Sokallod a filmek költségvetését? Ezen hátast dobsz: a stúdiók annyit költöttek a legdrágább játékokra, hogy abból HÉT új Duna-hidat lehetne építeni!

2022. 09. 15. – Nem árulunk el túl nagy újdonságot azzal, hogy a gaming ipar hatalmas biznisz, de nincs nagy üzlet hatalmas befektetés nélkül. Az egy-egy játékra fordított összegek a legnagyobb hollywood-i filmek költségvetésével is vetekednek:

az első helyezettre költött pénzből leforgathatták volna a Trónok harca összes évadát!

Még szürreálisabb összehasonlításban: az alábbi 11 videojáték gyártási költségéből

hétszer lehetne megépíteni a 92 milliárd forintból készülő Paks-Kalocsa Duna-hidat.

A feltűntetett összegek CSAK A KÉSZÍTÉS KÖLTSÉGEIT jelölik, magyarán ebben még nincsenek benne a terjesztési és marketing költségek, szóval bármennyire is fut a piac, az ekkora költések több mint kockázatosak – még akkor is, ha egy bejáratott franchise újabb darabjáról van szó.

Ahogy azt nemrég írtuk, a gaming, mint gazdasági ágazat, robbanásszerű növekedést mutat, hiszen a legnépszerűbb időtöltések egyike lett a COVID lezárásai során. A rekordévnek számító 2021-es esztendőben már több mint 200 milliárd dolláros költéseket produkált a világ a videojátékok piacán, és minden szakértő egyetért abban, hogy ez a folyamat nem lassul.

A bennfentes riportok alapján a következő öt év során évi 340 milliárd dollárra fog duzzadni a gaming piac.

Ebből a tortából igyekeznek hasítani a legdrágább címek, amelyekről nyugodtan kimondhatjuk: a gyártó stúdió semmin sem spórolt, csak kiemelkedő produkciók legyenek. Szerinted összejött? Ezek a legdrágábban gyártott játékok, evör (köszi a segítséget: GameRant, Business Insider, Forbes, Eurogamer, Games Indutry!).

11. Shadow Of The Tomb Raider (75 millió dollár)

Lara Croft legutóbbi kalandja egyben a legdrágább is, ráadásul David Anfossi stúdióvezető szerint további 35 milliót költöttek a promóciójára. Szerencséjükre elég jó eladásokat produkált: több mint négymillió példányban kelt el – csak az első három hónapban, és a sajtója is viszonylag jó volt, szóval rendesen megtérülő projektnek nevezhető.

10. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (80 millió dollár)

Ez a cím alighanem Hideo Kojima utolsó Metal Gear játéka, mivel – máig ismeretlen okokból – szakított a japán fejlesztőkkel, még 2015-ben. Azt mindenesetre sikerült kiderítenie egy üzleti újságnak, hogy 2015. áprilisáig legalább 80 millió dollárt fordítottak rá, viszont a game csak az év végén jött ki, szóval lehet, hogy inkább a 100 millióhoz közelít a végösszeg.

9. Defiance (80 millió dollár)

Ez a 2013-as game még Xbox 360-ra, PS3-ra és akkori PC-kre készült, és bár nem voltak tőle elragadtatva a kritikusok, elég nagy rajongótábort szedett össze. Sokan zokogtak, amikor nyolc csodás év után végleg lekapcsolták a szervereit, 2021-ben.

Anno a Forbes derítette ki, hogy ennek a költségei is kifutottak a 100 milliós lélektani határig, de csak a vele nagyjából egy időben sugárzott sci-fi sorozat büdzséjével együtt. A game nagy sikert volt, ezért egy felújított változat is készült belőle, PS4-re és Xbox One-ra.

8. Battlefield 4 (100 millió dollár)

Mivel közfelkiáltással az egyik legjobb FPS franchise a piacon, nem nehéz elhinni, hogy sok pénzt tol bele az EA. A végösszeget Richard Hilleman kreatív igazgató árulta el, megjegyezve, hogy ez a legdrágább Battlefield játék eddig.

Méltató kritikák és négymillió eladott példány jelzi, hogy megérte két kézzel szórni rá a pénzt, annak ellenére is, hogy nem tudta befogni akkori legnagyobb konkurenciáját, a Call of Duty: Ghosts-ot, amit hétmillió gamer vásárolt meg.

7. Max Payne 3 (105 millió dollár)

Bár a Rockstar Games legragyogóbb csillagai a GTA és a Red Dead, azért nem szabad elmenni Payne harmadik eljövetele mellett sem. Alapos kidolgozás, nagyra nőtt világ jellemzi a stúdió majd’ minden darabját, és ez erről a címről is elmondható.

Jól megcsinálni valamit jó sokba kerül, és mivel az – egyelőre – utolsó Max Payne darabról volt szó, rendesen megadták a módját. Nem biztos, hogy érdemes volt ennyi pénzt beletenni, de így is elment belőle négymillió darab, szóval meglepődnénk, ha veszteséges projekt lenne.

6. Grand Theft Auto V (137 millió dollár)

Money well spent – mondja az iparágban mindenki, ha szóba kerül a GTA V gyártása. Arányaiban alighanem a legmegérősebb videojáték a történelemben, hiszen a 2013-as rajt óta

több mint 150 millió példányt adtak el belőle, ami önmagában több mint 6 milliárd dolláros profitot feltételez – EDDIG.

A ráfordított pénzben persze nincsenek benne a GTA Online fejlesztései, de ha jól sejtjük, volt miből kifizetni. A kettő együtt állítólag úgy 300 millió dollárba került.

5. Destiny (140 millió dollár)

Igazából csak „hivatalosan” került ennyibe, vagyis ezt az összeget sikerült kisilabizálni egy a Bungie-tól kiszivárgott szerződésből. Akármennyibe is fájt, ez és a 2017-es folytatás lenyűgöző díjesőt és végletekig hűséges rajongótábort eredményezett.

Bevételi adatokat nem nagyon tudni, de mivel a Bungie fél évtizede folyamatos háttértámogatást nyújt a második részhez, úgy sejtjük, megérős buli. Nem véletlen, hogy készülnek a folytatások, a Lightfall (2023) és a The Final Shape (2024).

4. Red Dead Redemption 2 (170 millió dollár)

Bár a GTA V eladásainak a közelébe sem tudott érni (miért, ki igen?!), a csodálatosan látványos vadnyugat nagyra nőtt nyílt világa iszonyatos hisztéria lett. Elég ránézni, és azonnal világos, hogy a készítése miért is került MINIMUM ennyibe (egyes feltételezések szerint inkább a 240 millió dollár reális).

Mivel a játék csak a forgalmazása első két napján 725 millió dolláros bevételre tett szert, gyanítjuk, megérte, de hogy utána mi történt, az kissé rejtélyes, mert nem adtak ki hivatalos adatot sem a bevételekről, sem a további költésekről.

3. Cyberpunk 2077 (174 millió dollár)

Többszörösen elátkozott projekt, de legalább jó drága volt: a CD Projekt Red nyolc évig húzta-halasztotta a megjelenést, ami aztán nagyon gyászosan sikerült, hiszen bugok tömkelegével jött ki.

Bár idővel sikerült szinte minden hibát a helyére szögelni, nagyon sokat kellene akasztania még a Playstation 5 és Xbox Series X/S érában, hogy visszahozza, nem is csupán a gyártási költséget, hanem azt a további 316 milliós marketing büdzsét, amit arra kellett fordítani, hogy helyrehozzák a renomét.

2. Star Wars: The Old Republic (200 millió dollár)

Több mint tízéves, de mai szemmel is brutálisan drága, sőt, alighanem máig rekorder az EA-nál. Nem mintha nem érte volna meg: a GameRant adatgyűjtése szerint kb. egymilliárd dolláros bevételnél tart. Indokolt a jelenidő, hiszen az MMO-val még ma is elég sokan játszanak.

1. Star Citizen (600 millió dollár)

Ez vagy a világ legnagyobb buktája lesz, vagy valami rendkívül különleges élmény, hiszen több mint tíz éve fejlesztik (!), és a 2011-es rajt óta irdatlan összegeket sikerült összekalapolni rá, többek között a leendő játékosaitól. A Cloud Imperium Games – ahogyan eddig, úgy most sem tud semmi biztosat mondani a megjelenésről, szóval kezdünk kicsit gyanakodni..

Őrületes számok – annak ismeretében pláne, hogy a legnagyobb címek (pl. az egyes Call of Duty játékok) ma sem kerülnek többe kb. 50 millió dollárnál, de még egyszer: ez CSAK a gyártási költség. Ha mindent IS bele akarnánk számolni, amit egy-egy bestsellerre fordítanak a készítők, és a forgalmazók, akkor

minden idők legdrágább játéka az itt „csak” az ötödik helyen befutó Destiny lenne, amire a Business Insider szerint annyi marketing és terjesztési költség rakódott, hogy végül kb. 500 millióból állt meg.

Mindez remekül mutatja, hogy mennyire versengő és egyre igényesebb iparágról van szó.

És arról még nem is beszéltünk, hogy hányféle kultuszt teremt:

A világ legdrágább konzoljai: A 9 milliós GameBoy-tól a 145 milliós Nintendo Wii-ig

×