Az SBC gépek piaca mindig is létezett, ám a Raspberry Pi egyértelműen úttörő volt annak idején. Elérkeztünk az ötödik verzióhoz.

2023.09.28. – Manapság már rengeteg egykártyás számítógépet (SBC –  single-board computer) találunk a piacon. Az igazi forradalmat azonban egyértelműen a Raspberry Pi első verziója hozta el az iparágnak. Azóta több fő- és alverzió is megjelent a kütyüből, a legfrissebb megvásárolható változat a négyes sorszámot viseli magán. A mini PC akár egy tenyérben is elfér, miközben egy egyszerű mobiltöltő szolgáltatja a tápellátást számára. Szinte mindenre be lehet fogni, beszéljünk ipari vagy háztartási felhasználásról.

Raspberry Pi 5

Raspberry Pi 5

Médiaszerverként használnád? Megoldható. Vezérelnéd vele az okos otthonod működését? Arra is tökéletes. Ezek természetesen csak kiragadott példák, ám a Rasperry Pi mögött álló közösség verhetetlen. Lehet kapni olcsóbb és/vagy erősebb SBC-ket is, ám nem biztos, hogy a nyers erő képes minden esetben a közösség ereje fölé kerekedni. A gyártó pár hónappal ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy hosszú ideig a 4-es változat marad a polcokon, éppen ezért szólt nagyot a bejelentés, hogy úton a Rapsberry Pi 5.

Nézzük is, hogy mit tud majd a Raspberry Pi 5

A korábbi modellekhez képest 5 dolláros áremelkedésre azért számítani kell, sajnos elkerülhetetlen lépés volt a gyártó részéről. A kütyüből 4 GB és 8 GB memóriával felszerelt változatok érkeznek, az előbbi 60 dollárt, míg az utóbbi 80 dollárt kóstál majd. Természetesen a legtöbb embert a nyers erővel kapcsolatos fejlesztések érdekelnek, ezt sem tartotta sokáig titokban a cég.

Maradt továbbra is az ARM architektúra, ám a korábbi A72 magokat A76-ra cserélte a cég. Ebben a Broadcom BCM2712 volt a segítségükre, mely a korábban használt 28 nanométer helyett már a 16 nanométeres gyártósorról gurult le. Nem csak az órajelek lettek jobbak, a belső mérések alapján akár háromszor is gyorsabb lehet az ötös változat, mint az elődje. 

Új videófeldolgozót is kapott, így a 4K és 60 FPS HDR tartalmak sem okozhatnak gondot az eszköznek. Dedikált kivezetést kapott a kapcsológomb és immáron az I/O műveletekért is egy dedikált chip felel majd, ahogy PWM vezérelte ventilátorokat is közvetlenül a gépre köthetünk. Egy PCIe csatlakozó is került a Rasberry Pi 5-re, mely a csatlakoztatható eszközök repertoárját bővítheti ki, további felhasználási célokat bevezetve. A készülék október közepén érkezhet meg a boltok polcaira.

Forrás: Videocardz

Előbb érkezhet a Samsung Galaxy S24 széria – Ezt tudják a telefonok

×