Az internet hőskorában ezek a klasszikus virális videó csodák kövezték ki az utat a YouTube, a TikTok és az Instagram mai sztárjainak.

2023.10.17. – Réges-régen, amikor még nem létezett social media (és a világ egy boldogabb hely volt), a szórakoztató gyűjtőoldalak okádták magukból a tartalmakat, amelyek csatolmányok vagy linkek formájában terjedtek tovább, e-mailban és csevegő alkalmazásokban. Anno sokkal nagyobb szó volt tömeges nézettséget elérni, mint ma, amikor tucatnyi helyre posztolható minden, emberi elme szülte baromság. A YouTube persze jó ideje főszereplője a virális videó jelenségnek.

Az alábbi gyűjtemény némelyik darabja akár évtizedekkel ezelőtt készült. Kellemesen bizsergető élmény újra látni őket, mert napjainkra azért átalakultak a virális videók. Legalább közepes humorérzékkel megáldva szinte bárki effektelhet valami vicceset, bármiből. A baj az, hogy a legnagyobb videómegosztón ólálkodó tartalomgyártók többségének még közepes humorérzéke sincs. Annyi a szemétre való kontent, hogy csak nagyritkán bukkansz akkora kincsekre, mint a múlt nagy virális videói. Íme a leglegendásabb 10 (köszi a segítséget, Mashable!).

1. A zongorázó macska

Akkora klasszikus, hogy szerintünk nincs élő ember, aki ne látta volna. Őrületesen vicces, ám a háttérsztorija nagyon megható. Fatso, a Keyboard Cat hosszú évekkel azután lett sztár, hogy élt és lélegzett. A videó eredetileg a ’80-as években készült, így a cica már régen nem volt életben, amikor gazdája, Charlie Schmidt 2007-ben először osztotta meg a produkciót a világgal. Szerintünk oltárt emelt Fatsonak, aki az eredeti feltöltésnek eddig 73 millió nézőt szerzett. Ez a videó szépen fialhatott.

2. HEYYEYAAEYAAAEYAEYAA

A HEYYEYAAEYAAAEYAEYAA a klasszikus fantasy rajzfilm, a He-Man kvázi paródiája, amiben a rettenthetetlen hős a 4 Non Blondes együttes egyik slágerét énekli. Ez még úgyis halálosan vicces, ha sosem hallottál a rajzfilmről vagy az együttesről. Ráadásul belevagdosták az eredeti rajzfilm más karaktereit, jeleneteit is. Először a Something Awful és az eBaum’s World fórumain terjedt, aztán 2006-ban felkerült a YouTube-ra. 213 millió megtekintésnél jár. Durva.

3. Charlie the Unicorn

Ikonikus, sokszor idézett rövid animációs film, amiben a morcos, lusta, barátságtalan Charlie-t két másik, túlontúl lelkes unikornis próbálja magával hívni, hogy menjen velük Candy Mountain felé. Még akkor is baromi vicces a szinkron, ha egy szót nem tudsz angolul. Hihetetlen siker, 2008 óta egymagában 40 millió nézőt hozott a FilmCow csatornának.

4. The Duck Song

Biztosan Te is ismersz olyan viccet, ami akárhányszor jut eszedbe, és akárhányszor mondják el neked, hülyére röhögöd magad. Egyszerűen beakad és kész. Valami ilyesmi történhetett egy csomó emberrel, aki 2009 óta visszatérően elindítgatja a The Duck Songot. Akinek nem ismerős, talán arra számít, hogy valami brutális poénnal zárul. Mondjuk a limonádés fiú végre fogja és levágja ezt az irritáló kacsát, hogy a tollfosztás után lassú tűzön átsüsse a nagyinak. De nem, folyton csak kéri azt a KIB@&#đĐ* szőlőt!! A dalocska és az animáció a mai napig 604 millió nézőt húzott fel vagy tett boldoggá. Középút nincs.

5. „Ain’t Nobody Got Time For That”

Istenem, Sweet Brown és legendássá vált mondata, az Ain’t Nobody Got Time For That! Az eredete egy tévériport, amiben megszólaltatják a nőt, hogy mondja el, hogyan égett le az otthona. Hadovál egy barbecue partiról, ami a tüzet okozhatta, majd elmondja, hogy szó szerint az életéért futva menekült ki az épületből. Annyira sietett, hogy még cipőt se húzott, hisz’ bronchitise (fuldoklással járó légzőcső betegsége) van, így „mégis kinek lenne rá ideje”? Az Ain’t Nobody Got Time For That-ből remix, a remixből sikeres sláger lett. Az eredeti, AutoTune-nal szerkesztett változat 2012-ben került fel a YouTube-ra. Azóta is elérhető: 23 milliós nézettségnél jár, Sweetet pedig sztárrá avatta.

6. „Charlie megharapta az ujjam!”

Ismerős, ugye? Bár tömegek álltak értetlenül a videó horribilis nézettsége előtt, azok is megnézték, akik szerint semmi vicces nincs abban, hogy egy csecsemő megharapja a tesója ujját. Hátha mégis vicces. Aranyosnak aranyos. De annyira, hogy közel EGYMILLIÁRDSZOR megnézzék a YouTube-on?? Az eredeti videó ma már nem elérhető, mert a készítő Davies-Carr család eladta NFT-ként, 761 ezer dollárért (kb. 278 millió forintért). Szép volt, Charlie! Az újra feltöltött változatok és remixek persze attól függetlenül is elérhetők, hogy a videó NFT lett.

7. A Star Wars Kölyök

Ghyslain Raza, más néven „Star Wars Kid” szintén a virális tartalmak hajnalán lett híres, pedig nem akarta, hogy ez a 2002-es felvétel valaha is megjelenjen a neten. A Darth Maul mozdulatait utánzó gyakorlatból minden idők egyik legnézettebb vírusvideója lett. Az NBC 2007-ben arról írt, hogy már egymilliárdos nézettségnél jár. Az eredeti már nem lelhető fel, de egy csomó újrafeltöltés és remix igen. Raza legnagyobb bánatára, akinek az életét évekre pokollá tette a kéretlen hírnév: folyamatosan szivatták az iskolában és az egész internet rajta röhögött. Szerencsére végül pozitívan befolyásolta az életét: ügyvéd lett és előszeretettel vállal a cyberbullyinggal kapcsolatos pereket. Édes a bosszú, Nagyúr?

8. Numa Numa Guy

Gary Brolsma, azaz a „Numa Numa Guy” 2004-ben tűnt fel a Newgroundson. A videóban a szerencsére rövid életű román együttes, az O-Zone egyetlen slágerét, a Dragostea Din Tei-t lipsynceli. Óriási siker lett, de a Newgrounds közönsége túl sokáig nem élvezhette, mivel licenszelési okokból el kellett távolítani. Brolsmának több se kellett, feltöltötte a YouTube-ra, hogy az öröksége tovább éljen. A BBC egyik 2006-os beszámolója szerint a videót addig 700 milliószor nézték meg. Nem tudni, mi lett az eredetivel, de Brolsma a saját csatornáján is megosztotta, már jóval kisebb sikerrel. Nem mintha nem lennének más, többszázezres nézettséget generáló tartalmai, szóval valamit jól csinál. Amúgy nemrég újra megalkotta az eredeti vírusvideót is.

9. A WoW Hiszti

Stephen Quire azzal a kétes teljesítménnyel lett világhírű, hogy ötcsillagos hisztirohamot kapott, miután valamiért törölték a World of Warcraft regisztrációját. A szobájában percekig üvölt meg vergődik, nem tudván, hogy a tesója, Jack kamerát rejtett el a szobában. A hiszti annyira bedurvul, hogy egy ponton majdnem feltolja magának a távirányítót, és cipővel veri a saját fejét. Egy darabig vicces, de aztán kissé ijesztővé válik. Vagy nem? Megnyugtatásod végett: Stephent a látszat ellenére nem kellett kényszerzubbonyban lenyugtatni, és később volt annyi humorérzéke a dologhoz, hogy újabb és újabb „kiborulásokkal” próbáljon szerencsét a YouTube-on, hátha azokat is sokan megnézik. Ennek az eredetinek a 109 milliós nézettségéhez viszont már egyik sem ért fel.

10. Szőlőtaposó nő taknyolása

A Fox News egyik nagy klasszikusa. „Csinálj életszagú riportot!” – mondták a később csúnyán pórul járt kolléganőnek, aki úgy döntött, hogy egy szüreti esemény szőlőtaposó versenyéről tudósítva feláll az emelvényre a szervezővel, és taposás közben beszélik át, hogy „hogy is mennek a dógok errefelé”. Az ötlet cuki, a végeredmény óriási közröhej, miután… Ezt a poént nem lőjük le, hátha még nem vagy a 2007 óta gyűjtött 20 millió néző között. A videó akkora legenda lett, hogy a Family Guy is feldolgozta.

Bárki bármit mond, a legnagyobb virális sztár akkor is ő volt:

Meghalt az internet legismertebb kutyája, Balltze, A shiba inu

×