Egy PlayStation-rajongó megosztott egy képet, ami biztosan nosztalgikus érzéseket ébreszt a Sony konzolrajongóinak körében.

2023.10.12. – Napjainkban, amikor annyit beszélünk arról, hogy mire is képes a PlayStation 5, és milyen új modellek érkeztek, el is felejtjük, hogy honnan indult az egész. Sőt: vannak olyanok, akik még nem is éltek akkor, amikor a játékok mentését egy külön memóriakártyán kellett tárolnunk.

Aki annak idején maga is Playstation 1 tulajdonos volt, bizonyára sok nosztalgikus emléket őriz, köztük a sok-sok lemezt, a gép intróját és annak hangját, valamint talán a mentésikonokat is. Egy PS1 rajongó most olyan képet osztott meg, ami valószínűleg mindenkit megmozgat majd.

A PlayStation nem az első volt

Az eredeti PlayStation a Sega Saturn, a Nintendo 64, valamint számos más, kevésbé sikeres otthoni játékkonzol, például az Atari Jaguar és az Amiga CD32 mellett az otthoni konzolok ötödik generációjának része volt. Bár a modern konzolok az évek során sokkal erősebbé váltak, sok PlayStation rajongó szívesen emlékszik vissza az eredeti konzolra és annak sok emlékezetes játékára.

A Sony PlayStation az ötödik generációban vált meghatározó erővé, és gyakran nosztalgiáznak róla. Nálunk Magyarországon talán a 90-es végén, illetve 2000-es évek elején lett meghatározó, és igen nagy dolog volt, ha valakinek volt PS1 otthon.

Mentés

A játékok mentése akkoriban nem volt egyszerű, bizony memóriakártya kellett hozzá. Ezek mérete kezdetben 1 MB volt, később persze lehetett kapni nagyobb változatokat is. Egy Reddit felhasználó most egy nosztalgikus képet tett közzé, ami különböző népszerű játékok mentési ikonjait jeleníti meg. Pontosan úgy, ahogyan azok az eredeti PlayStation fájlkezelőjében látszódtak. A kis 16×16 pixeles ikonok gyakran a játék főszereplőjét vagy logóját ábrázolták. A Tomb Raider esetében például egy stilizált „TR” szimbólum volt látható, míg a Crash Bandicoot a címszereplő arcát ábrázolta. Az 1 MB-os alapkártya egyébként kb. 15 mentést tudott tárolni.

Ezek a kicsiny alkotások minden bizonnyal nosztalgikusak, bár akkoriban nem örültünk, hogy a mentések miatt mindig memóriakártyát kell venni. Még a PlayStation 2-be is kellett külső memóriakártya a mentésekhez, de ott már kicsit mások voltak az ikonok.

Miközben épp megjönnek az új PlayStation 5 modellek, érdekes visszatekinteni, milyen messzire jutott a márka a funkciók és a technológia terén. Ma már olyan dolgokkal vagyunk megáldva, mint a felhőalapú mentés és a nagyméretű tárhely.

Ezt láttad már?

Őrült sok film és sorozat érkezik az HBO Max októberi kínálatába

×