A Qualcomm hosszú évek óta képviselteti magát hordozható kütyükben. Úgy tűnik, hogy ezúttal a Windows masinák világát is meghódítaná a mobil processzor.

2023.10.24 – Az Apple 2020 őszén meglépte azt, amire pár fanatikuson kívül csak kevesen számítottak. A fejlesztői eszközök hosszas tesztelése után megérkeztek az első MacBookok, melyek már nem az Intel processzoraira, hanem a cég saját komponenseire épültek. Ezek alapját az iPhone és iPad vagy épp Apple TV készülékekben megtalálható Apple A14 Bionic adta, mely a gépekben már M1 néven futott. A korábbi architektúrák helyett a telefonokban, tabletekben vagy épp a Raspberry Pi-ban megtalálható ARM architektúrára épült ez a processzor. Az almás cég operációs rendszerét, a Mac OS-t is át kellett alakítani, hogy támogatni tudja ezt. Sőt, a legtöbb népszerű alkalmazás csak két évvel a bemutatás után kapott natív változatot.

Snapdragon X Elite - A PC-kbe szánt mobil processzor

Snapdragon X Elite – A PC-kbe szánt mobil processzor

Egy azonban biztos, azóta senki nem kérdőjelezi meg ezt a lépést. A MacBook Prók közel 20 órát is átvészelnek egy töltéssel, miközben a MacBook Air-ben még aktív hűtés sem kell, teljesen zajtalan. Bizony, nincs ventilátor a masinákban. Mindezt úgy, hogy a korábbi, i9-es Apple gépeket is megeszik reggelire az új laptopok. Nem volt kérdés tehát, hogy hordozható eszközökben ez lehet az új út, ám komoly lépéseket senki nem mert tenni ebben az ügyben. Windows 11-ből már van ARM-re kifejlesztett változat, de pár elvetemült rajongón kívül nem használja senki, az eddig megjelent termékek sem túl biztatóak.

Egyre többet tudunk a Qualcomm processzor erejéről

A Qualcomm nevét mindenki ismeri, hiszen a legtöbb androidos telefonban, tabletben az általuk kifejlesztett Snapdragok chipek ketyegnek. VR szemüvegekben is találkozhatunk velük, de az iPhone-okban található modemekért is nagyrészt ők felelnek, kikerülhetetlen szereplői az iparágnak. Az elmúlt napokban pedig több információt is megtudhattunk a chipről.

A chip 12, nagy teljesítményű Oryon maggal érkezik majd a gépekbe. A memóriatámogatás is pazar, hiszen LPDDR5X szabványú memóriák kerülhetnek mellé. A szokásos 5G és Wi-Fi 7 támogatás sem marad el. Ami azonban ennél is jobb hír lehet, hogy a Qualcomm állítása alapján 2x gyorsabb CPU-GPU teljesítményre készülhetünk, mint egy mai Raptor Lake processzor + integrált grafikus gyorsító kombóval. A manapság népszerű dedikált AI magok sem maradhatnak le az egységről. Érdemes lesz figyelni a chip sorsát, hiszen nagy eséllyel a PC/Laptopok egy új korszaka köszönthet majd be.

Forrás: Videocardz

Eddig tartott a móka, többé nem verhető át a Windows telepítője

×