Az Intel a várakozásoknak megfelelően, hétfőn lerántotta a leplet a Raptor Lake Refresh szériáról. A játékosok örülhetnek első körben.

2023.10.16. – Az Intel a szeptember végén leplezte le a mobil gépekbe érkező egységeit, ám a PC-k rajongói sem fognak unatkozni az ősszel. Az már régóta nem volt titok, hogy az Intel milyen módon jelenteti meg a friss processzorokat. A 14. generáció a Raptor Lake Refresh nevet viseli, mely eléggé árulkodó lehet. Egyrészt a generációs ugrás nem lesz túl nagy, másrészt a felhasználók mégis örülhetnek. A 12. és 13. generációs alaplapokba minden további gond nélkül belepattinthatóak lesznek majd az új egységek, a legtöbb gyártó már el is készítette a BIOS frissítéseket.

A dátumot illetően sem voltak nagy talányok. A legtöbben október 16-át tartották valószínűnek az újdonságok debütálására, ám az Inteltől egészen máig nem érkezett ezzel kapcsolatos megerősítés. Aztán október első napjaiban egyre több, benchmarkokkal foglalkozó weboldalon felbukkant már az érkező egységek neve és néhány specifikációja is. Ekkor az Intel műhelyében már a véglegesnek szánt példányokat tesztelgethette, hogy aztán a héten végre hivatalosan is elstartolhasson az új széria.

Intel processzorok

A fenti kép még szeptemberben került fel Twitterre, korábban már többször bizonyított adatbányász jóvoltából. Több hasznos információt is leolvashatunk ennek segítségével, melyek részben meg is erősítik a korábbi pletykákat:

  • Az Intel minden kategóriát lefedne, éppen ezért találkozhatunk 2 és 24 magos egységekkel is
  • A legnépszerűbb, i5 kategóriában továbbra is 6P+4E, illetve 6P+8E kialakítással találkozhatunk majd
  • Az i3 processzorok továbbra is 4 maggal rendelkeznek majd, az Intel mégsem engedi el teljesen a gyengébb egységek kezét
  • A DDR4 és DDR5 támogatás továbbra is adott lesz, a 15. generációban érkezhet csak el a DDR5 exkluzivitás

Ezek közül eddig minden igaznak bizonyult a hivatalos sajtóközleménnyel összevetve, így érdemes lehet később is erre alapozni.

Hétfőn hivatalosan is lerántották a leplet az új, 14. generációs Intel processzorokról

Intel

A cég végül a délutáni órákban, nem sokkal 15 után leplezte le az újdonságokat. A fenti diagramot is az Intelnek köszönhetjük, mely az i9-14900K erejét hivatott bemutatni. Az első, hivatalos méréseket érdemes lesz megvárni, de, ha igazak a fenti számok, akkor bizony izgalmas csatározásra számíthatunk az élmezőnyben. A másik fontos kérdés az árazás volt, melyre a lenti táblázat adott választ.

Intel

Jó hír, hogy az amerikai árazás nem változott, így nagy eséllyel az európai árcédulák sem fognak pár százaléknál nagyobb kilengést mutatni. A specifikációk a következőek:

  • i9-14900K(F) – 24 mag (8+16) – 32 szál
  • i7-14700K(F) – 20 mag (8+12) – 28 szál
  • i5-14600K(F) – 14 mag (6+8) – 20 szál

Érdemi változás a 13700 -> 14700 ugrás lehet, hiszen 4 extra E maggal bővült abban a kategóriában a repertoár. A gyengébb processzorok és alaplapok csak januárban érkeznek majd, addig a fenti hatossal kell beérni.

Forrás: Videocardz

5 MILLIÓ forintot is kifizet neked a Microsoft, ha hibát találsz a programjában

 

 

×