A Qualcomm nem csak az asztali számítógépeket reformálná meg, hanem a mobilok piacát is. Pár héten belül elstartolhat az új generáció.

2023.10.24. -Az elmúlt időszakban többször is felbukkant a Qualcomm neve az oldal hasábjain. Nem véletlenül, hiszen a következő Snapdragon széria igazán nagyot szólhat. Az Apple után a cég is behozná az ARM architektúrát a hordozható gépek és PC-k szegmensébe is. Sőt, ha hihetünk a pletykáknak, akkor az Nvidia és az AMD is ezen munkálkodik a háttérben. A PC-s fejlesztés a Snapdragon X nevet viseli magán és az aktuális Intel és AMD megoldásokhoz képest akár dupla teljesítményt is ígér bizonyos esetekben.

Ez még a jövő zenéje, ám hiba lenne azt hinni, hogy a mobilos szegmenst elhanyagolnák. Főleg annak fényében, hogy az Apple a 15 Pro és Pro Max készülékekbe került A17 Pro-val egy új utat nyitott a mobilos játékoknak. Olyan natív AAA címek is megérkeznek az almás telefonokra, mint a Resident Evil széria, a legújabb Assassin’s Creed vagy épp a méltán híres Death Stranding. Érthető tehát, ha a többiek sem akarnának kimaradni, a Qualcomm kiszivárgott tervei alapján ettől nem is kell férni.

Brutális grafikát jeleníthetnek majd meg az új Qualcomm processzorral felszerelt telefonok

A Snapdragon X specifikációinak kiszivárgása után nem sokat kellett várni arra, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 adatai is kikerüljenek a világhálóra. Ezúttal az MSPowerUser csapata felelős a szivárogtatásért, mely annyira részletes, hogy nagy eséllyel teljesen meg is egyezik majd a valósággal.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

A szokásos, 5G, Wifi 7 támogatás, a dedikált AI egységek és a gyorsabb processzormagok mellett a grafikus részlegre érdemes odafigyelni. Az alábbi finomságokra készülhetünk:

  • A chip támogatja az akár 240 Hz-es megjelenítőket, kijelzőket, mely szintén javíthat az élményen
  • A hardveres Ray Tracing támogatásról sem kell lemondani, ez szintén sokat hozzáadhat majd a játékokhoz
  • Érdemes lehet megemlíteni az Unreal Engine 5 – Lumen támogatást is, mely asztali PC-s grafikai minőséggel kecsegtet

A processzor valamikor 2024 első felében jelenthet meg. Nagy eséllyel a január elején debütáló Samsung Galaxy S24 Ultrában már ez a chip ketyeghet.

Ilyen erős lesz a PC-kbe is érkező mobil processzor – Új korszak jön

×