A legújabb szabvánnyal tovább ömlik rád az emoji áradat, hogy még kevésbé találd meg, amire éppen szükséged lenne. Ilyenek kerülnek a készletbe.

2023.09.20. – Tudtad, hogy valójában sokkal több emoji van annál, ami például egy csevegő appban gombnyomásra felugrik? A ritkábban használt darabokat gyakran ebből a leszűkített eszköztárból is elég kibogarászni. De mi lenne, ha mind a 149.813 karakter ott sorakozna?! Mert az unicode.org friss összegzése alapján már ennyi emoji van – köszönhetően a kitartóan gyűjtögető The Unicode Consortiumnak.

Forrás: drobotdean – Freepik

A szervezet nemrég X-bejegyzésben közölte, hogy véglegesítette az Unicode 15.1-es szabványt. Az oldaluk alapján 627 új karakter kerül a készletbe, és a poszt szerint ebből 118 az ún. RGI (nagyjából: általános használatra javasolt) emoji. Utóbbiak 108 olyat tartalmaznak egyébként, amelyek létező emojik frissített verziói.

Milyen új emoji készlet jön?

Néhány példa arra, hogy mi változik: a mindig csak balra futó-mászó-gyalogló karakterek most már jobbra is futnak-másznak-gyalogolnak, vagy éppen kerekesszékkel gurulnak. Kapunk legalább kettő új fejet – ebből az egyik a fejrázás, a másik a belenyugvással lefele tekintés (vagy főhajtás?). Akadnak további újdonságok is, amelyek nélkül nem értjük, hogy tudtunk létezni eddig: ilyen a gomba, a lime, a szakadó lánc vagy éppen a főnixmadár. Egyébként korábban nem szerepelt, viszont rövidesen hozzáférhető lesz a különböző létszámú gendersemleges családi ábrázolás is. Ezeken nincsenek arcok, és a sziluettek sem utalnak a tagok nemére.

Mivel az új karaktereket még a mobil és PC-gyártóknak is be kell építeniük az alkalmazásaik készletébe, a The Unicode Consortium úgy számol, hogy leghamarabb a jövő év elején válnak használhatóvá.

De jobb óvatosan bánni velük:

Támadó emojik: így sérthetsz vérig valakit már egy sima 🙂-val is

×