Már nem kell sokat aludni a Starfield megjelenéséig, és ne is tedd: itt vannak a legjobb alternatívák, amikkel készülhetsz rá.

2023.08.29. – Miközben a fél világ Starfield lázban ég, te játszva kivárhatod a Bethesda újdonságának érkezését. Csak próbálj rá az alábbi 7 felfedező játékra, amelyek ugyanúgy a világűr sötét és hideg mélyére vezetnek. A végtelenben kínált kalandok között akad vérkomoly stratégia, kifordult alien humor és harcos MMO is.

Lássuk, mivel érdemes melegíteni a Starfieldre!

Forrás: Paradox Interactive

1. EVE Online

2003 májusa óta az EVE Online folyamatosan összehozza az űrutazókat, egy olyan univerzumban, ahol a szórakozás és a szerencse kulcsa az együttműködés és a barátság. Mindez egy olyan közösséget táplál, amelyhez foghatót az online játékok világában korábban talán senki sem látott. Az alapsztori napjainkhoz képest 21 ezer évvel később játszódik. Akkor, amikorra az emberiség már rég felélte a Föld erőforrásait és egy ideje próbálja kolonizálni a Tejút-rendszer égitesteit. A kutatás közben felfedezett féreglyuk teljesen új távlatokat nyit, de az összeomlása elvágja egymástól az emberi civilizáció csoportjait. Szinte a nulláról kell mindent újra felfedezned.

2. Kerbal Space Program

A Starfieldre várva a Kerbal Space Program mókás kitérő lehet. A hangulata merőben más: kevésbé a harcról, mint inkább az űrutazás tudományáról szól, de közben egyedülálló és tanulságos élmény is. A játékosok a kis alieneket (Kerbalokat) irányítva megtervezik és elindítják az űrprogramjukat. Építenek űrhajót, kezelik az üzemanyagot, számításba veszik az aerodinamikai tulajdonságokat és még sok minden mást. Humoros és magával ragadó módja a rakétatudomány megismerésének, ráadásul az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a lehető legrealisztikusabb fizika leutánzására.

3. X4: Foundations

A készítő Egosoft az elérhető legszofisztikáltabb univerzum szimulációnak nevezi. Leginkább egy űrhajó-szimulátorról van szó, de, mint ilyen, nem igazán spórol a járművekkel. A lehető legváltozatosabb hajókínálatot, az űr izgalmas felfedezését, illetve egy egész birodalom irányítását teszi a kezedbe. Kereskedni, harcolni, építkezni vagy az utazásaid során rejtvényeket megfejteni egyaránt tudsz. Ha elég jó vagy, akkor egy vadászrepülő magányos pilótájából fejlődhetsz nagyhatalmú uralkodóvá.

4. No Man’s Sky

Ez a játék nagyon figyelemre méltó átalakuláson ment át a finoman szólva is ellentmondásos megjelenése óta. A számos frissítésnek köszönhetően mára egy végtelen univerzumot kínál felfedezésre, tele változatos bolygókkal, lényekkel és gazdag craftoló rendszerrel. Az akció-kaland túlélőjátékot a Hello Games fejlesztette, azzal az igénnyel, hogy a 70-80-as évek tudományos-fantasztikus irodalmából és művészetéből merítve alkosson merőben újat. Játékmenetét tekintve talán ez köthető a legszorosabban a Starfield sajátosságaihoz ezen a listán. Minden csillag egy távoli nap fénye, mindegyik körül élettel teli bolygók keringenek, és bármelyikhez elmehetsz, amelyikhez csak akarsz.

5. Dune: Spice Wars

A Northgardot is fejlesztő Shiro Games játékának dupla aktualitása van. Egyrészt érdemes a hamarosan megjelenő Starfield előtt melegíteni vele, másrészt elővehető a Dűne 2 mozis megjelenése előtt. Bár ez utóbbira sajnos többet kell várni, mint reméltük: nemrég elcsúsztatták a premiert jövő márciusra. De vissza a játékhoz: ahogy a címéből is látszik, a Fűszerért zajló harc részese és egyik irányítója lehetsz. Az életet meghosszabbító, tudatot tágító és csillagközi utazást elősegítő nyersanyag lelőhelyére kell rátenned a mancsod. A zord sivatag borította Arrakis bolygót a saját frakciód fejlesztésével tudod leigázni, aztán kitermelni.

6. Stellaris

Nagyon passzol a Starfield elé. Fedezz fel egy csodákkal teli galaxist a Paradox Development Studios sci-fi stratégiai játékában, ami – csak egy tipp – épp’ akciós is a Steamen. Lépj kapcsolatba különféle idegen fajokkal, fedezz fel különös, váratlan eseményekkel teli új világokat, és bővítsd birodalmad. Minden egyes új kaland szinte korlátlan lehetőségeket rejt magában. A PCGamesN nem minden ok nélkül hívja úgy, hogy Europa Universalis az űrben. „Mindkét játék birizgálja az agyamnak azt a részét, ami szeretné, hogy minden csatának legyen valami mélyebb összefüggése, hogy minden lépésem egy nagyobb narratíva része legyen. A Stellarisnak mindezt sikerül valós történelem nélkül is megtennie, méghozzá nagyszerűen” – írja róla a kritikus.

7. IXION

Az IXION egy könyörtelen, városépítő odüsszeia a csillagok között. A Tiqqun, a DOLOS űrállomás prototípusának adminisztrátoraként az a feladatod, hogy egyensúlyt teremts a konzerválás és a felfedezés között, miközben kezeled az infrastruktúrát, az erőforrásokat és a hajók legénységet. De életben tudod-e tartani az emberiséget a hideg sötétségben? Az a nem kis felelősség mindenesetre rögtön a nyakadba szakad, hogy új otthont kell találnod az emberi fajnak. Erre egy lenyűgöző űrbéli városépítő játék kínál lehetőséget, de közben megköveteli az éberséget, a folyamatos tanulást és alkalmazkodást. Pont mint a Starfield.

A Starfieldre persze ez a cikkünk is alaposan felkészít:

MINDEN, amit tudnod kell a Starfieldről, mielőtt fejest ugrasz a végtelenbe

×