Bár a nézettségi csökkenés az iskolakezdéskor senkit sem ért különösebben váratlanul, de ebből hosszútávon sokkal nehezebb lesz kilábalni, mint gondolnánk.

2023.10.02. – Tovább zörög-görög-forog, de mindenképp lefelé tart a lejtőn a Twitch magyar ajkú sarkacskája, ami az elmúlt egy hónapban még tovább veszíti a nézőket, a nézettséget, sőt, még a tartalomgyártókat is. Aki szokta olvasni a havi összesítő cikkeimet, az jól ismerheti az álláspontomat a magyar Ticcsről: egyik streamer olyan, mint a másik, alig mernek kísérletezni valami igazán egyedivel, 99%-ban ugyanazok a videojátékos tartalmak pörögnek, csak más arcok-hangok kommentálásában.

Pedig van ám ellenpélda: nem mintha rájuk lennék fixálódva, nem estem szerelembe sem Ádámba, sem pedig Csokiba, sőt, ők is, én is tudnánk ám örülni annak, ha nem mindig csak ők volnának a szemléltető példák, de: amint megjelentek a Twitchen a közéleti témákat viccesen komolyan kibeszélő reggeli műsorukkal, a Jólvanezíggyel, egyre feljebb és feljebb érnek a nézettségi toplistán. Ez jól látható, nem titok, a statisztikákat bárki megnézheti magának a SullyGnome vagy a TwitchTracker oldalain, ezért is érthetetlen, hogy miért elégszik meg – viccen kívül – több száz streamer a maga középszerűségével.

Biztos sokaknál fogom kihúzni ezzel azt a bizonyos gyufát, de az van, hogy egyrészt ez az igazság, másrészt pedig, akinek nem inge…

Íme a magyar Twitch csökkenése az elmúlt 30 napból – azaz szeptemberből | Kép: SullyGnome

Az álláspontomat erősítendő a 2okos esete, akik korábban (külön-külön) szintén videojátékokra voltak beállva, míg át nem tértek az IRL streamekre. Mondjuk ide azért csak beékelnék egy IS-t, hisz a srácok folyamatosan, szinte adásról-adásra valami újjal kísérleteznek. Náluk nincs két ugyanolyan stream: van, amikor festenek, aztán pár napra rá elindulnak tikot vásárolni, hogy aztán reakcióvideóval keretezzék a hetet-hónapot.

Így lehet például, hogy hiába esett vissza az ő nézettségük is szeptemberben, még így is simán lehozták a 3. helyet az átlagnézőszám tekintetében. Vagyis az ő adásaik mozgatták a hónapban a harmadik legtöbb embert, épp csak beelőzve a rövid nyári pihenőről Puzsér Robival visszatérő Jólvanezígyet, ami a Kókuszcsoport-csatornával abban a pillanatban a 4. helyen nyitott.

De nem csodálkozhatunk nagyon az egyetlen közéleti témákat feszegető Twitch-csatorna folyamatos, és egyre kitörőbb sikerén.

A második legtöbb embert mozgató streameket – számomra továbbra is teljesen érthetetlen módon – Psgogli indította. Lehet a katasztrófaturizmus, lehet a botrányműsor a TV2-n hozta meg újra a sikerét, nem tudom, (szerencsére?) nem látok bele annak az 1505 embernek a fejébe, akik rendre nézték őt 53 órán keresztül.

Az első helyen természetesen, bár egyre bizonytalanabbul a TheVR áll, ami – ismét – komolyabb nézői csökkenést könyvelhetett el a szeptemberi hónapban. A debreceni csapatot nyilván más platformokon is sokan követik és nézik, tehát csak a Twitches számokról tudunk nyilatkozni, ami több fronton bicsaklott meg az iskolakezdés hónapjában:

A SullyGnome nézettségi statisztikái, de a TheVR-é itt hibás: a valódi szám 1836.

A TheVR összmegtekintése utoljára 2021 júliusában volt ilyen alacsony:

TheVR összmegtekintés évekre és hónapokra lebontva a SullyGnome adatai alapján

Az átlagnézőszám pedig utoljára 2016. novemberében állapodott 1900 főnél alacsonyabban náluk:

A TheVR átlagnézőszáma a SullyGnome adatai szerint

Dehát kezdődött az oskola

– vághatják rá most sokan, de sajnos rossz bűnbakra lőnének. A magyar nyelvű Twitch már egy jó ideje csökkenőben van, és némi túlzással ugyan, de a számokon csak a 2okos és a Jólvanezígy képes kozmetikázni. Ha ők hirtelen egy másik platformra költöznének – teszem azt a YouTube-ra, akkor közel 3000 állandó nézőt ragadnának magukkal.

Ez nem zárja ki, hogy ezek az emberek aztán nem jönnek vissza valami mást nézni, nyilván akadnak átfedések, de egészen biztos, hogy abban az idősávban drámaian megcsappanna a Twitch nézettsége. Illetve biztosan akadnak olyanok is, akik csak miattuk néznek fel ide egyáltalán, elvégre ők pont a Twitchen kívül lettek ismertek, és csak aztán választották az élő adások otthonának ezt a platformot.

Éppen emiatt van talán bajban a Twitch. Önmagán ezen a platformon lehetetlen érvényesülni, kitűnni. Nem mintha a magyar streamerek túlnyomó többsége egyáltalán törekedne erre, de már csak a top5 személyéből megállapítható, hogy a Twitch csupán egy másodlagos hely. A TheVR köszöni, de jól megvan a YouTube-os nézettséggel is, ugyanitt a Jólvanezígy vágott anyagait is jóval többen nézik, de hasonlókat tudna mesélni Nessaj is, vagy a fogalmam sincs melyik közösségi platformon befutott Psgogli.

A megújulás hiánya?

Talán. Az biztos, hogy például a TheVR statisztikai történetéből kirajzolható egy szokásos év végi csökkenő mintázat, ami talán az év utolsó hónapjaira feljavulhat. A probléma a hosszútávú csökkenéssel van. A debreceni csapat ezidáig egyedül cipelte a magyar Twitch keresztjét, és tetszik vagy sem, amit csinálnak, de az idén 10. éves brigádot sosem lehetett a ötlettelenséggel és sablon-tartalomgyártással vádolni, (most például egy születésnapi dokumentumfilmet készítettek) de nem csoda, hogy ennyi idő után egy kicsit megfáradtak.

Most itt van a 2okos és a Jólvanezígy, akik szintén remek példával járnak elől, de hiába a sikerük, ha senkit, sem a Twitchen belül és semmilyen másik platformon nem tudnak hasonló tartalmak készítésére ösztökélni. Addig pedig – hiába a kiemelkedő streamereink – bizony csökkenést, jó esetben stagnálást fogunk tapasztalni, egészen addig, míg a nagyok el nem vándorolnak.

Azután meg úgysem fog senkit érdekelni, hogy mi zajlik a hazai twitchesek között, a tömeg úgyis csak a TheVR, és a top10, de inkább a top5 miatt indítja el a Twitch-alkalmazást. A kisebb streamerek pedig kezdhetnek is félni ettől a pillanattól, hiszen akkor sokkal kevesebb ember figyelméért kell majd gladiátorharcot folytatniuk – de továbbra is a középszerűség harcmezején.

Borítókép: Index, TheVR Facebook-oldala

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×