Van mire rákapni az év legparább időszakában: a Netflix így árasztja el rettegéssel a nappalit. A 10 legjobb horror újdonság, Halloweenra.

2023.10.16. – Elérkezett a borzongató éjszakák időszaka. A szürke, tocsogós, hűvös ősz, amikor mindenki előszeretettel kuporodik be a tévé elé, hogy keressen magának egy ijesztő filmet vagy sorozatot. Halloween előtt nagyon felpörgetik a horror kínálatot a streaming szolgáltatók, úgyhogy ideje megnézni, a műfajban mi vált elérhetővé a közelmúltban, és milyen címek érkeznek a következő hetekben!

Illusztráció: Netflix

Fontos leszögezni, hogy a horror műfajon belül is nagyon eltérő stílusuk miatt nem rangsoroljuk, hanem csak felsoroljuk a szerintünk legérdekesebb címeket, amelyek a Halloween időszakában tűntek vagy tűnnek fel a Netflix kínálatában. Ja, és majdnem mindegyik magyar szinkronnal is nézhető (lesz).

1. A halál nővére

A misztikus horrorfilm az egyre nagyobb rettegésspecialista hírében álló spanyoloktól érkezik. A háború utáni Spanyolországban Narcisa (Aria Bedmar), a természetfeletti képességekkel rendelkező fiatal novícia egy korábban apácazárdaként működő lányiskolába érkezik, hogy tanítson. Ahogy telnek a napok, a különös események történnek, amelyek gyötrik, végül arra késztetik, hogy felgöngyölítse a kolostort körülvevő és lakóit kísértő szörnyűséges titkokat. A természetfeletti paráztatás 2023. október 27-én érkezik a Netflixre.

2. Teremtmény

A szolgáltatón e hét pénteken rajtoló török minisorozat az őrült tudós témakör kifogyhatatlan kincsestárából táplálkozik. Az Oszmán birodalom idején járunk, Isztambulban, ahol egy kattant kutató találmánya okoz hatalmas galibát. Amolyan közel-keleti Frankenstein sztorira számíts, ami így talán még hátborzongatóbb. A horror egy közösség életébe nyújt betekintést, akik elkezdik kihantolni elhunyt szeretteiket, amikor híre megy, hogy a tudós tanítványa képes a félelmetes szerkezettel feltámasztani őket. A végeredmény – jól sejted – a legkevésbé sem szívmelengető…

3. Testek

Angol minisorozat lesz, és október 19-től már nézheted is. Nem feltétlenül horror, de erősen abba hajlik. Cyberpunk elemekkel vegyes, disztópikus nyomozás, ami nem egy, nem kettő, hanem mindjárt öt idősíkon zajlik. Több évtizedes eltéréssel találják meg Londonban ugyanannak a férfinek a holttestét, aki ugyanolyan halált halt, minden egyes alkalommal. Multiverzumos, vagy időutazós borzongás? Akárhogy is, nagyon izgalmas halloweeni csemegének ígérkezik.

4. Az Usher-ház bukása

Ennél nagyobb telitalálat jelenleg nincs a horror műfajban a Netflix kínálatában, de lehet, hogy akkor sem, ha az összes nálunk elérhető streaming szolgáltatót számításba vesszük. Sztárparádés természetfeletti horror, Mike Flanagantól. Az író-rendezőnek köszönhetünk olyan zseniális horror sorozatokat is, mint A Hill-ház szelleme, A Bly-udvarház szelleme vagy éppen az Éjféli mise. Az új produkció az azonos című Edgar Allan Poe novella alapján készült, de nem történelmi, hanem jelenkori köntösben. A feldolgozás nem is lehetne üdítőbben eredeti és hátborzongató. De gyomor kell hozzá, az egyszer fix. Már darálható, mind a 10 rész.

5. Castlevania – Démonkastély: Noktürn

Ezt a franchise-t, főleg gamereknek, aligha kell bemutatni, de a legújabb évadát akkor is muszáj rátenni a halloweeni listára, mert mikor máskor időszerű karcos vámpírmeséket nézegetni? Ráadásul kifejezetten hátborzongató, vérbő folytatása az előzményeknek. A vita folyamatosan megy, hogy méltó-e az anime horror korábbi négy évadához, de, hacsak nem emeltél oltárt nekik, az új sorozatban sem fogsz csalódni. A francia forradalom idején vesszük fel újra a Belmont család történetének fonalát: jönnek az új szövetségesek, érdekes háttérsztorival és van egy tényleg nem várt fordulat is, de azt a Noktürn első évadának végére tartogatják. Az egész látható már, érdemes belevágni!

6. Csapatépítés

A svédek nem csak a krimihez értenek. Ez az erdei horror egy klasszikus receptet dolgoz át, így hiába sejthető a kiindulópont alapján, hogy mi fog történni, nagyon eredeti élmény – főleg vizuálisan. A máris látható film egy állami alkalmazottakból rögtönzött csapat elvonulásáról szól, egy festői, de nagyon elhagyatott vidékre. Vannak bőven viszályaik egymás között, de hamarosan ez lesz a legkisebb gondjuk, mert rájuk talál egy babamaszkos őrült, aki a vérüket akarja.

7. True Blood – Inni és élni hagyni

Végképp’ nem igényel bemutatást: hét évadot megért vámpír horror sorozat, ami végre a Netflix kínálatában is feltűnt. Eredetileg egyébként HBO produkció, és az egész világon hatalmas sikerrel – bár állítólag azért hullámzó színvonallal – futott. Halloween időszakában viszont kiváló tartalom, ha eddig nem volt szerencséd hozzá. Szép emberek, még szebb vámpírok szégyentelen erotikája és gyilkolászása ez. Pedig úgy indul, mint egy amerikai vidéki dráma. A telepatikus képességekkel megáldott (vagy inkább megátkozott) louisianai pincérnő érdekes idegennel találkozik, és jól bele is szeret. De nem kéne.

8. Zombiverzum

Ízlés dolga, hogy ez a dél-koreai álvalóságshow mennyire fog bejönni, de egy próbát mindenképpen megér. A realitynek álcázott túlélő horror nagyon eredeti, a felütését tekintve. Egy tévés vetélkedőre érkező csapat, amelynek tagjai éppen ismerkednének egymással (és ezt már kamerák követik), egyszer csak arra eszmél, hogy kitört körülöttük a zombi apokalipszis. Vajon hogyan oldanak meg akár annyira egyszerű problémákat ilyen körülmények között, mint egy tankolás vagy egy „bevásárlás”? Az ázsiai ország filmes stílusának megfelelően eltúlzott gesztusokra készülj! Ha nem csesznek fel az európai szemmel ripacskodásnak tűnő párbeszédek, szórakoztatni fog.

9. Vörös rózsa

Hátborzongató tinihorror, de a műfaj termésének többségével ellentétben könnyű komolyan venni, mert tényleg félelmetes. Nyolc részt kaptunk eddig, és elég bíztatónak tűnik. Egy csapat tizenéves véres kalandja, a nyári szünetben. A kiinduló pont az, hogy letöltenek a telefonjukra egy alkalmazást, ami aztán halálos fenyegetéseket küld nekik – hacsak nem teljesítik az egyre meredekebb követeléseket.

10. Onimusha

Igazi ínyenc falatot hagytunk a végére. Ez a baromi látványos és izgalmas szamurájos zombiapokalipszis kötelező darabnak tűnik az anime műfaj és persze az eredeti Capcom videojáték sorozat rajongói számára. A történelmi Japánban játszódó felnőtt animáció középpontjában egy legendás kardforgató és a védelmére bízott gyermek áll. Na meg egy szamuráj testvériség, aminek egy démoni, lélekölő fegyverrel kellene levernie a vérszomjas zombisereget. 2023. november 2-től lesz látható a Netflix kínálatában.

Ha finomabb tartalmat keresel, a Netflix akkor se hagy cserben:

Megvan: ekkortól látható a Netflix egyik legnagyobb sikersorozatának vége

×