Az elkövetkező hónapokban megnyílik a világ első kifejezetten munkára tervezett robotgyára, amely nyomán idővel több millió ember munkája kerülhet veszélybe.

2023.09.22. – Míg mi és a világ a generatív mesterséges intelligenciával volt elfoglalva, a humanoid robotgyártás szinte észrevétlenül szintet lépett. No nem az Elon Muski értelemben, annál azért már jóval előrébb tart a robotika tudománya, amely már olyan humanoid gépekkel hódít, melyek több millió ember munkahelyére jelentenek potenciális veszélyt.

És nem ám valamikor a jövőben, hanem már most.

Agility Robotics munkagépe: a Digit nevű humanoid robot

A robotika egyik éllovasának számító Agility Robotics ugyanis bejelentette, hogy még idén megnyitják a világ első humanoid robotgyárát, a RoboFab gyártóegységet, amely építése épp a ChatGPT-őrület kirobbanása körül vette kezdetét az oregoni Salemben.

Damion Shelton, az Agility Robotics társalapítója és vezérigazgatója szerint az üzem évente 10.000, kifejezetten munkára tervezett Digit nevű robotot lesz képes legyártani.

A Digitet már sok-sok éve tökéletesítik, és egész konkrétan az emberi munkaerő kiváltására, leváltására, helyettesítésére, kiegészítésére szánják. A két lábon járó robot tökéletesen alkalmas raktári, csomagkézbesítési, különböző gyári és más egyéb logisztikai feladatok elvégzésére, köszönhetően a kialakításának, mozgékonyságának, mobilitásának, amellyel hamar és remekül képes alkalmazkodni az olyan munkakörnyezethez, ahol emberek is dolgoznak.

Az Agility Robotics egy vezetője, Andrea Campbell szerint a robotok térnyerése kvázi elkerülhetetlen, hamarosan mindenhol, minden területen jelen lesznek, aminek forradalma most vette kezdetét. Ezt az iparosodás korai éveihez hasonlította, például amikor megnyíltak az első autó-összeszerelő gyáregységek, és úgy véli, hogy a RoboFab-üzem megnyitásával ennek a revízióját indítják el.


Fontos ugyanakkor, hogy a Digit még csak egyszerű, programozható fizikai feladatok végzésére alkalmazható, ezért az első modellek az ember által végzett munka kiegészítésére tökéletes, a telje leváltására egyelőre még nem. A RoboFab gyártósorain is még hús-vér emberekkel közösen fog dolgozni – ez azonban záros időn belül bizonyosan meg fog változni.

A robotgyár az első, Agility Partner Programban résztvevő ügyfeleknek 2024-ben fogja leszállítani a rendeléseket, az általános kereskedelmi értékesítés pedig 2025-ben fog megkezdődni. Ez azt jelenti, hogy 2 év múlva a világon több munkahelyen is megjelenhetnek a robot kollégák – akikkel bár nem lesz ugyanolyan élmény a kávézás, de cserébe jó hallgatóság.

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a vállalatoknak vonzó lesz a Digit, mivel az emberrel szemben sosem lesz beteg (oké, néha szervizelni kell), nem megy szabadságra, sosem késik el a munkából – mivel haza sem megy, nem kér fizetést – csak áramot, nem tart szünetet, és sosem panaszkodik a HR-nek a munkakörülmények tarthatatlanságáról. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan emberek millióinak kerül veszélybe az állása.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Jobbak a botok a „nem vagyok robot” CAPTCHA-tesztben, mint az ember

×