Elég nehéz megmondani, hogy amit látunk az a valóság, vagy egy Unreal Engine 5-ben létrehozott digitális világ.

Az Unreal Engine 5 megjelenése óriási mérföldkő volt a játékfejlesztés történetében, még ha egyelőre csak kevés játék használja és aknázza ki az Epic Games több fronton forradalmi programjának képességeit. Persze a motor nem csak videojátékok, hanem különböző animációk, animációsfilmek és techdemók készítésére is alkalmas, amit több szakember többféleképp próbálgat.

Így születtek meg korábban az olyan fotorealisztikus demók is, amiben például egy japán kisváros utcáit mutatják be, vagy amiben egy kissé lepukkant francia történelmi városka szűkös sikátoraiban bandukolnak. A közös a kettőben az UE5-ön túl, hogy mindkettőt jó közelről kell nézni, hogy ne tévesszük össze egy valódi felvétellel. Ilyen grafikára nyilván még nem érdemes a játékokban számítani, bár a Matrix: Awekens techdemója már ezeket a határokat feszegeti.

Most pedig egy újabb ilyen alkotásra bukkantak a 80.lv-nél, amit talán minden korábbinál nehezebb megkülönböztetni egy valódi videófelvételtől. Persze a nagyon gördülékeny kameramozgásból azonnal kilátható az Unreal, de ha az alkotó Ostap Gordon ezt felturbózta volna némi kézremegésessel, akkor – kisebb túlzással – soha meg nem mondanánk, hogy nem egy közép-kelet-európai város lakótelepén járunk.

Ez egy fotó, vagy Unreal Engine 5?

A videó érdekessége továbbá, hogy mindezt téli környezetben, nem kevés digitális hóval érte el, ami azért is nagyon nehéz, mert maga a hó struktúráját nagyon nehéz ennyire valósághűen visszaadni.

A demó futtatásához viszont igen komoly vas is kell. Gordonnál ez a pici területet bejárható területhez egy RTX 3080 Ti kellett, és az is 20-70 képkockaszámot tudott magából kipréselni 2K felbontás mellett. Mindezt egyébként az Unreal Engine 5.1-es, azaz a legújabb verziójában készítette (amiről itt olvashatsz bővebben) Blender, Megascans, illetve a Nanite és Lumen technológiákkal/programokkal kiegészítve.

A techdemóról készült videót alább lehet megnézni, ha viszont valaki tenne is vele egy próbát, akkor teljesen ingyen INNEN lehet szabadon letölteni.

De nem ez az egyetlen elképesztő UE5-ös alkotás:

Soha nem látott részletességben alkották újra a Titanicot UE5-ben, amit ingyen lehet bejárni

 

×