Hasonló látványvilágra azért még nem érdemes számítani a játékokban, de nem túlzás azt mondani, hogy a következő konzolgenerációra jó eséllyel már itt fogunk tartani.

2023.10.03. – Hiába mutatták be idestova 3 esztendeje az Unreal Engine 5-öt, egyelőre nem sok játékhoz lehetett szerencsénk, ami az Epic minden téren újgenerációs motorját használja – még kevesebbel, ami ténylegesen kihasználja. Persze, ott van az Immortals of Aveum, de a középszerű lövölde nem sokat tudott villantani némi bazári búcsúlátványon túl – főként a csiricsáré, sokszor abszolút öncélú effektek miatt.

Nyilván nem minden a látvány (sőőőt), de az Unreal Engine 5 valóban döbbenetes képességeit jellemzően a grafikai képességeke hegyezik ki. Máig kiaknázatlanul: amiket az eddigi bemutatók során és fejlesztői tech demókban láttunk, valószínűleg csak évek múlva fognak visszaköszönni a játékokban – amikor majd elérhető áron lehet hozzájutni a megjelenítésükhöz, futtatásukhoz szükséges hardverekhez.

Persze az sem segít túl sokat, hogy a konzolok is gyorsabban öregszenek, mint bármikor – lásd. az Xbox One X és a PS4 Pro esetét, és valószínűleg a kurrens generációt sem fogjuk megúszni erősítés nélkül. Addig pedig a fejlesztőknek is kompromisszumokat kell kötniük, ami azzal jár, hogy a prezentált Unreal Engine 5-ös megkötések nélküli szupervalósághű látványt későbbre odázzák.

De ez mindig is így volt. A játékosok dolga türelemmel lenni, és nem minden új AAA-s játéktól a tech demók szintjét remélni.

The Secluded Orchid tech demó

Ezt azért is kellett szép zöld keretben kiemelni, mert most érkezett egy – nem a publikum számára, de – játszható Unreal Engine 5 tech demó, ami talán a legvalósághűbb minden eddigi közül. Pedig láttunk már őrült mód megtévesztőt: mint például a téli éjszakában egy poszt-szovjet városrészt körüljáró demót, amit avatatlan szem simán összetévesztene egy valódi kamerafelvétellel.

A trükkje talán ott van, hogy a sötét utcaképet lámpafényekkel könnyebb megtévesztően valósághűre festeni, azaz nappali fényviszonyokkal már sokkal kevésbé volna megtévesztő a látvány. Nem úgy, mint az FYQD-Studio „The Secluded Orchid” demója, ami amellett, hogy több játékos elemet is tartalmaz (gombnyomásra aktiválható funkciók), világosabb, nappali fényekkel operál.

A legmeglepőbb azonban, hogy az hiperrealisztikus demót mindösszesen 15 nap alatt hozták össze.

A 3D-s modelleket csupán 2 óra alatt, 5000 valós helyszínen készített 8K felbontású fotó segítségével (is) készítették, melyeket aztán néhány előre elkészített modellel importáltak az Unreal Engine 5-be. Ezután következett a mocap rögzítése, vagyis felvették a karakter mozgását, ami körülbelül 20 percet vett igénybe a fejlesztők idejéből, a munka oroszlánrészét az ARM modell, a vezérlés, a vágásjelenet animáció és a felhasználói felület kialakítása tette ki.

Az FYQD-Studio szerint azért elég sok probléma akad a demóval, például a mozgás nem valami élethű, de mentségükre szóljon, hogy most először dolgoztak hasonló mozgásérzékelős technológiával. De mindez talán arra mutat rá a legélesebben, hogy az Unreal Engine 5 valójában milyen mértékben képes felgyorsítani a fejlesztési időt, ha egy kisebb csapat mindössze két hét alatt összedobta EZT. Akkor mire lehet képes egy több száz fős tapasztalt brigát, millió és egy assettel a sufniban?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezektől lesz sz@r egy játék! – Főbenjáró bűnök, amiket elkövethetnek a fejlesztők

×