A Photoshop Linux és Chromebook támogatása eddig nem igazán létezett. Most azonban új felületen is használhatjuk a képszerkesztőt.

2023.10.02. – Az Adobe Photoshop egy képszerkesztő és fényképfeldolgozó szoftver, melynek a fejlesztője az Adobe Inc. Sokan nem tudják, de a Photoshop már több mint 30 éves múltra tekinthet vissza. Az első verziója, mely a 0.63-as verziószámot viselte 1988 októberében jelent meg Macintoshra. A legfrissebb változata, a 25.0 pedig a múlt hónap közepén frissült legutóbb. Alapvetően négy operációs rendszeren használhatjuk a program adta lehetőségeket. A Windows és MacOS támogatás nem kérdéses, ezen kívül pedig iPadOS és Android felhasználóként is letölthetjük az alkalmazást.

Klasszikus értelemben vett Linux vagy épp Chromebook támogatással azonban nem rendelkezett a program. Többen nehezményezték ezt, hiszen ennek technikai, hardveres korlátai 2023-ban nem igazán vannak. A natív változatokra továbbra is várni kell, ám hatalmas mérföldkőhöz érkezett el ismét a Photoshop. Az Adobe a héten szélesebb körnek is elérhetővé tette a program egy új változatát. A Photoshop On The Web neve beszédes, hamar rájöhetünk, hogy egy univerzális, böngészőből elérhető variánssal bővült az Adobe portfóliója.

Komoly korlátokkal érkezik a böngészős Photoshop

Nem teljesen lehet felhőtlen az öröm. A böngészőben futó Photoshop több olyan funkciót sem tartalmaz, amit a teljes értékű változatban megtalálhatunk. Az Adobe olyan műveletek, opciók implementálására koncentrált, melyeket szinte minden felhasználó használ a mindennapok során.

Böngészős Photoshop

Böngészős Photoshop

Nem titok, hogy ezek a képgenerálással összefüggő és retusálással kapcsolatos műveleteket jelentik. Ilyen lehet a háttér eltüntetése, tárgyak vagy személyek körbevágása és a zavaró tárgyak kitörlése a képről. Emellett olyan alapvető műveletek sem hiányozhatnak, mint az átméretezés, a toll, az ecset vagy épp a szövegszerkesztő. A legrosszabb hír azonban az, hogy nem rendelkezik ingyenes változattal a webes Photoshop.

Az új változathoz csak az előfizetők férhetnek hozzá jelen pillanatban. Különösen fájó dolog ez, hiszen az elmúlt hónapok zárt, kanadai tesztjein rendelkezett ingyenes változattal is a böngészős alkalmazás. Remek kérdés, hogy az Adobe később megnyitja-e az alkalmazást előfizetés nélkül is vagy maradnak a jelenlegi modellnél. Egy biztos, sokan örülnének egy ingyenes változatnak.

Forrás: PCFórum

Kemény PC egy cipőben – Brutális árat kapott a Cooler Master Sneaker X

×