Csak két dolog végtelen: a világűr és az emberi hülyeség. Utóbbinak sajnos gyengéden dédelgető melegágya az internet – mutatjuk mennyire.

2023.10.04. – Az internet egyszerre lehet világunk megmentője és romba döntője. Utóbbi az olyan evolúciós zsákutcák miatt volt és lesz létező opció, akik arra használják, hogy az általuk kitalált kihívás minél nagyobb közönségre tegyen szert. Az okosak röhögnek a hülyéken, akik megismétlik, a hülyék meg néha sajnos súlyosan megsérülnek, vagy meg is halnak. Ennél is rosszabb, amikor egy kihívás alkotója naiv emberek vagy egyenesen gyerekek hiszékenységével visszaélve okoz bajt. Néha szándékosan. A legidiótább internetes kihívásoknak vége-hossza nincs, ezért volt is már hasonló gyűjtésünk. De erről a 10-ről még nem esett szó. Éppen itt az ideje – köszi a segítséget, Listverse!

10. Tűzpróba

(Szerencsére) régen lecsengett baromság, és pontosan az, aminek látszik: emberek éghető folyadékokat locsolgattak különböző testtájaikra, majd begyújtották azt. A kihívás lényege az lett volna, hogy a magukon rakott tüzet a résztvevők gyorsan eloltsák, de erre persze nem mindenki gondolt. Idióta felnőttekre még azt mondanánk, meg is érdemelték, ha ennyi eszük volt, de sajnos gyerekek is bedőltek neki. Őket már kevésbé lehetett okolni érte, hiszen élettapasztalatok híján nem feltétlenül tudták, mekkora bajt csinálhatnak. Volt egy 12 éves lány is, aki nem számított rá, hogy a gyúlékony parfümje miatt nem csak a keze borul majd lángba, hanem az egész ruhája. Amikor utoljára hallottunk felőle, évekkel ezelőtt, még az életéért küzdött egy kórházban. A Tűzpróba dili teljes lefutása alatt egy letartóztatás vált csak ismertté; egy anyukáé, aki a saját fiának segített videóra venni a kihívást. Gratulálunk.

9. Óvszerfelszívó kihívás

Az ötlet lényege az volt, hogy a garatig kell beszívni, majd a szájüregen át kihúzni. Voltak YouTuberek, akik elég vicces ötletnek tartották, hogy kipróbálják, de valójában nagyon veszélyes mutatványról van szó. Azon túl, hogy az óvszer mekkora kárt tehet úton befelé (és hagy maga után egy csomó nem odavaló síkosítót), komolyan megvolt a kockázata, hogy egy óvatlan pillanatban, például egy nagy szippantás következtében a tüdőben landol. Sajnos biztosan tudjuk, hogy lehetséges, mert volt, akivel megtörtént, és aztán műtéti úton kellett eltávolítani az idegen anyagot a tüdőből, mielőtt megfulladt volna tőle.

8. Banán-Sprite Challenge

Megérkeztünk. Egy újabb ótvaros tévhit. Ahhoz hasonló, ami anno a Mentos és a kóla kapcsán terjedt. Azok ugye nagyon aktív reakcióba lépnek egymással a levegőn, de ugyanezt nem ismétlik meg a gyomorban – legfeljebb néhány irgalmatlan böfögés jön utána (mint a kólától általában) és ennyi. A Sprite és a banán esete nagyon hasonló, mert ezekről meg azt terjesztették, hogy EGYÜTT nem képes megemészteni őket az ember. Ja. A kihívás során gyorsan meg kellett enni két banánt, aztán minél hamarabb rádönteni egy liter Sprite-ot – és nézd, már hánynak is! Oké, de ki nem? Fájdalom, sokan elhitték, hogy azért történik, mert a kettőt együtt nem lehet megemészteni, ezért KILÖKŐDNEK. Az agya a challenge kitalálójának, az lökődött ki.

7. Só és jég Challenge

Majdnem akkora baromság, mint a Tűzpróba, és azért csak majdnem, mert az egész test nem ég meg tőle, viszont helyileg azért csúnya sérüléseket okozhat. A résztvevők sót, majd jeget tettek a testükre, és a két anyag heves reakciója gyorsan fagyási sérüléseket eredményezett. A kihívást az nyerte, aki minél tovább elviseli a fájdalmat. Mivel a két anyag minden egyes háztartásban könnyen hozzáférhető, a listán szereplő kihívások közül talán ez okozhatta a legtöbb galibát: sokan kerültek kórházba másod- és harmadfokú fagyási sérülésekkel.

6. Fahéj Challenge

A fahéj kihívás során 60 másodperc alatt kellett megenni egy evőkanál fahéjat, bármiféle folyadékbevitel nélkül. Elég ősi hülyeség, szedett is áldozatokat – volt, aki konkrétan a saját kamerája előtt megfulladt. Nagyon veszélyes challenge volt, részben azért, mert a fahéj elég jól hozzáférhető, másrészt pedig azért, mert a feladat nem hangzik nehéznek. CSAKHOGY ebből a fűszerből nem véletlenül alkalmaznak a konyhában éppen csak egy csipetnyit. A nagyobb mennyiség öklendező reflexet vált ki, és az ezt követő lélegzetvétellel szépen le is lehet tüdőzni a felszálló port. Nem elég a fullasztó hatás, eléggé maró hatású is, szóval alapból képes károsítani a tüdőt (a gyomrot persze nem). A következménye még szerencsés esetben is hosszas köhögéses rosszullét lehet, hiszen más úton nem képes távozni a tüdőből. De ha valaki még asztmás rohamot is kap tőle, az belehalhat.

5. Kyle Jenner ajak kihívás

Ismét: mert hülye vagy azért – mondhatnánk a résztvevőknek, akik az ajakdúsítás papucsos alternatíváját használva valamilyen tartályba dugták a szájukat, majd vákuumot előidézve annyira megszívták az ajkaikat, hogy azok rövid távon produkálták is a „kívánt” hatást. Ez persze azért van, mert traumát okoztak a szervben, ami ettől alaposan megdagadt. Az eredmény nem csak nevetséges, még tartósan fájdalmas szövetsérüléseket is okozhat. Volt, akinek annyira felrepedtek az ajkai, hogy varrni kellett.

4. Csípős paprika kihívás

Mégis mi baj lehet? Hiszen még versenyeket is rendeznek belőle. Ja, olyanoknak, akik direkt erre edzik magukat, de nem egymást heccelő tiniknek, akik komoly rosszulléteken estek át miatta. Persze ne a jól ismert „magyar hegyes erősre” gondolj, hanem a csípősséget mérő Scoville-skálán első California Reaperre. Összehasonlításképpen: amíg a legcsípősebb hazai paprikák kb. a Jalapeno és a Serrano típusok között találhatók, 5-10 ezres értékkel, a Reaperek 1,4-2,2 MILLIÓ között mozognak. Éppen ezért nem ajánlott például egészben bezabálni őket az internetes kihívás kedvéért. Sokan ájulásig és kórházig okádták magukat tőle, de ismert egy különösen súlyos eset is. Egy férfi a Scoville-skálán 850.000-1.050.000 közötti Ghosttal kísérelte meg a challenge-et, és annyira megállíthatatlanul hányt tőle, hogy a fuldoklástól végül összeomlott a tüdeje. Szerencséjére nem egyedül, otthon csinálta, hanem egy gyorsétteremben, ahol azonnal mentőt hívtak hozzá. Nem sokon múlt az élete, aztán egy hónapig kórházban ápolták. Ízelítő egy Reaper-evő versenyből:

3. 24 óra a boltban

Ez akár még mókás is lenne, ha nem volna tök illegális, és ne kapott volna kis híján szívrohamot egy csomó szülő, hogy hova tűnt el a gyerek egy egész éjszakára. A kihívás résztvevői arra utaztak, hogy annyira elrejtőzzenek, például egy szupermarket polcai között vagy egy ruhabolt próbafülkéjében, hogy a személyzet ne vegye észre őket és másnap reggelig bezárják az üzletet. Sokan érezték őrületesen nagy poénnak, egészen addig, amíg rájuk nem hívták a rendőrséget betörésért, birtokháborításért, stb-ért.

2. Izzó tekercs Challenge

Ezt egy YouTuber páros hívta életre, Hot Coil Challenge néven, ami nagyjából egy rezsó alkalmazását igényelte, és már ki is találhatod, hogy mi volt a kiváló ötlet: ki tudja minél tovább az izzó fémtekercsre nyomni a karját. Ők is csak egyszer csinálták meg. Az, aki vállalta, harmadfokú égési sérülésekkel került kórházba és meg is kellett operálni. Valószínűleg többször. A kihívás annyira abszurd volt, hogy a YouTube csak 18 éven felüli nézőknek vált elérhetővé. Nem volt túl népszerű – érthető okokból. Nem ment híre, hogy tömegesen lettek volna áldozatai, ami azt jelenti, hogy csak egy hülye, az első volt az, akinek a nézettség megért annyit, hogy egy életre eltorzítsa a karját.

1. Kék bálna Challenge

Ez mind közül talán a legszörnyűbb. Állítólag Philipp Budeikin agyszüleménye volt, aki 2017-ben bűnösnek is vallotta magát a kihívás elindításában. De mi történt? A challenge abból állt, hogy az általa „biológiai hulladéknak” tartott személyeket öngyilkosságra buzdította. 50 napon át egyre borzalmasabb önpusztító tevékenységekre vette rá azokat, akik elfogadták a kihívást, és a kegyelemdöfés az öngyilkosságra felszólítás volt. Érthetetlen milyen ördögi lélek lakhat ebben az emberben, de még azt is elérte, hogy a résztvevők a challenge minden bizonyítékát töröljék a számítógépükről a végső tett elkövetése előtt. Budeikin azután bukott le, hogy az egyik résztvevő az utolsó szakaszhoz közeledve feladta, és szólt a rendőrségnek. Úgy tudni, összesen 16 tizenéves lány öngyilkosságra való felbujtásának vádjával vették őrizetbe, és végül két vádpontban találták bűnösnek. A baj az, hogy ennél sokkal több eset történt világszerte, és messze nem ő lehetett az egyetlen játékmester. A kihívás jellegéből adódóan nehéz ellenőrizni, hogy mennyi az, ami valóban megtörtént, és mennyi az, ami csak internetes pletyka. De legalább két amerikai tinédzser öngyilkosságának tutira köze van a Kék Bálna Challenge-hez.

És akkor még itt van ez is:

Újabb két kisgyermek halt meg egy TikTok-kihívás miatt – perelnek a szülők

×