Megfelelő edukációval elkerülhető lett volna a szerencsére nem tragédiával végződő félelmetes helyzet.

2023.10.16. – Az online tér, legyen szó bármilyen közösségi oldalról, videómegosztóról, vagy akár videojátékról, ahol lehetőség van a másokkal történő interakcióra, különösen veszélyes hely tud lenni. Ezért is kiemelten fontos a digitális edukáció, amellyel – otthon vagy az iskolában – megtanítjuk a gyermekeinknek, hogy kivel és mit szabad megosztani, illetve adott helyzetben hogyan kell reagálnunk.

Ahogyan annak idején nekünk is elmagyarázták, hogy idegenekkel – pláne nem a gyanús flótásokkal – az utcán nem ildomos csevejbe bonyolódni, vagy hogy random autóba nem pattanunk csak úgy be a gyors hazajutás reményében, úgy nekünk is kötelességünk megtanítani a gyermekeinket, miképp kell a digitális térben élni-mozogni. Például nem adjuk meg a lakcímünket senkinek, nem pötyögjük be anyu-apu bankkártyáján található számokat senkinek, illetve nem beszélünk meg senkivel sem találkozót (egyébként felnőttként sem) bárki tudta nélkül.

Máskülönben az olyan emberek kezére játsszuk a gyerekeinket, mint a 27 éves Darius Matylewich, aki a Robloxban vadászott a 11 éves áldozatára. A New York Times beszámolója szerint 180 centi magas, több mint 200 kilós férfi a fiatal gyerekek körében különösen népszerű sandboxban cserkészte be az alig 11 éves kislányt, akit a New Jersey-i otthonából rabolt el szeptember 10-én.

Darius Matylewich, 27, of Bear, Delaware

Az elkövető, Darius Matylewich

Szerencsére a rendőrség hamar a kislány és az elrablója nyomára bukkant, akit 217 kilométerrel arrébb, a delfliusi Wilmington külvárosában találtak meg. A kislányon a beszámolók szerint nem találtak bántalmazásra utaló nyomokat. A férfit letartóztatták, és elsőfokú emberrablás és harmadfokú gyermekjólét veszélyeztetése miatt vádat emeltek ellene, melyekben ha bűnösnek találják, akkor akár 30 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Tanulság: teljesen ismeretlen emberekben online semmi szín alatt se bízzunk meg, a gyermekeinket pedig mihamarabb tanítsuk meg arra, mit és hogyan szabad csinálni és megosztani az online térben. Csak és kizárólag így kerülhetőek el az efféle, potenciálisan tragédiákban végződő helyzetek.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Melyik zsarolóvírus a leggyorsabb és legveszélyesebb a világon?

×