Annyira olcsó most a valaha készült legjobb GTA-klónnak nevezett Sleeping Dogs feljavított kiadása, hogy sokan csak most ismerkednek vele – pedig 9 évvel ezelőtt jelent meg.

2023.10.08. – Valami történt. Lehet a 85%-os árleszállítás? Lehet. Elvégre nem gyakran kapni olyan kiváló játékalkotást 1100 forintért, mint amilyen a Sleeping Dogs. Sőt, a Steam jelenleg annak is a feljavított kiadását veti a játékosok elébe, pedig a United Front Games csapatának remekműve ennek a többszörösét érné – még ma is, pedig idestova már 9. esztendős, míg az eredetije még az Xbox 360-as generációra jelent meg 2012. augusztusában.

Keveset beszélünk erről a méltánytalanul elfeledett kincsről, ami sajnos a megjelenésekor sem kapott túlontúl sok figyelmet. Talán, mert idejében is már GTA-klónnak „csúfolták”. Legalábbis sokaknak negatívumként hathatott ez a címke, miközben sem előtte, sem utána nem született olyan nyílt világú akció-kalandjáték, ami képes lett volna ennyire fantasztikusan megragadni, sőt, tovább is fejleszteni a Rockstar Games-hez kötött receptet.

De most valami történt.

Valószínűleg a 85%-os árleszállítás. A Sleeping Dogs: Definitive Editionnel jelenleg reneszánszát éli a Steamen, a statisztikák szerint ugyanis most, 2023. október 8-án többen játszanak vele, mint a 2014-es megjelenésekor. A SteamDB adatai alapján 9 évvel ezelőtt csak alig pár százan léptek a Sun On Yee triád rettegte Hong Kong virtuális utcáira.

Igaz, 2015-ben, amikor először leakciózták, már volt olyan nap is, hogy 1700-an döntöttek így. A definitív kiadással a legtöbben 2017-ben játszottak, akkor több mint 4000-en fedezték fel maguknak a Sleeping Dogs izgalmait, gyanítom azért, mert akkor már elő-előfordult, hogy a mostanihoz hasonló nyalókapénzért vesztegették. A statisztikákon látszik, hogy mikor került akcióba: például idén márciusban is előfordult, hogy hirtelen megugrott a játékosok száma, mint most is, amikor közel 2000-en indították el a kiváló kalandot.

A cikkem azonban nem csodálkozás gyanánt íródott, sokkal inkább felhívásként.

Kétségtelen, hogy a Sleeping Dogs az eredeti ’12-es megjelenésekor aratta a legnagyobb sikert, de már az is annyira visszafogott volt, hogy a Square Enix a tervezett folytatást, a spin-offot, illetve a film-adaptációt is lelőtte. Sajnálatos, mert stílusában-műfajában ennél jobbat keresve sem találunk, így mint egy jó térítő próbálom minden eszközzel, lehetőséggel és alkalommal terjeszteni az igét:

JÁTSSZ VELE!

De komolyan! A Sleeping Dogs nem csak, hogy mocskosan olcsó, de azon ritka kiválóságok egyike, ami közel 10 év távlatából is gyönyörűen fest, jól játszható, vagyis egy percet sem öregedett. Jó, itt-ott látni rajta a kort, de az is csak nemesített rajta. A sztori és a történetmesélés is abszolút mai: egy Wei Shen nevezetű nyomozót alakítunk, aki azt kapja feladatául, hogy épüljön be a kínai mafia, a már fentebb említett Sun On Yee triádszervezetbe. Ennél többet bűn volna elárulni, de nyilván semmi sem úgy alakul, ahogyan előre eltervezték.

A Sleeping Dogs amellett, hogy egy mai napig eszméletlenül gyönyörű játék, az egyik legkomplexebb és legszórakoztatóbb harcrendszerrel is meg lett áldva. A GTA-játékokkal ellentétben itt a közelharcé a főszerep, a legerősebb fegyverünk az öklünk. A különböző stílusú, valódi harcművészeteken alapuló mozdulatsorokat profi küzdősportolókkal dolgozták ki és vették fel, így 2023-ban is az egyik legjobb verekedős cucc, amilyet sehol sem láthatunk.

A Sleeping Dogs annyira jó játék, hogy lehet a következő GTA lesz egy Sleeping Dogs-klón. Na! Nehogy kiakadj itt nekem ezen! Nyilván nem, de ha igazán jól és tartalmasan akarsz szórakozni, ki akarod tölteni a GTA VI-ig betöltetlen hatalmas űrt az életedben, akkor az összes DLC-vel telepakolt Sleeping Dogs: Definitive Edition 1100 forintért csak rád vár. Nem mellesleg akciósan konzolokon is ennyibe szokott kerülni!

Ha már itt vagy, ezt is érdemes elolvasnod:

Irány a torrent? – 4 játék, amit már SEHOL sem tudsz megvenni | 2.

×