A CAPTCHA-teszteket eredetileg a rosszindulatú botok ellen fejlesztették, melyek ma már az embernél is hatékonyabban bizonyítják, hogy nem robotok.

2023.08.16. – Aki az elmúlt 20 évben nem egy barlangban töltötte az életét, az minden bizonnyal találkozott már a neten barangolva az úgynevezett CAPTCHA-tesztekkel, melyek az emberi felhasználókat próbálják megkülönböztetni a botoktól. Ezekben manapság egy mozaikra feltördelt képeken kell kiválasztanunk azokat a kockákat, melyek megfelelnek a gép által meghatározottaknak, majd ha ügyesek voltunk, akkor megkapjuk a „nem vagyok robot” titulust.

Nos, most olybá tűnik, hogy hamarosan újabb vérfrissítésre szorul. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársai ugyanis megállapították, hogy bizonyos botoknak nemhogy nem okoz gondot a CAPTCHA-teszt, de sok esetben még az embernél is jobban teljesítenek.

A NewScientist szerint kutatók ennek megállapításához átvilágították a világ 200 legnépszerűbb weboldalát, melyek közül 120 használ valamiféle robotszűrő tesztet. Ezután 1400 különböző korú, nemű, lakóhelyű és iskolai végzettségű embert toboroztak, akiknek fejenként 10 CAPTCHA-tesztet kellett kitölteniük, melyeket aztán botokkal is megcsináltattak. Azaz összesen 14.000 jelenleg is általánosan használt CAPTCHA-t töltöttek ki az emberek, majd ugyanennyit a robotok.

Az emberek a teszteket jellemzően 9-15 másodperc alatt oldották meg 50-84%-os pontossággal. Ugyanezt a tesztet azonban a botok mindösszesen egyetlen másodperc alatt, méghozzá 99,8%-os pontossággal teljesítették.

Emberi robotok, robotemberek

A kutatók célja ezzel a kísérlettel az volt, hogy rámutassanak a 2000-es évek eleje óta használatos Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (CAPTCHA: Teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógépek és az emberek megkülönböztetésére) elavultságára, azaz a vérfrissítés szükségességére.

A tesztet ugyanis eredetileg azért fejlesztették, hogy az oldalak hatékonyan ki tudják szűrni a spam és sok más kártékony botokat. Ez a módszer egy ideig valóban működőképes volt, de ma már egyre többen gondolják úgy, hogy több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Shujun Li, az Egyesült Királyságbeli Kent Egyetem munkatársa is a CAPTCHA kritikusai közé tartozik, aki szerint a gépi tanulásos megoldások drámai és exponenciális fejlődése miatt új, például dinamikusabb, viselkedéselemzést alkalmazó megközelítésekre lenne inkább szükség. Hasonlóképp vélekedik erről Andrew Searles, a kísérletet végző csapat egyik tagja is, szerint a cégeknek intelligens algoritmusokat kellene használniuk a botinterakciók azonosítására és kiszűrésére ahelyett, hogy ilyen egyre avuló tesztekre hagyatkoznának.

És valóban: ha a robotok tulajdonképpen gyorsabban átjutnak ezeken a „nem vagyok robot” teszteken mint maguk az emberek, akkor az a helyzet áll elő, hogy a CAPTCHA inkább már csak egy idegesítő tényező az internetezés közben, mint egy valóban hasznos védőbástya.

De nemcsak a CAPTCHA teljesít rosszul:

Egy kutatás szerint a ChatGPT hülye mint a s€gg, de jó a szövege

×