Ha a Google picit is komolyan vette volna a bejelentéseket, akkor a Google Maps nem vezette volna a halálba a családapát.

2023.09.22. – Manapság a legtöbbeknek az alapértelmezett térképalkalmazás a Google Maps, enélkül pedig már aligha tudnánk elképzelni az modern hétköznapokat. Itt tervezünk útvonalakat, vadászunk éttermeket, pékségeket és mindenféle boltot magunknak, a nyaralás előtt lecsekkoljuk a foglalásunkat, tervezzük meg a nyaralást és hétvégi kirándulást, és így tovább, és így tovább.

A Google térképe kétségtelenül az egyik leghasznosabb program, ugyanakkor közel sem hibátlan. Hogy mennyire nem érdemes vakon megbízni benne jól bizonyítja az az észak-karolinai bírósági per, amit a Google ellen indítottak, mert a tévesen mutatott információi miatt meghalt egy ember.

Egy kétgyermekes családapa, a 47 éves Philip Paxson 2022. szeptember 30-án este hazafelé indult a kislánya 9. születésnapjáról, és mivel frissen költöztek a számára még ismeretlen környékre, a Google Maps-et hívta segítségül. Az alkalmazás aztán elő is állt egy útvonallal, ami valamiért egy 2013-ban leomlott hídon át javasolta a hazajutást Hickory városába.

Az ominózus híd

Philip azonban – mivel nem ismerte a terepet – nem is sejtette, hogy az az út járhatatlan és életveszélyes, ezért elindult. Aznap este heves esőzés volt, és mint a vizsgálatok is bizonyították, a leszakadt hídra semmi, egy tábla sem hívta fel a figyelmet. A város lakói sokszoros kérésének ellenére sem torlaszolták el az odavezető utat, hogy még véletlenül se hajtson arra senki, így Philip menet közben sem tudhatta meg, hogy valójában járhatatlan az útvonal.

Philip tehát megpróbált átjutni a túlpartra, ekkor történt a tragédia: a kocsijával belezuhant a leomlott híd alatti folyóba, amiből nem tudott kijutni, és megfulladt.

A Google-t az elhunyt családja azért perelte be, mert a város lakói több éven keresztül hiába küldtek visszajelzéseket a térképalkalmazásban, hogy a híd már nem járható, az ne javasoljon arra semmilyen útvonalat. A vállalat a többszöri bejelentés ellenére sem módosított, nem hívta fel a leszakadt hídra a figyelmet, nem távolította azt el a térképről, mindenkinek, aki arra járt, felajánlotta, mint lehetséges opció. Ergo a puszta szerencse, hogy nem történt még több hasonló tragédia.

„A lányaim most töltötték az első apák napját apjuk nélkül. Ünnepelniük kellett volna, és időt tölteniük Philippel, aki az életét a családjának szentelte. Ehelyett át kellett nézniük a vacsoraasztalon, ahol csak egy üres széket láttak. A lányaink azt kérdezik, hogyan és miért halt meg az apukájuk, én pedig nem találok szavakat, amiket megértenének, mert még én, felnőttként sem értem, hogy a GPS-irányokért és a hídért felelősök hogyan viselkedhettek ennyire felelőtlenül az emberi élettel. A Google figyelmen kívül hagyta az aggódó közösségi hangokat, amelyek arra kérték, hogy változtassák meg a térképet és az útirányokat. Senkinek sem szabadna így elveszítenie egy szerettét, és szeretnénk, ha meghallgatnák a hangunkat.” – mondta Alicia Paxson a per megindításával kapcsolatban.

A The Register megkereste a Google-t, ami mindössze annyit mondott, hogy mélyen együtt éreznek a családdal, a céljuk azonban, hogy pontos útvonal-információkkal lássák el a felhasználókat. A per állításait ezért jelenleg is vizsgálják.

De nem a Google anyavállalatát, az Alphabetet támadják: a vádiratban súlyos gondatlansággal vádolják meg a James Tarltont, a Tarde LLC és a Hinckley Gauvain LLC tulajdonosát, mivel fenntartóként az ő felelőssége lett volna a híd karbantartása, rendbehozása, illetve az odavezető út esetleges lezárása, figyelmeztető jelzések kihelyezése.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mutatjuk a Google Maps 56 legeszementebb, legviccesebb utcaképét

×