Már csak néhány napot kell várni a friss Intel processzorok debütálására. A régebbi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek, támogatja őket a cég.

2023.10.12. – Az Intel 14. generációjának érkezésére már nem sokat kell várni. Valójában helyesebb lehetne 13.5 generációnak hívni, a cég sem véletlenül használja a Raptor Lake Refresh megnevezést. Gyakorlatilag az előző processzorok kicsit feljavított, gyárilag tuningolt változatait kapjuk majd kézhez. Ez azonban tartogat kellemes meglepetéseket is. A 12. és 13. generációs alaplapok tulajdonosai elégedetten csettinthetnek, hiszen azok a lapok is támogatják az érkező komponenseket. A DDR4 ÉS DDR5 kompatibilitás is adott marad, ám ez lehet az utolsó Intel generáció, amikor még támogatott a memóriák előző típusa.

Az iparági pletykák alapján valamikor a jövő hét közepén debütálhat tehát a friss felhozatal. Ez Ilyenkor mindig izgalmas időszakot szül, hiszen rögtön beindul a találgatás, hogy most épp melyik gyártó rendelkezik a legjobb processzorral. Ezt sem könnyű meghatározni, hiszen könnyen lehet, hogy játékokban az AMD, míg renderelés jellegű munkákra az Intel bizonyul jobbnak. Nem kérdés azonban, hogy a legtöbb felhasználót a gaming teljesítmény érdekli, szerencsére most ők kaptak egy kis ízelítőt a kiszivárgott méréseknek köszönhetően.

Több játékban is viheti a prímet az Intel új processzora

A fenti Twitter bejegyzésben jól látható, hogy az Intel Core i9-14900K-t eresztették össze az AMD királyával, a 7950X3D-vel. Az Intel újdonsága 24 fizikai maggal (8 Performance mag, 16 Efficiency mag) érkezik a boltok polcaira, azaz összesen 32 szállal áll a rendszer és a játékok rendelkezésére. Az AMD szintén 32 szállal, ám „csak” 16 maggal vértezte fel a 7950X3D-t.

Az első mérések alapján a Starfield, Metro Exodus vagy épp a CS:GO játékokban 2-5%-kal is az Intel egysége győzedelmeskedik, ám Dota 2 vagy épp Fortnite alatt némi lemaradásra lehet számítani. Ne feledjük, hogy az AMD extra 3D gyorsítótárat is bevet, ennek tükrében bizony kifejezetten erős lehet majd az i9-14900K, nagy eséllyel ez a modell lehet a 2023-as CPU király is. A független, hitelesített méréseket azonban mindenképp érdemes lehet megvárni az ítélet előtt.

Forrás: DigitalTrends

Íme az ultimate videokártya ranglista 2023 októberében

×