Összeszedtük a legelterjedtebb és legeszementebb összeesküvés-elméleteket, melyekben bármilyen hihetetlen, de nagyon sokan tényleg hisznek.

A cikk 2022. augusztusában íródott.

Mik is azok az összeesküvés-elméletek?

Hofstadter (1966) szerint a konspirációs, vagy más néven összeesküvés-elméletek egyfajta szemléletként értelmezhetők, melyek követőit rendszerint az a meggyőződés jellemzi, hogy a világ egy titkos nemzetközi hálózat aljas cselekedetei által irányított. Ennek megfelelően a hatalommal rendelkező egyének megtévesztik a nyilvánosságot, rejtett együttműködéseket folytatnak és céljaik korántsem makulátlanok.

Mi miatt hiszünk az összeesküvés-elméletekben?

Egyre több bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy az emberek között stabil egyéni különbségek mutatkoznak az összeesküvés-elméletek követését illetően (Swami, Chamorro-Premuzic & Furnham, 2010). Ez azt jelenti, hogy bizonyos pszichológiai jellemzők igen nagy szerepet játszhatnak abban, hogy valaki hinni fog-e ezekben a teóriákban, vagy sem. Ezek között az alábbi négy tényező a legjellemzőbb:

  • Leegyszerűsítő gondolkodásmód
  • Alacsony önértékelés
  • Tehetetlenség érzése
  • Előítéletesség

(via – Pszinapszis)

A következőkben pedig összeszedtük azokat a legelterjedtebb összeesküvés elméleteket, melyeknek világszerte nagyobb számban, sokszor tömegekben akadnak hívei annak ellenére, hogy a legtöbbet tudományosan könnyedén és pillanatok alatt meg lehet cáfolni. (A számozás nem rangsorolás, hanem felsorolás!)

1. A laposföld-elmélet

Kürénéi Eratoszthenész jóvoltából hiába tudjuk már több mint 2000 éve, hogy a Föld szinte minden kétséget kizáróan geoid alakú, az utóbbi időben egyre többen és többen kezdenek hinni az úgynevezett laposföld-elméletben. Az egész teória természetesen alig áll meg a lábán, tudományosan legalábbis semmiképp sem lehet magyarázni, mégis tömegeket vonz a már-már szektaszerű összeesküvés-elmélet.

A laposföld-hívők szerint a kormány tudatosan mismásolja el az igazságot, melynek kizárólag ők a tudói. Szerintük a tudományos világ is teljesen meg van vezetve, így többen odáig merészkednek, hogy még az olyan általánosan észlelhető jelenséget is, mint a gravitációt is csak egy hoaxnak, egy valójában nem bizonyított elméletnek nevezik.

A Föld tehát lapos, a széléről – ami szerintük az Antarktika néven ismert befagyott kontinens – leesnénk, már ha eljutnánk oda. Azt ugyanis a kormányok összehangolt művelettel védelmezik, hogy soha senki ne jöhessen rá az igazságra.

2. Gyógyszerezik az ivóvizet

A fluorid a természetben előforduló fluor és egy vagy több más elem alkotta vegyületcsoport neve, ami teljesen természetes módon jelen van az ivóvizekben és a talajban is.

Az 1940-es években a kutatók arra is rájöttek, hogy azoknál az embereknél, akik természetesen előforduló fluoridtartalmú vízen élnek, ritkábban figyelhető meg a fogszuvasodás, mint az kevesebb fluoridot tartalmazó vizet fogyasztóknál. Ebből arra következtettek, hogy a fluorid megelőzi, vagy vissza is fordíthatja a szuvasodást, mivel az meggátolja a szájban található baktériumok savtermelését, illetve fokozza a remineralizációt, azaz a fogzománc felépülését.

1945-ben az amerikai Grand Rapids volt az első város, ami bevezette a közösségi vízfluorozást, 2008-ra pedig már az Egyesült Államok lakosságának több mint 72 százaléka ilyen vizet ivott. Ez pedig nyilván elgondolkoztatta az embereket, ami szokás szerint vad összeesküvés-elméletekhez vezetett.

Sokan elkezdték azt hinni, majd terjeszteni, hogy a kormány azért adta a fluoridot a városi vízellátáshoz, hogy a lakosságot „apatikusan”, begyógyszerezve, leszedálva tartsa.

Sőt, többen még ennél is tovább mentek, és egyenesen azt állították, hogy az amerikai kormány ezt a „titokzatos” anyagot valójában agykontrollként használja. Ezt pedig csak azért kezdték el fuoridnak nevezni, hogy ezzel keltsenek hamis biztonságérzetet a lakosságban, illetve azt higgyék, hogy ez tényleg jót tesz a szervezetüknek.

Egy másik, de ebből burjánzó teória szerint viszont a fuoridot valójában a gyerekek intelligencia szintjének csökkentésére használják, ezzel is bebetonozva a hatalmukat. A két összeesküvés-elméletben hívők egyelőre nem jutottak még dűlőre az ügyben, bár az is igaz, hogy egyiket sem tudják valódi tudománnyal bizonyítani.

Persze, mint sok más ásvány, a fluorid is megárthat nagyobb mennyiségben, ezért érdemes erre figyelni, ha az ember ásványvizet vásárol, ugyanakkor az ivóvízrendszerekkel kapcsolatban ez a veszély egyáltalán nem áll fenn. Magyarországon az ivóvíz hozzáadott fluoridot nem tartalmaz. Az ivóvízben megjelenő fluoridtartalom természetes, geológiai eredetű, tehát a nyersvíz kőzetekből történő kioldásával jut a vízbe – írja a WebBeteg.

3. A madarak valójában nem is léteznek

A madarak nem létéről szóló összeesküvés-elmélet egy pár évvel ezelőtt kapott szárnyra, bár a hívői szerint a mozgalmuk az 1950-es években indult. Nagyrészt a közösségi médiában terjesztik az igét, miszerint a repülő lények valójában nem is élőlények, hanem gépek, amiket a kormányzatok az emberek megfigyelésére fejlesztettek ki.

Hogy pontosan miért, vagy hogy a kormánynak miért fontos ez, az nem derült ki, azt viszont sejteni vélik, hogy az elektromosságot biztosító vezetékekre is csak azért szállnak a madarak, hogy ott töltsék fel a lemerülő akkumulátoraikat.

Érdemes tudni, hogy ez az elmélet először csak összeesküvés-elméletek paródiájaként indult, mára viszont egyre többen kezdenek el tényleg hinni benne. Bár tudományos magyarázat nagyjából annyi van mögötte, mint a laposföld-elmélet mögött.

4. A holdra szállást csak megrendezték

A hidegháború egyik legérdekesebb aspektusa az űrverseny volt, amely során az ismert történelemben először léphetett ember a Hold felszínére. A NASA által végrehajtott műveletet rendkívül hosszú, és sikertelenségekben gazdag munka előzte meg, de végül Neil Armstrong és Buzz Aldrin csak kitűzhette az amerikai zászlót az égitesten.

Namármost, nagyon sokan gondolják azt, hogy az egész egy óriási kamu volt, és valójában az egészet egy profin felépített filmstúdióban vették fel. Erre egy csomó, tudományosan pillanatok alatt megcáfolható okot tudnának felsorolni (alábbi videó), mint például a képekről hiányzó csillagokat, az űrruhán megcsillanó fényeket, vagy a látszólag szélfútta zászlót.

A valóság azonban ennél jóval unalmasabb: a NASA és az űrhajósok tényleg jártak a Holdon, ami nemcsak kemény, de veszélyes mutatvány is volt. Sőt, összesen egy tucat embert küldött már az űrügynökség a Föld körül keringő égitestre, bár azokat nem lengik körül ilyen összeesküvés-elméletek. A legérdekesebb mindebben az, hogy ennek a hiedelemnek máig akadnak követői.

5. Kemikália a levegőből, vagyis a chemtrail

Bizonyos időjárási körülmények között a repülőgépek hosszú vékony felhő-szerű csíkokat húznak maguk után, melyek sokszor még jóval azután is ott vannak az égen, hogy a gépnek már nyoma sincsen. Ezeket nevezik kondenzcsíkoknak, melyek a repülők által kibocsátott vízgőzből keletkeznek, ami a fagyos hőmérsékleten kondenzálódik, és jégkristályokból álló vékony nyomokat hagy maga után. Ez egyszerű tudomány, igaz?

Nos, sokak szerint egyáltalán nem. A 90-es évek közepén olyan elméletek kezdtek keringeni, miszerint a kondenzcsíkok valójában a repülőkről kieresztett vegyszerek nyomai. Ezeket (ki más?) a kormányzat használja, hogy különböző aljas okokból módszeresen mérgezzék az embereket. Egy másik teória szerint viszont még arra is használják ezeket a vegyületeket, hogy befolyásolják vele az időjárást,

de sokan egyetértenek abban is, hogy így sterilizálják a lakosságot.

Minderre természetesen semmilyen tudományos bizonyítékot nem tudnak felhozni, csak annyit, hogy sokáig látható az égbolton. Sajnos ezt hiába cáfolják módszeresen és konzekvensen a tudományban járatos szakemberek és kutatók, nagyon sokan hisznek ebben az összeesküvés-elméletben – köztük a már szebb napokat is látott Pataky Attilával.

6. Az oltás autizmust okoz

Gyorsan leszögezném, hogy nem, semmilyen oltás nem okoz spektrumzavart. Ez az egész elmélet azonban nagyon elterjedt az egyre nagyobb divatnak örvendő oltásellenességnek, köszönhetően a koronavírus-járvány miatt „sebtében” (valójában nem) kifejlesztett vakcináknak.

Az autizmus és az oltások kapcsolata egyébként 1998-ban lettek komolyabban is összekötve, köszönhetően egy Andrew Wakefield nevezetű szélhámosnak, aki egy tudományos lapban publikálhatta az elméletét. A tudományos csaló szerint ugyanis egyértelmű kapcsolatot lehet kimutatni az MMR-oltás és az autizmus között, azaz a spektrumzavar az oltás miatt alakul ki. Wakefield áltudományos tézisét nagyon hamar megcáfolták, sőt,

az is kiderült, hogy szándékosan félrekezelt gyerekeket és hamisított meg orvosi adatokat, hogy mindezzel előrukkolhasson, aminek csupán pénzszerzés volt az oka.

A publicisztikáját visszavonták, az orvosi engedélyét bevonták, és minden további orvosi tevékenységtől eltiltották. Mégis, az elmélete virágzik, és elképesztően sok oltásellenes összeesküvés-hívő számára hivatkozási alap mind a mai napig.

Happy Retraction Day!
byu/CheeseheadDave invaxxhappened

7. A Nagyláb-elmélet

Több ezer szemtanúja van a Nagylábnak csak Amerikából, sőt nagyon sokan az egész életüket a nagydarab szőrös Csubakka üldözésének szentelték. Ez azért is nagyon szomorú, mert soha senki nem akadt a nyomára, de még egyértelmű, mindent találgatást kizáró bizonyítékokra sem bukkantak.

A Nagyláb létezésében pedig a legtöbben azért hisznek, mert egy csomó manipulált fotó kering róla a neten, illetve különböző áltudományos újság és magazin is kérdés nélkül lehoz bármit, aminek köze van hozzá. Magyarországon ilyen például a hírhedt Hihetelen Magazin, ami sokszor még ennél is meredekebb trash-élményt szállít a hinni akaró, de a tudományban nem bízó, vagy azt nem ismerő olvasóknak.

A Nagyláb, mint sok más, szinte már mitikus lény valójában nem létezik, az egész egy óriási átverés, egy túlságosan is jóra sikeredett tréfa. Pont, mint a Loch Ness-i szörnyeteg.

8. Illuminati

Az Illuminátusokról sokat nem érdemes mondani, hiszen erről szinte már mindenki hallott valamit. Az Illuminati-összeesküvésben hívők szerint egy hatalmas ősi háttérszervezet irányítja a világot, akik kedvükre alakítják a történelmet és a világ sorsának alakulását.

Lazán értelmezve tulajdonképpen ennek lett az örököse a QAnon nevű, nagyjából 2017 óta aktívan tevékenykedő szélsőjobboldali szervezet, ami csak úgy ontja magából az ilyen, és ehhez nagyon hasonló összeesküvés-elméleteket. Ilyen például, hogy a baloldali politikusok pedofil sátánisták gyülekezete, akik embert áldoznak és vért isznak.

De nem kell sokat kutatni, hogy szoros kapcsolatot találjunk az Illuminátusok és a gyíkemberek létezésére esküdő teóriák között, mely szerint az Illuminati valójában nem is egy gazdag szabadkőműves elit alakulat, hanem egy idegenekből, pontosabban gyíkszerű teremtményekből álló szervezet, ami megfigyeli és irányítja a humán világot.

Ezeket természetesen soha semmivel nem tudták bizonyítani, de a QAnon-tagok elképesztő méretű táborát látva kijelenthetjük, hogy a világ egyik, ha nem a legeszementebb teóriájának is bőven akadnak hívői.

9. A CERN és a fekete lyuk

Ez talán az egyik legérdekesebb, és legfurcsább elmélet mind közül, aminek valószínűleg mindig lesznek hívei. Az elmélet szerint ugyanis a Svájcban található nagynevű kutatóintézet falai között 2012-ben, a a Higgs-bozon részecske tanulmányozásakor véletlenül létrehoztak egy fekete lyukat.

Ez a fekete lyuk aztán 10 évvel ezelőtt mindent magába szippantott, így technikailag mi mind egy szingularitásban létezünk.

Minderre persze semmiféle tudományos bizonyíték nincsen, és valószínűleg soha nem is lesz. Ahhoz ugyanis ki kellene jutnunk a fekete lyukból, csakhogy erre történetesen – a tudomány jelenlegi állása szerint – ember sosem lehet képes. Bár az is kérdéses, hogy ha valóban egy felfoghatatlan gravitációs erővel rendelkező szingularitásban rekedtünk, miként lehetünk képesek pontosan ugyanarra, mint előtte.

Igaz, azt sem nagyon tudjuk, hogy mi lehet egy fekete lyukban, abban viszont egyet ért a tudomány, hogy jóval előtte meghalnánk, minthogy ezt megtudjuk: vagy elégünk a forró eseményhorizontba lépve, vagy még előtte széttép minket a gravitációs vonzás.

De nem ez az egyetlen vad elmélet a CERN-nel kapcsolatban:

  • Egyes összeesküvés-elméletek szerint a CERN a nagy hadronütköztető segítségével megnyitja a pokol kapuit.
  • A CERN-t azzal is vádolják, hogy megpróbál megidézni egy istent (valószínűleg a kelta Cernunnos istent vagy az indiai Siva istennőt).
  • Más elméletek szerint a CERN időutazással kísérletezik – sikeresen, és megváltoztatják a történelmet.

Ha pedig az összeesküvés-elméletek pszichológiájáról is szeretnél megtudni egyet s mást, akkor mindenképpen nézd meg a Tanulom Magam ezt kiveséző videóját is:

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

Az 5 legsokkolóbb dolog a YouTube-on, amitől kiakadhat egy gyerek

×