Az Intel 14. generációjának érkezése mellett az APO névre hallgató program is debütált. Az első eredmények magukért beszélnek, remek fejlesztés lehet.

2023.10.25. – Az Intel múlt hét elején leplezte le a legújabb processzorait. Jó hír, hogy a 14. generáció valójában csak a 13. generáció kicsit feltuningolt egységeit hozta magával. Ennek köszönhetően nem kell lemondani sem a DDR4 támogatásról, sem pedig a régebbi (12. gen és 13. gen) alaplapokról. Ez azonban azzal jár, hogy a generációk közötti ugrás nem lesz annyira látványos. Szerencsére több külföldi oldal is megizzasztotta az Intel újdonságait, így hamarosan az igazi erejüket is megtudhatjuk. Időközben a cég remek híreket közölt azoknak, akiknél a játék az első.

Az Intel APO nevet viselő fejlesztése az elmúlt hónapokban már többször is felbukkant a hírekben, ám kézzelfogható jele eddig nem volt az érkezésének. A héten azonban a cég végre publikálta az első verziót. Az APO az Application Optimization rövidítése, mely el is árulja annak funkcióját. A segédprogram segít a processzornak abban, hogy a P és E magokon megfelelően ossza el a terhelést. A Windows 11 rendelkezik ennek egy korábbi, beépített változatával, ám a tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy szükséges lehet az APO bevetése is.

Jelesre vizsgázott az Intel programja

Az APO jelenlegi verziója két játékot támogat. Az egyik a népszerű, kompetitív FPS lövölde, a Rainbow Six Siege, míg a másik a Metro Exodus. Aggodalomra semmi ok, az elkövetkezendő időszakban több címmel bővülhet majd a felhozatal, erre már ígéretet is tett a cég. A legnagyobb kérdés persze az volt, hogy mennyire hatékony a megoldás.

Rainbow Six Siege - Intel APO

Rainbow Six Siege – Intel APO

Nos, az eredmények biztatóak. A fenti képen a Rainbow Six Siege beépített benchmarkját láthatjuk. Világosan leolvasható, hogy közel 200 FPS-el többet sikerült kisajtolni a program bevetésével, mint anélkül. Persze a 600 FPS alapból is soknak számít, ám valós környezetben, 5v5 meccsekben ez már máshogy alakulhat.A közel 30%-os FPS növekedés éles helyzetben akár a meccs kimeneteléről is dönthet, hiszen a 240 Hz-es monitorok korában folyamatosan tartani kell a 240 FPS feletti értékeket. A Metro esetében szintén közel 100 FPS-el hozott többet az APO-val felvértezett masina. Az egyetlen hátulütő a szegényes felhozatal mellett, hogy jelenleg az i7-14700K és i9-14900K processzorokat támogatja csak a program, remélhetőleg mindkét hátrányon farag az Intel az elkövetkezendő hónapokban.

Forrás: Videocardz

Hét év után ismét visszatért a csuklótelefon, ezúttal a Lenovotól

×