Közel három évtized után megkerült a Windows 95 bemutató eseményéről készült legendás és elveszettnek hitt felvétel, amit most bárki megnézhet.

2022. 04. 08. – 1995. augusztusa rendkívül fontos hónapnak számít a Microsoft történetében, hiszen ekkor jelent meg a vállalat már sokadik, de talán legjelentősebb, legforradalmibb grafikus operációs rendszere, a Windows 95.

A Bill Gates vezette technológiai vállalat persze már ezelőtt is ismert volt, a gigantikus áttörést a Windows 95 hozta meg. Ez persze aligha lehet meglepő, hiszen maga a rendszer is elképesztően remekül nézett ki és kifejezetten jól működött: itt találkozhattunk először a tálcával, a Start menüvel, vagy a Lomtárral, ebben volt először lehetőségünk az asztalra tetszőlegesen gyors elérésű ikonokat helyezni, de még az Internet Explorer is a 95-ös verzióban debütált egy csomó, mára már teljesen alapvetésnek számító funkció mellet.

Az átütő sikerben azonban nem kevés szerepe volt a marketingnek is, amellyel olyanokhoz is elért az operációs rendszer, akiknek még számítógépük sem volt. Szinte mindenhonnan a Windows 95 ömlött, még a legendás Rolling Stonest is sikerült beállítani mögé, Magyarországon a Szomszédok című sorozatba is beszuszakolták (thx. Vágási Feri), de nagyon sok fiatal a Jóbarátok sztárjai révén ismerték meg a programot.

Emiatt pedig a bemutató eseményét sem aprózhatták el. 

A legenda számba menő Windows 95 bemutató házigazdája nem is volt más, mint a 90-es évek egyik legnagyobb amerikai sztárja, Jay Leno, aki Bill Gates tolmácsolásában próbálta meg gigantikus poénokkal eladni a szajrét. Volt itt minden az O.J. Simpsonon való gúnyolódástól egészen a szexista viccekig, melyeket lehet, hogy manapság egy hasonló kaliberű eseményen azonnal lekevernének, ’95-ben abszolút belefértek még, meg hát aktuálisak is voltak.

Az eseményről ugyan készültek felvételek, de ezeket sajnos csak apró részletekben lehetett megtalálni az interneten, vagyis a teljes eseményt a Microsoft akkori alkalmazottain (és néhány szerencsésen) kívül nem sokan láthatták. Most azonban, 28 év után úgy tűnik, hogy bárki megtekintheti, egy megszállott VHS-gyűjtő ugyanis (komoly pénzért) megszerezte a vállalat dolgozóinak készített kazettát, amit sikeresen digitalizált.

A felvételt ezután teljes terjedelmében feltöltötte a YouTube-ra, így közel három évtized után mi is láthatjuk a Windows 95 mainstreambe történő megérkezését, ami egy valóságos időutazás, egy retro bomba.

Íme a legendás és elveszettnek hitt másfél óra:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hogyan dorombolnak a macskák? – A tudomány válaszol

×