A kommunizmus szimulátortól a posztapokaliptikus jövőig, és a történelmi időktől a dicső űrkorszakig – van itt minden, amiből válogathatsz.

2023.10.11. – A környezet- és városépítő játékokban az a legjobb, hogy egy kicsit se kell összekoszolnod a kezed, mégis csodálatos konstrukciók teremnek a kezd alatt. Tornázzon a kreativitás, éledjen a stratégiai érzék, duzzadjanak az erek a munkások karján – íme az elmúlt 5 év legjobb 5 városépítő játéka! Szándékosan nagyon eltérő stílusokból válogattuk össze (kösz a segítséget, BossLevelGamer!), hogy biztosan találj kedvedre valót.

Illusztráció: Ubisoft

Ez a lista nem rangsor, csak szubjektív válogatás az utóbbi idők városépítő terméséből!

1. Tropico 6

Ez a franchise kihagyhatatlan egy ilyen összeállításból. A 2019-es hatodik részben újra te vagy El Presidente, aki egy fiktív karibi banánköztársaság népét zsákmányolja ki. Az eszközökben persze nem válogatsz, mert sokmilliárdos jachtod nem tankolja meg magát, úgyhogy mindenkit elnyomsz, mint a leégett szivarvéget. A Tropico 6-ban egy egész szigetcsoportot irányíthatsz, nem csak egy szigetet, mint a korábbi játékokban. Az, hogy több szigetet kell irányítani, nem kicsit bonyolultabbá teszi a dolgokat, de ne aggódj, mert könnyen bele lehet rázódni. Kicsiben kezdesz, mielőtt lehetőséget kapsz arra, hogy hidakat és alagutakat építs, amelyek segítségével a többi szigeten is elkezdhetsz terjeszkedni.

2. Anno 1800

Az Anno-sorozat is rendkívül érdekes darab, csak máshogy, mint a Tropico. A széria iránti érdeklődést az tartja magasan, hogy minden egyes rész más-más korszakban játszódik. Miután az Anno 2070 és az Anno 2205 a jövőbe játszódott, a fejlesztő Blue Byte úgy döntött, a történelemben is érdemes elidőzni. A 2019-ben megjelent Anno 1800 az ipari forradalom idején játszódik, egy olyan környezetben, amelyet nem igazán szoktak kihasználni a videojátékokban. Pedig kéne. A játék a gyarmatok irányításáról, a tengeri kereskedelemről, a felfedezésekről és az alkalmi háborúkról szól. Ötvözi a városépítő és a gazdasági szimulátorok elemeit, ami nagyon nagy erénye.

3. Surviving Mars

Ebben a 2018-as szimulátorban rád vár a feladat, hogy választ adj a vörösen izzó kérdésre: lehetséges-e kolonizálni a Marsot. Ha végül kiderül, hogy nem, akkor nem jól végezted a dolgod, mert lehetőségek vége-hossza nincs kínálatával teremthetsz élhető környezetet az űrtelepeseidnek. A Paradox Interactive viszonylag körültekintő módon varrja a nyakadba az összes felelősséget, ami egy ilyen feladattal a valóságban járna. Kell oxigén, kaja, tartós infrastruktúra, új technológia, minden, amivel fenntartható módon működő települést alakíthatsz ki a vörös bolygón. A legjobb az egészben, hogy úgy felfedezéseket és kísérleteket valósíthatsz meg a marsi kolóniával. Jó kis vízió, szeretni fogod.

4. Frostpunk

A 2018-as game-hez felépített környezet az egyik legjobb posztapokaliptikus városépítő játékká varázsolja a Frostpunkot. Az 11 bit studios játékában New London, a Föld utolsó városa kerül az irányításod alá, és az a dolgod, hogy gondoskodj a populáció túléléséről a világ pusztulását követő jégkorszak idején. Ha elég bátran csinálod a dolgokat, még ilyen zord körülmények között is felvirágoztathatod az emberi fajt – de rossz stratégiával meg is semmisítheted azt. Szóval ésszel! A Frostpunk a városépítő műfaj többi címéhez képest jobban koncentrál a történetmesélésre, és komoly erkölcsi döntések elé állít. Az a kérdés, hogy mennyi emberéletet vagy hajlandó feláldozni egy magasztosabb küldetés, a fajunk túlélése érdekében.

5. Workers & Resources: Soviet Republic

16 tonnát raksz és semmi bye-bye Szása, mert itt a puszta földből kell köztársaságot (ha-ha) emelni! Ez, elvtárs, egy olyan 2019-es game, amiben a proli Szovjetuniót építed. A kommunizmus szimulátor pedig csakazértis az iparra fókuszál, ha tetszik, ha nem. Az, hogy az állampolgárok mennyire tapsikolnak az egymás után épülő gyárakhoz, nem szempont – mégis csak egy minden hájjal megkent diktátor vagy. És a magasztos célod eléréséhez (ami saját magad és kegyeltjeid jóléte, mások kárán) nem szabad félni attól, hogy beleutálkodj az emberek életébe. Sokan tartják a legösszetettebb és legbonyolultabb városépítő játéknak. Eszközökből nincs hiány, a kitermelés meg nem állhat meg. És épp’ itt kezdődik a Workers & Resources legnagyobb kihívása: nem elég telepíteni a bányákat és üzemeket, a működtetésük is egyedül rád vár. Úgyhogy oldd meg szépen, okosba’!

Ezekhez is gyakran kellenek DLC-k, szóval óvatosan a költekezéssel:

Padlót fogsz: ennyibe kerül az 5 legdrágább videojáték 2023-ban

×