A legjobb sztorikat tényleg az élet írja – ezek a sztárok úgy álltak ki másokért, ahogy a hétköznapokban kevesen tennék, sokunk példaképei lehetnek.

Úgy álltak ki mások mellett, ahogy a hétköznapokban is kevesen tennék, pedig nem várta el tőlük senki, és nem is szólták volna meg őket, ha inkább csendben maradnak. Az alábbi világsztárok

bebizonyították, hogy a hírnév nem jelent törvényszerű személyiségtorzulást.

5. Az Agymenők főszereplői és a női egyenjogúság

Minden idők leghosszabb és talán legjobb sitcom-ja a háttérben nem volt túl korrekt – legalábbis, ami a színészek honoráriumát illeti. A sorozat 12 évadjából az utolsó néhány már epizódonként 9 millió dollárba került – elsősorban a színészek rekordmagasságokba emelt fizetése miatt.

Az eredeti öt főszereplő, Jim Parsons (Sheldon), Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Kunal Nayyar (Raj) és Simon Helberg (Howard) eddigre már 1-1 millió dollárt kapott minden egyes részért, de aztán FIZETÉSCSÖKKENTÉST kértek!

Nem írtuk el: a színészek a női egyenjogúság jegyében kiegyensúlyozott bérezést követeltek két később csatlakozott kollégájuknak, Mayim Bialik-nak (Amy) és Melissa Rauch-nak (Bernadette), akiknek a gázsiját a kezdeti húszról „csak” százezer dollárig emelték a producerek. Parsons-ék fejenként 100-100 ezer dollárról mondtak le, hogy kiharcolják a két hölgynek szerintük minimum járó 500 ezer dollár/epizódos bért.

4. Denzel Washington és a Fekete Párduc

Ha Washington nem segít neki, talán nem is tudnánk, hogy ki az a Chadwick Boseman, a Fekete Párduc, a Marshall és a 42 azóta sajnos elhunyt színésze. A fiatal tehetség még a Howard Egyetem hallgatója volt, amikor felfedezte az egyik professzora, Phylicia Rashad (The Cosby Show). Az ismert színész- és énekesnő kapcsolatait kihasználva szervezett jótékonysági estet a celeb barátainak, hogy adakozzanak olyan rászoruló diákok javára, akik részt akarnak venni egy nyári művészeti képzésen.

A celebek pártfogoltakat választottak – egyébként titkos egyezség keretében, magyarán nem vártak érte sem hírverést, sem bármilyen viszonzást. Csak évekkel később tudódott ki, hogy Denzel Washington egy Chadwick Boseman nevű fiatalemberben látta meg a fantáziát, és a képzését tokkal-vonóval kifizette.

Az akkor már rákkal kezelt, csontig lefogyott színész itt köszönte meg neki nyilvánosan – készítsd a zsebkendőt:

 

3. Emma Thompson és a testszégyenítés

A kétszeres Oscar-díjas színésznőt nehéz nem imádni: az öniróniája például annyira zseniális, hogy karrierje kezdetén, komikaként szinte csak abból élt. Thompson saját magán gúnyolódva egész önálló esteket volt képes ráépíteni a női megjelenésre – a frizurától a sminken és az öltözködésen át a testképzavarig. Aztán jött egy forgatási nap, amikor a témától elmúlt a humorérzéke.

A 2008-as Utolsó látogatás c. kosztümös film munkálatai során a fülébe jutott, hogy egyik női kollégáját (nem tudni, hogy az Avengers-ből ismert Hayley Atwell, vagy A koronás Anna Madeley volt-e) felszólították az alkotók, hogy fogyjon le. Az így is nádszál vékony színésznőt ért kritika miatt Thompson ráborította az asztalt a producerre:

„ha ezt még egyszer szóba hozod előtte, itt hagyom a filmedet”.

Többé nem hozta szóba.

2. Robin Williams és a gyerekmunka

A kiskorúak foglalkoztatásának nagyon komoly szabályai vannak a filmiparban (is), de ezeket spórolási szándékkal azért meg-megkísérlik áthágni a mohóbb producerek. Az 1995-ös Jumanji forgatásán például azt kérték Kirsten Dunst és Bradley Pierce szüleitől, hogy hagyják a gyerekeket túlórázni, mert azzal a stúdió megspórolhatna egy drága forgatási napot. Épp’ egy vizes jelentet vettek fel, egy nagy medencében kialakított díszletben.

Williams véletlenül hallotta meg, hogy a szülőkre próbál nyomást gyakorolni a rendező és a producer. Félrehívta őket és közölte:

„nem, nem fognak túlórázni. Most azonnal kijönnek a medencéből és majd mind visszajövünk a jövő héten”.

1. A Modern család és a zaklató anya

Az Alex Dunphy-t 11 éves korától alakító Ariel Winter (bal szélen) jobban rá volt szorulva filmes kollégái segítségére, mint azt bárki gondolná. Az önbizalomhiányos, zaklatott, de mindeközben rendkívül okos karakter tulajdonképpen a színésznő maga, csakhogy a zaklatottsága nem várt okokból eredt…

A gyerekszínészt éveken át az anyja felügyelte a forgatások helyszínén, de hamar teherré vált, nem csak Ariel, hanem a többi stábtag számára is. Folyamatosan oltotta a lányát a rossz teljesítménye és a súlyfeleslege miatt. A helyzet annyira eldurvult, hogy a tényleg családias szeretetben dolgozó színészek nyomására

a producerek kitiltották a mamát a forgatások területéről.

A stúdió támogatta Ariel-t abban a szándékában is, hogy „elváljon” a szüleitől: 2016-ban, 18 évesen bejelentette, hogy jogilag a saját gyámja lett.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×