Nem az Avatar Ultimate, a Tekken 8 vagy a Modern Warfare III Vault Edition igazán drága videojáték, hanem azok a game-ek, amikhez a legtöbb DLC-t kínálják.

2023.10.10. – Valójában nem akkor költesz igazán sokat, ha mindig megveszed a legújabb AAA címeket és azokból is a legvastagabb kiadványt, hanem akkor, ha rákapsz egy olyanra, amihez DLC-k tömegét dobják piacra. A legdrágább videojáték mindig az, amihez újabb és újabb bővítmények jönnek ki, és a rajongók a hatvankettediket is megveszik belőle. Ezzel a számmal egyébként nem a hasunkra csaptunk: tényleg van, amelyikhez akár 62 is megjelent, és ez még messze-messze nem a vége! Íme az 5 – DLC-kkel együtt – legdrágább game, ami 2023-ban elérhető. Köszi a segítséget, GameRant!

Illusztráció: Eagle Dynamics

5. Cities: Skylines

Ez a PC videojáték teljesen méltán nyitja a listát. A beszédes nevű Colossal Order Ltd. és a Paradox Interactive közöse 2015 óta létező városépítő game. Az alapjáték 28 eurós (kb. 10.900 forintos) áron szerezhető be a Steamen, míg a konzolos kiadást 14 ezer forint körül adják. Ebben eddig semmi meghökkentő nincsen. Igen ám, viszont, ha hozzászámoljuk az eddig megjelent 62 darab (!) DLC-jét, akkor rögtön egy egészen elképesztő bekerülési költség jön ki. Annak ellenére így van, hogy a kiegészítők alapjáraton nem drágák, csak éppen baromi sok van belőlük. Ez a játék szőröstül-bőröstül 425 dollárt, vagyis kb. 156 ezer forintot emészt fel. És ez még csak a lista alja!

4. War Thunder

Feltételezem, nem lep meg, hogy ez a game is bekerült a rangsorba. 2012 óta viszi a pénzt különböző DLC-k formájában, amelyekkel újabb és újabb fegyvereket, járműveket, fejlesztéseket vásárolunk a meglévő készlethez. A találékony fejlesztők nyilván nem álltak meg a II. világháború fegyverzeteinél – jöttek sorra a hidegháború, az öbölháború és a mai modern idők tankjai, repülői, hadihajói, mindenféléi. Az alapból ingyenes játékhoz eddig megjelent legdrágább kiegészítő éppen ebben a hónapban debütált. Az USS Arkansas Pack önmagában annyiba kerül, mint egy AAA játék: 70 euróért, vagyis 27 ezer forintért vesztegetik a Steamen. Ha minden DLC-t megveszel hozzá, akkor a War Thunder összesen 918 dollárba (338 ezer forintba) kerül.

3. The Sims 4

A lassan tízéves videojáték a franchise legutóbbi darabja, és úgy hírlik, hogy a következő helyből ingyenes alapjátékkal fogja nyitni a pályafutását. Pár éve persze már a The Sims 4 is az, de ha beszállsz, akkor szinte rögtön kezdheted gyűjtögetni a mindenféle bundle-okat, kiegészítőket és itemeket, ha valami változatosságot akarsz belevinni. Az EA aligha panaszkodik, mert a kissé mohó üzleti modell ellenére baromi sokan játszák: kb. 70 millió aktív felhasználója van. Az eddig hozzá megjelent DLC-k 73-an vannak, és a teljes gyűjtemény horrorisztikus 1164 dollárba (427 ezer forintba) kerül. A leghúzósabbak egyébként az Expansion Packok, amelyek egyenként 40 dollárba (kb. 15 ezer forintba) fájhatnak.

2. DCS World

Nem teljesen igazságos, hogy éppen ez szerepel a második helyen, mert az ezüstérem valójában a Rocksmith 2014 Edition – Remasterednek járna. Utóbbi egy gitároktató program, amihez igazi elektromos gitár csatlakoztatása kell – PC-re, vagy konzolra. Ha a Rocksmith-t számításba vennénk, abszolút megilletné a dobogó második foka, a maga 6787 dolláros (közel 2,5 millió forintos) összértékével, ami a benne lévő dalok jogdíjait is tartalmazó DLC-árfolyamokkal jön ki. Mivel a játékot október 23-tól a lejáró zenei licencek miatt nem listázza tovább az Ubisoft, a legdrágább videojátékok között a DCS World marad a második. Az Eagle Dynamics légi ütközeteket szimuláló játékának becsületes neve Digital Combat Simulator, és annyira realisztikus, hogy a képeit gyakran használják hamis háborús hírek előállítására. Az alapjáték ingyenes, benne egy II. világháborús, amerikai P-51 Mustanggal és egy hidegháborús, szovjet Su-25-tel. Viszont ha minden DLC-t megveszel hozzá, az 3400 dollár (1,25 millió forint) lesz.

1. Train Simulator Classic

Persze az élen is egy szimulátor tanyázik. A 2009-ben indult Train Simulator, valamint a 2022 áprilisa óta elérhető Train Simulator Classic egészen döbbenetes számú DLC-vel rendelkezik. Összesen 720 (!!!) darab érkezett hozzá a mai napig. A legolcsóbb is húsz dollár (7300 forint), míg a legdrágábbért már 43-at (16 ezer forintot) kell kiadni. Ha mindet megvennéd hozzá (nem tudjuk van-e bárki is, aki megtette), akkor kétségtelenül ez lenne a legdrágább videojáték a zodiákusban. Az összes kiegészítőjével együtt 11.291 dollárt, vagyis 4,15 millió forintot kellene érte fizetni.

Mindez egyébként semmi a legdrágább kártyalaphoz képest:

Post Malone vette meg a világ legdrágább Magic the Gathering kártyáját

×