Az Nvidia nem fogta vissza magát az új generációban sem. Úgy tűnik, hogy a korábbi szériához is visszanyúlnának, ám sokan nem értik, hogy miért.

2023.10.05. – Az Nvidia az AMD-vel ellentétben már szinte mindegyik (video)kártyáját kiterítette az új generációval kapcsolatban. 2022 őszén megérkezett az RTX 4090 és RTX 4080, azóta pedig a 4070 Ti és 4060 között találhatunk több modellt is. Az abszolút alsó kategória kivételével tehát le is fednek mindent, míg az AMD csak pár hete jelentkezett az RX 7800 XT és 7700 XT modellekkel. Olyannyira sikerült elhúzniuk, hogy a vörös óriás bejelentette, hogy nem is próbálják megszorongatni az RTX 4090-et és a jövőbeli high-end példányokat. Ennek köszönhetően a maximalisták szegmensét gyakorlatilag át is adták az Nvidianak.

Ez nem feltétlenül baj, hiszen így koncentrálhatnak a sokkal hatalmasabb pénzmozgással és vásárlói bázissal rendelkező középkategóriára. Az RX 7800 XT kifejezetten ütős próbálkozás volt, a 4060 Ti és 4070 ára is megszenvedte az érkezését, annyira jól sikerült pozicionálni. Remek kérdés lehetett ezek után, hogy az Nivida mégis mivel próbálja elütni az időt 2025-ig. Bizony, jövőre még nem érkeznek az új, RTX 50-es kártyák, azaz legalább másfél évig a jelenlegi vagy régebbi generációval kell beérnie a vásárlóknak. Meglepő választ adott erre a a cég a napokban.

Hamarosan egy új, RTX 30 szériás Nvidia kártya érkezhet

Az RTX 3050 még 2022 januárjában mutatkozott be. Sokan várták, hogy az RTX 40 széria legkisebb tagja, az RTX 4050 is megérkezzen, hasonló képeségekkel, ám eddig ez nem történt meg. A rendelkezésre álló információk alapján még csak tervben sincs az a modell, az Nvidia előtte egy kis készletkisöprést tartana. Úgy tűnik, hogy az RTX 3050-ből érkezik egy új, gyengített és olcsósított változat.

Az eredeti változat 8GB videómemóriával, 130 wattos fogyasztással és legalább egy 6+2 pines csatlakozóval érkezett a piacra. Az új változat ezzel szemben 6 GB memóriával rendelkezik majd és beéri 70 wattal is. A barátságos fogyasztásnak köszönhetően még PCIe csatlakozó sem kerül rá, hiszen a slot 75 wattjából gazdálkodik majd. Remek kérdés, hogy milyen árakon érkezhet majd az újonc, hiszen ez határozhatja meg a sikerességét. Média PC-be, kompetitív játékokra még hasznosítható is lenne, tényleg csak az árcédulán múlik, hogy mennyire fogja szeretni a piac.

Forrás: WCCFTech

Hangosak, gyengék, drágák – Ezek a történelem legrosszabb videokártyái

×