Az Intel 14. generációja teljesen más vonalon folytatja a hordozható gépekben. Nagy eséllyel az asztali szériára is hatással lehet majd ez.

Az Intel az elmúlt napokban több információt is megosztott a 14. generációs mobil processzoraival kapcsolatban. Nem összetévesztendő ezek a szintén 14. generációt nevet viselő, de fél generációs ugrást sem biztosító Raptor Lake Refresh egységekkel, melyek majd az asztali fronton érkeznek. A PC-s felhasználóknak ennek ellenére is érdemes lehet tanulmányozni, hogy mivel is készül az Intel laptop fronton, hiszen később ebből profitálnak a 15. generációs asztali CPU-k is. Az első Meteor Lake processzorok 2023 decemberében debütálnak a masinákban, nézzük is, hogy milyen előnyökkel, fejlesztésekkel szolgálnak.

Nagy erő, fele akkora éhség

Az Intel továbbra is a tick-tock modelljére épít. Ez azt jelenti, hogy a korábbi chipjüket az új gyártástechnológiájukra implementálják (tick), hogy aztán átdolgozhassák és továbbfejleszthessék, gyorsítsák azt (tock). A Meteor Lake éppen ezért a 13. generációs Raptor Lake chipek erejét hozza majd, ám a fogyasztás közel felére esik majd vissza a gyártástechnológiai váltásnak köszönhetően. Tehát ez lesz most a „tick” lépés. Ez laptop fronton különösen becsülendő, de az asztali 15. generációs processzorok tulajdonosai sem bánják majd, ha kevesebbet fogyasztó, ezáltal könnyebben hűthető egységek érkeznek majd.

Teljesen más felépítésre vált az Intel

Fizikailag is különválik a 4 fő rész - Intel

Fizikailag is különválik a 4 fő rész

Korábban az Intel processzorok a CPU-t és a többi alegységet egyetlen egy „csomagként” kezelték a kupak alatt. A 14. generációval azonban minden megváltozik. Négy külön chipletre/tile-ra bontja fel ezeket a cég. Külön-külön, akár egymástól teljesen függetlenül fejlődhet a CPU, a SOC, a grafika és az I/O „chip”. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a SoC és a grafika például ne is a cég gyártósorán, hanem a rivális TSMC gyárában készülhessen.

Az E magok

Intel E-Core

Az Intel a 12. generációval hozta el a mainstreambe a hibrid felépítést. A processzorok az erős, ám de rengeteget fogyasztó P ( Performance ) magok mellett hatékonyabb, de némileg gyengébb E ( Efficiency ) magokat is tartalmaznak. Az operációs rendszer feladata, hogy a megfelelő feladatokat a megfelelő magoknak ossza ki. Az E magok energiahatékonysága és ereje is javult, mely brutálisan javíthatja a mobil gépek üzemidejét.

Beköszönt az AI?

Intel AI

A fentebb már említett SoC nevet viselő alegység tartalmaz AI feladatra specializálódott számítási magokat is. A GPU-k kezdeti időszakára emlékeztethet ennek jelentősége. Nem csak a vevőknek, de a szoftverfejlesztőknek is ki kell találnia, hogy mire is lehet ezt majd hasznosítani. Jelenleg az AI számításoknál, például egy Bing AI keresés esetében a felhőben végzik el az algoritmusok. Ez aggasztó lehet adatvédelmi szempontból sokak számára. A dedikált, lokális magok segítségével azonban akár a PC-n is meg lehetne oldani ezeket, hasonlóan az Apple, immáron a telefonokon és órákon lekezelt Siri parancsaihoz. A lehetőségek tárháza végtelen, tényleg csak a fantázián múlik, hogy mit hoz ki ezekből a közösség.

Az új Intel iGPU se kutya

Intel iGPU

A Meteor Lake processzorok az Intel Arc kártyákból vesznek ihletet. Az XeHPG magok közel dupla iGPU teljesítmény ígérnek a Raptor Lake processzorokhoz képest, de a Ray Tracing támogatás sem marad el. A későbbi, asztali PC-kbe kerülő egységekkel kapcsolatban korábban olyan pletykák is felmerültek, melyek RTX 3050 szinttel kecsegtetnek. Természetesen a hivatalos benchmarkokig érdemes súlyának megfelelően kezelni ezt, de az mindenképpen kijelenthető, hogy hatalmas ugrás lesz ilyen téren is.

Jelenleg tehát ennyit osztott meg az Intel az érkező processzorokról. A laptopokban található egységek már idén debütálnak, de a PC-s térhódításra 2024 második feléig várnunk kell. Érdemes lehet azonban majd megfigyelni a Meteor Lake processzorok tesztjeit. Rengeteg következtetést levonhatunk majd ezek alapján, hogy asztali fronton mivel szolgálhat a 15. generáció. Akkor sem kell csüggedned, ha nem érdekelnek az a hordozható gépek, hiszen október közepén érkeznek a friss, ropogós Raptor Lake Refresh processzorok is.

Forrás: PCWorld/INTEL

Senki se kérte🤪 De még több emoji jön – ezekkel bővül az eszköztár

×