Az FPS-ek izgalmas és immerzív játékélményt nyújtanak. Nem is véletlen, hogy a multiplayer játékosok jelentős része játszik velük.

Az FPS-ek izgalmas és immerzív játékélményt nyújtanak. Nem is véletlen, hogy a multiplayer játékosok jelentős része játszik velük. A legnépszerűbbek közé tartozik például a HALO, a Call of Duty vagy épp a Counter Strike is, de a címeket szinte napestig sorolhatnánk. Míg ezek előnye, hogy korlátok nélkül képesek kapcsolatot teremteni akár a világ két ellentétes pontján élő személy között is, határozottan van igény az élő csapatjátékokra is.

Cikkünkben kifejtjük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, ha mozgatják a fantáziádat a lövöldözős játékok és hogy mikre érdemes figyelned, hogy az élmény élőben is magával ragadó, ugyanakkor biztonságos legyen.

FPS-ek élőben

Habár az alábbi sportok sem teljesen veszélytelenek, hiszen a pályán kúszás-mászás közben könnyen össze lehet szedni néhány sérülést, éles lőszerek nem kerülnek bevonásra. Így megfelelő felkészültséggel biztonságosan játszhatjátok őket akár nagyobb csapatban is.

Paintball

Ez talán senkit nem lep meg, de ha élő lövöldözős játékról van szó, akkor mindenképp élen kell emlegetni a paintballt. Ahogy a jó FPS-ekben, úgy ebben a játékban is fontos a stratégia és a csapatmunka. Attól függően, hogy milyen játékmódot választotok, lehet hosszabb és rövidebb is egy meccs. A kezdők például játszhatnak első találatig, ami után a „meglőtt” személy kiesik a játékból és amelyik csapat tagjai többen maradnak a végére, az nyer. Gyakran jelölik azonban a test különböző részeit pontokkal, hasonlóan a HP-khoz. A végtagokat ért találatok így könnyű sérülésnek számítanak, míg a törzset vagy mellkast érő paintball golyók többet sebeznek.

Nem javasoljuk a headshotok használatát, habár a játék során használt sisak védelmet nyújt ezek ellen is. Az élmény azonban nem mondható épp kellemesnek az eltalált játékos számára és biztonsági okokból a legtöbb paintball pálya nem is engedélyezi.

Airsoft

Ha kicsit bevállalósabbak vagyunk vagy már van tapasztalatunk lőfegyverekkel, kipróbálhatjuk az airsoftot is. Szabályai és játékmódja nagyon hasonlóak a paintballhoz, abban azonban eltér tőle, hogy a játékosok nem festékgolyót, hanem műanyag vagy biológiailag lebomló golyókat lőnek egymásra.

A sűrített levegő segítségével kilőtt lövedékek pedig találatkor jelentős fájdalmat tudnak okozni, habár ennek nyomán többnyire nem marad más néhány kék-zöld foltnál. A szabályok értelmében általában egy találatig vannak játékban a csapattagok, de megbeszélés szerint ez is módosítható. Mivel a paintballal szemben nem marad nyoma a golyónak a védőfelszerelésünkön, megnőhet a játékvezető szerepe is, akinek az a feladata, hogy gondoskodjon a szabályok betartásáról.

Laser tag

A laser tag népszerű szórakozási mód. Előnye a fentiekkel szemben, hogy szinte teljesen veszélytelen, így gyakran játsszák gyerekek is. Lövedék helyett a fegyverek egy ártalmatlan infravörös sugárzást bocsátanak ki, amit a játékosokra adott, érzékelőkkel ellátott mellény felfog és találat esetén jelez.

Hátránynak lehet nevezni talán, hogy a laser tag arénák zárt helyiségek és jellemzően színes, villódzó fényekkel vannak tele. Vagyis a háborús játékok életérzését nem itt fogjuk megtapasztalni. Mivel a játék célja az ellenfél csapattagjainak kiejtése vagy egy előre kijelölt terület elfoglalása, azonban nagy szerep jut a stratégiának és a kommunikációnak, ami egy lépéssel közelebb viszi kedvenc FPS-einkhez.

Ezekre érdemes figyelni!

Fektessük le előre a szabályokat!

Sok konfliktustól kímélhet meg minket, ha előre megbeszéljük a szabályokat. Hány találat után esik ki valaki a játékból? Mi számít csalásnak? Mennyi ideig tart egy kör? Mi a játék célja? Kik a csapatkapitányok? Az első néhány meccs valószínűleg arról fog szólni, hogy megszokjuk a pályát és a fegyvereket, így nem érdemes véresen komolyan venni. Ráadásul, mivel az ellenfél csapat is jó eséllyel barátokból áll majd, fontosabb, hogy jól szórakozzunk.

Gondoskodjunk kommunikációs eszközökről!

Gamere válogatja, de a legtöbb FPS-ben fontos a csapattagok közötti aktív kommunikáció. Amíg a számítógép előtt erről gondoskodik a Discord és egy jó füles vagy a játékok beépített csevegője, a valóságban nekünk kell biztosítanunk ezt. Szerezzünk be walkie talkie-kat minden résztvevőnek és hangoljuk őket saját csatornára, hogy csak csapatunk tagjai hallják egymást! A walkie talkie-k használatával még jobban elmerülhetünk az érzésben, hogy kedvenc játékunk főhősei vagyunk éppen, mivel már régóta használják őket a rövidtávú rádiós kommunikációra.

Figyeljünk a biztonságra!

A paintball és airsoft pályákon rendszerint van lehetőség helyben védőfelszerelést is igényelni és enélkül nem is javasoljuk a használatukat. Mindenképp érdeklődjünk a kiválasztott pályánál arról, hogy milyen felszerelést biztosítanak, illetve kérjünk biztonsági oktatást is a kezdés előtt. Habár ezek a fegyverek alapvetően nem okoznak komoly sérüléseket, egy szerencsétlen találat jelentős fájdalommal járhat.

Örökítsük meg az eseményt!

Ha minden jól megy, kellemes emlékekkel fogunk távozni az első élő FPS játékunkról, így érdemes ezt meg is örökíteni. Ahelyett, hogy csata közben babrálnánk a telefonunkkal, megkérhetjük a pálya egyik alkalmazottját vagy a játékmestert, hogy csináljon rólunk néhány képet, esetleg videót játék közben. A meccs végén pedig mindenképp álljunk össze egy csapatképre! Ha van kedvünk, akár trófeával is készülhetünk a nyertes számára.

Na, mit szólsz, te kipróbálnál élőben egy FPS-t? Ha igen, ne felejtsd el betartani a fenti tippeket! A biztonság a legfontosabb, aztán a szórakozás és végül a győzelem.

×