Bemutatunk kilenc sötét, kegyetlen és brutális tragédiát, amit sajnálatos módon, de a videojátékokkal lehet összefüggésbe hozni. 18+-os tartalom!

2022.08.08. – Azt ugyan már több ízben megcáfolták a terület szakértői, hogy a videojátékok önmagukban nem kiváltói a játékokkal összefüggésbe hozható tragédiáknak. Egy játék ugyanis aligha triggerelhet, azaz válthat ki olyan viselkedést egy személyből, amire alapvetően nincsen semmiféle hajlama, ahogyan arra egy film vagy egy zene sem képes.

Persze itt ellenérvként fel lehetne emlegetni a videojátékok interaktív jellegét, ami való igaz, bár attól sem lett még senki sorozatgyilkos, hogy a barátjával katonásat játszottak a kertben műanyag fegyverekkel. Ugyanakkor azt sem lehet vitatni, hogy több megtörtént sötét és borzalmas tragédiát lehet valamiként összekapcsolni a játékokkal.

Fontos azonban kiemelni, hogy nem a játékok, hanem a személyek életkora, de sokkal inkább a mentális állapota az, ami miatt megtörténhet egy szörnyűség. Gondolok itt lövöldözésekre, az emberi létszükséglet elhanyagolására, öncsonkításra, vagy a függőbetegségből adódó hanyagságra. Ezek mind-mind olyan mentális defektek, melyek a játékok előtt és nélkül is jelenlévő súlyos problémák, így tulajdonképpen a videojáték csak egyetlen eszköz a sok más lehetséges opció között.

Ezekkel a problémákkal pedig mielőbb érdemes szakemberhez fordulni, mielőtt olyan szörnyűséges tragédiák történnek, mint az alább bemutatott kilenc eset. Mondanom sem kell, hogy a továbbiakban erősen 18+-os tartalom fog következni. [A számozás nem rangsorolást, csak felsorolást jelöl!]

9. Pavel Mateev brutális esete

 A video game-obsessed teen decapitated himself with a chainsaw, according to reports

A 15 éves orosz fiú, Pavel Mateev nagyon szerette a videojátékokat. Már-már annyira, hogy sokan azonnal rásütnék a függő jelzőt – talán nem is megalapozatlanul. A legtöbb orosz hírportál biztos, ami biztos alapon így is tett, mikor Mateev egy láncfűrésszel esett saját magának, miután veszített egy online kompetitív játékban.

Az orosz médiumok legalábbis szupergyorsan megtalálták az összefüggést a játékok, és a szuicid, esetleg önbántalmazó hajlam kialakulása között, a fiú ugyanis elég sok időt töltött a játékkal. Egy vesztett meccs után viszont annyira elszabadultak benne az érzések, hogy egy láncfűrésszel esett a saját fejének.

Az orosz nyomozók dolga azonban nem olyan egyszerű, minthogy egyszerűen rámutassanak a játékokra, az országban ugyanis több olyan „halálcsoport” is működik, amikben gyerekeket próbálnak rávenni, hogy videojáték közben kövessenek el öngyilkosságot. Vélhetőleg egy ilyen csoportnak lehetett a tagja Mateev is,

aki játék után egyenesen kiment az udvarra, bekapcsolta a láncfűrészt, és levágta vele a saját fejét.

8. David Katz mészárlása

Ez a David Katz nem az a Katz Dávid! Ez a Katz ugyanis az Egyesült Államokban, Maryland állambeli Baltimore-ban lakott, és nagyon szerette a Madden-játékokat. Annyira, hogy még versenyekre is járt, így esett, hogy a 24 éves fiatal nevezett a Jacksonville-i Madden NFL 19-re. Az esemény azonban nagyon hamar tragédiába torkollott, miután kikapott egy ellenfelétől.

Katz állítólag több mentális problémától is szenvedett, melyek miatt gyógyszeres kezelés alatt állt, azaz nem a játék miatt veszítette el a fejét aznap.

Az viszont különösen ijesztő, hogy kifejezetten a nálánál jobb játékosokat vette célba, amikor egy vesztett meccs után előkapta a fegyverét, és lövöldözni kezdett vele. A tragédiában két fiatal játékos, a 22 éves Elijah Clayton és a 28 éves Taylor Robertson meghalt, de többen is súlyosan megsebesültek.

A legdurvább pedig, hogy az egészet Twitchen élőben közvetítette.

7. A gyerekgyilkos Tyrone Spellman 

Tyrone Spellman egy teljesen átlagos 27 éves férfi volt, aki a gyerekeivel és a barátnőjével élt mondhatni teljesen átlagos életet. Spellmann azonban rajongott a videojátékokért, így egészen sok időt töltött az Xbox-konzoljával is. Egy 2006-os napon azonban Spellman alig egyéves kislánya, Alayiah a padlón totyogva véletlenül lerántotta az Xboxot a helyéről, mire a férfi azonnal felcsattant.

A férfi ezután odaugrott a gyermekéhez, majd különös kegyetlenséggel ötször fejbe verte, amitől Alayiah koponyája betört, amibe a kislány később belehalt.

„13 éve vagyok ebben a szakmában, de ez azon kevés esetek egyike, amire egyszerűen nem találok szavakat. Soha semmi sem lehet jó indok a gyilkosságra, de ez egyszerűen megmagyarázhatatlan” – mondta James Berardinelli ügyész Spellman tárgyalását követően. A gyilkos, apának még csak messziről sem nevezhető férfit természetesen bűnösnek találták, és a maximális, 22,5-től 45 év börtönbüntetésre ítélték.

Kezdetben egyébként a rendőrségen még beismerő vallomást tett, de a bíróságon később tagadta a gyilkosságot, és a kislány édesanyját, az akkor állapotos Mia Turmant nevezte meg valódi elkövetőként. Ezt a hatóságok megcáfolták, az anyuka ugyanis aludt, amíg a tragédia megtörtént.

6. Johnathan Fair, a kegyetlen gyerekgyilkos

A 19 éves Johnathan Fair a barátnője kislányára, Skylar Mendezre vigyázott, amíg az édesanyja intézte a dolgait. A srác ezt egy laza Xboxozással tudta le, amíg a négyéves gyerek elfoglalta magát valamivel. Egy óvatlan pillanatban azonban a kis Skylar rosszul lépett, és véletlenül ráborította a gyümölcslevet a konzolra, ami így működésképtelenné vált.

Fair erre azonnal dühbe gurult és brutális módon agyonverte a védekezésre képtelen kislányt.

Miután a kegyetlen Fair szembesült a tettével, állítólag kórházba vitte a gyereket, de már az orvosok sem tudták megmenteni az életét. A gyilkosa eleinte tagadta a bűnösségét és azt állította, hogy Skylar csak elesett, de a boncolás során kiderült, hogy Fair agyba-főbe verhette.

A család rossz anyagi helyzete miatt közösségi adománygyűjtést szervezett Skylar temetése intézésére, amire több ezer dollár jött végül össze, így legalább méltó módon tudták elbúcsúztatni.

5. Alexandra Tobias, akinek a FarmVille fontosabb, mint a gyereke élete

Alexandra Tobias a floridai Jacksonville-ben nevelte egyedül a három hónapos kisfiát, Dylan Lee Edmondsont. Egy teljesen átlagosnak mondható napon Dylan sírni kezdett, miközben anyja a FarmVille-t nyomkodta. Az anyukában viszont egyáltalán nem uralkodtak az anyai ösztönök, vagy normális emberi értékek, így azonnal dührohamot kapott, mert a gyereke megzavarta őt a játékban.

Odament a babához, felkapta, majd erősen és hevesen rázni kezdte. Ezután kiment, elszívott egy cigit, majd visszament a házba és folytatta a csecsemő bántalmazását.

A gyermeket ezután kórházba kellett szállítani a fejsérülései miatt, az életét azonban már neki sem tudták megmenteni. Alexandra először azt hazudta a rendőröknek, hogy a kutya lökte le a kis Dylant a kanapéról, aki így beütötte a fejét. A hatóságok nem hittek neki, letartóztatták, majd a bíróságon derült ki a teljes igazság.

„Azt, aki a legvédtelenebb közöttünk, a saját anyukája ölte meg. És miért? Mert sírt a FishVille vagy FarmVille játék közben…” – mondta a bíró, aki 50 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a csecsemőgyilkost.

4. Chuang és a Diablo mindhalálig

A Diablo 3 megjelenését követően nagyon, de tényleg irtó sokan ráfüggtek a Blizzard ARPG-sorozatának legújabb darabjára, néhányan pedig a tűrőképességük határait feszegették. Ezek közé tartozott a 18 éves tajvani Chuang, aki egy internetkávézóban bérelt magának egy VIP termet, hogy játszhasson a kedvencével. Egy alkalommal azonban több mint 40 órán keresztül nyomta megállás, evés és ivás nélkül, majd amikor egy alkalmazott jelezte neki, hogy érdemes lenne hazamennie, akkor szinte azonnal összeesett.

A 18 éves fiatalt kórházba szállították, ahol nem sokkal később elhunyt. Az orvosok szerint Chuang olyan sokáig tartotta fenn ezt az egészségtelen állapotot, hogy vérrög formálódott a testében. 

Ezt követően a Blizzard így nyilatkozott:

„Szomorúan hallottuk a hírt, és együtt érzünk a családjával és barátaival ezekben a nehéz időkben. Ugyanakkor nem érezzük helyénvalónak, hogy az összes körülmény ismerete nélkül bővebben kommentáljuk a történteket. Bár elismerjük, hogy a játékszokások meghatározása végső soron minden egyes embert, illetve szülőjét vagy gondviselőjét terhel, úgy gondoljuk, hogy a mértékletesség egyértelműen fontos, és hogy az ember mindennapi életének elsőbbséget kell élveznie a szórakozás bármely formájával szemben.”

3. Patricia Waible, a játékfüggő „ápolónő”

Az 52 éves Patricia Waible, egy veterán kórház ápolónője volt a felelős Bill Nutter vietnami veterán ellenőrzéséért, akinél igen nagy volt a szívmegállás kockázata. Egy műtétet követően a férfi még suttogni is alig tudott, cukorbetegség miatt mindkét lábát amputálták, de neuropátiában is szenvedett, ami miatt még a nővért hívó gombot sem tudta megnyomni.

Waiblenek a feladata az volt, hogy óránként ellenőrizze Billt, akihez mint kiderült, egyszer sem nézett be. Ennek oka, hogy a nő figyelmét teljesen elvonták a játékok, a figyelemzavara miatt pedig még a munkáját sem volt képes ellátni. Mivel a nő Bill élete elé a játékokat helyezte, a veterán sajnos el hamar elhunyt. A nőt később felfüggesztették, a kórházat ellen pedig büntetőeljárás indult, miután több család is hasonló kihágásokról számolt be.

2. A megszállott koreai házaspár, akik a gyerekük életével fizettek pár óra játékért

Kim Jae-beom és Kim Yun-jeong látszólag tökéletes gamer pár voltak, akik egy játékhoz köthető chatszobában ismerkedtek meg egymással, amit követően szinte állandóan csak együtt játszottak. Szerelmük gyümölcsére, a 2010-ben megszületett Kim Sa-rangra sem kellett sokat várni, akinek a neve is a szerelmet jelenti.

Ez azonban itt véget is ér, a pár ugyanis megszállottként játszott. Mint Ázsia-szerte sok helyütt, úgy náluk is divatja internetkávézókba járni, így Kim Jae-beom és Kim Yun-jeong is ezt az utat választotta a játékhoz. Ilyenkor viszont az újszülött gyermeküket nem vitték magukkal, ő ugyanis csak elterelné a figyelmüket a Prius Online nevű játékról.

Ez idő alatt a csecsemőt teljesen egyedül hagyták a lakásukban, ami gyakorta 10-12 órát is jelentett. 

Néha, amikor eszükbe jutott, hogy van egy gyerekük, hazamentek megetetni és tisztába rakni őt, de ez az esetek többségében minden mással együtt abszolút elmaradt. Az édesanya ugyan észlelte, hogy a csecsemő egyre vékonyabb, nem különösebben érdekelte.

Egy nap, 12 órás közös játék után hazatérve már csak az elhunyt babát találták az ágyában. Kim Sa-rang 2,9 kilogrammot nyomott, amikor megszületett, halálakor viszont csak 2,5 kilogramm volt.

A pár állítólag azonnal jelentette a tragédiát a hatóságoknak, a rendőrök pedig már a helyszínen megállapították a bűncselekményt. Kim Jae-beomot és Kim Yun-jeongot letartóztatták, akik elismerték a gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösségüket. 

1. Hsieh, játék a végsőkig

Nem Chuang az egyetlen tajvani, aki a halálba játszotta magát. A 32 éves Hsieh is hasonlóképp járt, akinek a holttestére három napnyi folyamatos játék után találtak a törzshelyének számító internetkávézó alkalmazottjai. Ekkor Hsieh már több órája halott lehetett, akiről először a dolgozók csak azt hitték, hogy alszik.

A beszámolók szerint a férfi gyakorta járt az internetkávézóba játszani, más elfoglaltsága ugyanis – munkanélküliként – nem volt. Ilyenkor jellemzően nagyon sokat játszott, volt, hogy a gép előtt görnyedve aludt el, ezért sem volt furcsa, hogy órákon keresztül mozdulatlanul ült a számítógép előtt. A kórházban is már csak a halál beálltát tudták megállapítani, az okok között pedig a végkimerülés miatti szívmegállást említették.

Sajnos ennél több hasonlóan megrázó történetről hallani, melyeket közvetetten ugyan, de a játékokhoz lehet csatolni. Mivel azonban nem a videojátékok az okozói ezeknek a tragédiáknak, hanem sokkal inkább az egyének mentális állapota, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az intő jelekre. Ezek a különböző antiszociális viselkedéstípusoktól egészen a legszélsőségesebb mintákig terjedhetnek, melyeket kiszúrva azonnal jelezzük azt az illetőnek, esetleg forduljunk szakemberhez.  

Ezt is érdemes elolvasnod:

Melyik zsarolóvírus a leggyorsabb és legveszélyesebb a világon?

×