hasonló megoldásokra.

Egy új időszámítás

Viszont nem szerettek volna olyan hibába esni a Microsoftnál, mint a ’90-es években, így el akarják kerülni, hogy egyetlen CPU-gyártóra támaszkodjanak. Nem is hosszabbították meg a szerződésüket a Qualcommal, ami így jövőre szépen lassan le is jár. Ezzel párhuzamosan több chipgyártóval is felvették a kapcsolatot, s arra bíztatták őket, hogy fektessenek még több időt és energiát az ARM-alapú PC-s processzorok fejlesztésébe.

Persze a Qualcommot sem kellett félteni. Pont most jelentették be a Snapdragon Summiten, hogy érkezik a Snapdragon X Elite, ami az eddigi legnagyobb teljesítményű processzoruk lesz. Sőt, kifejezetten PC-hez szánt eszközről van szó! A Qualcomm elmondása szerint az X Elite az összes, jelenleg a piacon lévő lapkát a földbe fogja majd döngölni. A frissen bejelentett processzor már a jövő év közepén piacra kerülhet, ami körülbelül egy éves előnyt jelent a Qualcomm számára.

snapdragon intel amd

Ettől még nem kell félteni az Applet sem, a pletykák szerint az új generációs M-sorozatú chipet akár már a jövő héten bejelenthetik. S mivel nekik saját operációs rendszerük van, a szoftver és a hardver esetén sokkal hatékonyabb a fejlesztés is. Az Intel pedig decemberre tervez kliensprocesszor-bemutatót, méghozzá a Meteor Lake-ét, ami itt is az elmúlt 40 év egyik legnagyobb termékvonalbeli változását ígéri.

Ébredezik tehát a piac, a Microsoft szavára pedig lehet, hogy a vártnál is többen fognak hallgatni. Ekkor pedig nagy átalakulás várható a piacon. Az Intel és az AMD fel kell, hogy kösse a gatyát, hiszen temérdek új gyártó mutatkozhat be pár éven belül.

Ezt olvastad már?

Állati gaming: a 6 legnépszerűbb állati főhős videojátékokban

×