Az Nvidia a világ egyik legsikeresebb chipgyártója. Ám még egy ilyen státusz sem mentesít a hatósági razzia alól. A franciák már jól tudják.

2023.09.29. – Az Nvidia egy globálisan elismert technológiai vállalat, melynek központja Santa Clarában, Kaliforniában található. A cég széleskörűen ismert és elismert a számítógépes grafikus megjelenítők és videokártyák terén. Az Nvidia forradalmasította a grafikus technológiákat, és vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia és gépi tanulás terén is. Alapítása óta folyamatosan újít és fejleszt, hozzájárulva a számítástechnika és a szórakoztatóipar fejlődéséhez világszerte.

Jensen Huang a vállalat elnök-vezérigazgatója, és egyben alapítója is. Huang rendkívüli vezető, aki szenvedéllyel és elkötelezettséggel irányítja a vállalatot. Szakértelme és vezetői képességei révén segítette az Nvidia-t abban, hogy globálisan elismert technológiai óriássá váljon. Huang innovatív megközelítéseivel és elkötelezettségével folyamatosan új utakat nyit a technológiai fejlődés előtt, és hozzájárul a számítástechnika forradalmi átalakulásához. Ráadásul pont nemrég írtunk arról is, hogy hogyan született meg a cég, s miért fontos Huang és az Nvidia számára a Danny’s étteremlánc.

Francia chipgyártók fókuszban

Azért nem minden pillanat stresszmentes az Nvidiánál sem, legyenek bármennyire óriások a chipgyártás piacán. Minél sikeresebb és ismertebb egy vállalat, annál többen szeretnék a helyüket. Az ujjal mutogatás pedig generációktól és piaci szegmensektől függetlenül a világ bármely pontján működik.

Most éppen az Nvidia francia irodáit lepték el az „Autorité de la concurrence” emberei. A francia versenyhivatal ugyan hivatalosan nem nevezte meg a chipgyártót, azonban a The Wall Street Journal értesülései szerint ez egészen pontosan az Nvidiával történt meg.

nvidia

A hajnali razziák abból állnak, hogy a hatóságok kora reggel megjelennek, hogy lefoglalják (természetesen meglepetésszerűen) egy cég fizikai és digitális anyagait. Emellett pedig kikérdezik az irodába érkező személyzetet is. A francia versenyhivatal kijelentette, hogy a razzia egy júniusban indított, kiterjedtebb akció része volt.

Az Nvidia jelentősen profitált a mesterséges intelligencia fellendüléséből, amelyet a ChatGPT megjelenése tett lehetővé. Ennek eredményeként az Nvidia csúcskategóriás AI chipjei, mint például a H100 (Hopper), úgy fogynak, mint a cukor. Az Nvidia legfrissebb pénzügyi eredményei azt mutatják, hogy a vállalat 13,5 milliárd dolláros (kb. 4,978,530,000,000 forint) bevételre tett szert ezzel, ami 101%-os javulás a tavalyi számokhoz képest.

Ezt olvastad már?

SIESS! 22.000 forint helyett INGYEN berámolhatsz két fantasztikus játékot

×