A Valve és az EU megpróbálta lejátszani a 2021-ben indult harcukat, ám most úgy tűnik, nem a videojátékok szerelmesei lesznek a győztesek.

2023.10.03. – Sajnos mostanában nem állunk túl jó helyzetben gazdaságilag, s ez a bukdácsolás bizony olyan helyeken is kifejti a hatását, mint a videojáték -ipar. Ugyan az infláció egy teljesen természetes folyamat, azért én még emlékszem, hogy „mennyibe fájt” fiatal koromban egy játék. Sokat kellett rá gyűjteni, de a 2000-es években simán hozzá lehetett jutni egy AAA-játékhoz 20 ezer forint alatt. Talán a 16-18 ezer forint volt a csúcskategória.

videojáték

Kép forrása: rochester.edu

Most pedig ott tartunk, hogy ha valaki egy héttel a hivatalos megjelenés előtt már nyomni akarta az új EA Sports FC 24-et, 40 ezer alatt nem jött ki a bizniszből. Lehetett persze ügyeskedni EA Play előfizetéssel és egyéb bónusz leárazásokkal, de hát valahol azok is pénzbe kerültek. Egy szó mint száz, 20 év alatt majd’ megduplázódtak a videojáték-árak Magyarországon.

Ráadásul most úgy tűnik, ez már csak rosszabb lesz

Sajnos számunkra kedvezőtlen eredménnyel zárult a Valve és az EU közötti jogi hercehurca. Történt ugyanis, hogy a Steam üzemeltetője bizonyos régiókon belül olcsóbban értékesítette a játékait, ám ezt azért tudta megtenni, mert így más régiókban nem lehetett őket használni. A valamit valamiért elv ugyan jól hangzott – pláne nekünk, hisz így Magyarországon is olcsóbbak voltak a játékok -, de ez a különös bánásmód az EU-nak zavarta a csőrét. A Valve nem tudta megvédeni a gyakorlatát, így valószínűleg hamarosan egységesítenie kell a kínálatát.

Korábban is volt már összekülönbözés az EU és a Valve között. Hasonló okokból 2021-ben 7,8 millió euróra büntette a versenyügyi hivatal a kiadót. Sőt, mellettük a Capcom, a Bandai Namco, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax is kapott egy testes csekket akkoriban.

A Valve nem akarta annyiban hagyni az esetet, fellebbeztek, ami felől most döntött a bíróság.

A bíróság szerint „a szerzői jog célja kizárólag az, hogy biztosítsa az érintett jogok jogosultjai számára a védelem alatt álló művek forgalomba hozatalának vagy rendelkezésre bocsátásának kereskedelmi kiaknázására vonatkozó lehetőséget, díjazás megfizetése ellenében adott felhasználási engedélyek útján”. – olvasható a PC Fórumon.

valve

A kiadók az alacsonyabb jövedelmi viszonyok miatt döntöttek úgy, hogy Magyarországon, Észtországban, Csehországban és Lettországban olcsóbban adják a kulcsokat, viszont ezért cserébe régiózárat kaptak a címek. Ez utóbbi csapta le a biztosítékot az EU-nál, ugyanis ez szerintük sérti az egységes digitális piacokra vonatkozó szabályokat.

Jöhet a drágulás, sajnos extra mértékben

Ha a Valve és a többi kiadó arra lesz kényszerítve, hogy a nyugati viszonyokkal megegyező áron kínálják a játékokat, mi magyarok nagyon meg fogjuk ezt sínyleni. A probléma a rekordmagas magyar ÁFA, ami így szignifikánsan nagyot dob az árcédulákon, így ezek után könnyen elérhetjük azt a szintet, hogy a nyugatiaknál

másfélszer többet kell majd kicsengetnünk egy-egy játékért úgy, hogy jóval kevesebb az átlagjövedelmünk.

Mindez egyébként hatással lehet az Apple, illetve Google applikáció-áruházainak árazására is. Ami csak még tovább „szépíti” számunkra ezt a csodálatos helyzetet.

Ezt olvastad már?

Dobbant a Telekom – ezekről a magyar településekről vonul ki a cég

×