A Greenwichi Királyi Obszervatórium kihirdette az éves csillagászati fotópályázat idei győzteseit. Íme az 5 legjobb kép, ami idén díjat kapott.

2023.09.21. – Az igazság az, hogy mi itt a szerkesztőségben nagyon szeretjük a csillagászattal, űrkutatással kapcsolatos híreket. Ezeket nagy ritkán meg is írjuk nektek, főleg amikor ilyen lenyűgöző képeket látunk, mint most. A Greenwichi Királyi Obszervatórium minden évben csillagászati fotóversenyt hirdet, idén már 15. éve. Nemrég pedig kihirdették a pályázat győzteseit is, így úgy gondoltuk, megmutatjuk az 5 legjobb fotót.

Csillagászati fotóverseny?

A Greenwichi Királyi Obszervatórium által szervezett fotópályázat egyébként a világ egyik legnagyobb ilyen pályázata. A versenyre 64 különböző országból több mint 4000 pályamű érkezett 2023-ban, amelyek mindegyike különböző kategóriákba került. A 2023-as év nyerteseit egy júliusban közzétett listával hirdették ki, most pedig eljött az idő, hogy összes figyelemre méltó pályaművet megtekinthetjük. A verseny során 11 kategóriában értékelték a műveket. Mi most a következő 5 kategória nyertesét mutatjuk meg.

Összesített győztes / Galaxisok

Az alábbi kép a 2023-as csillagászati fotóverseny nyertese, ami a szomszédos Androméda galaxist mutatja be. Az „Androméda, váratlan” című képet a Marcel Drechsler, Xavier Strottner és Yann Sainty által vezetett amatőr csillagászcsapat készítette. A kép bal oldalán látható plazmacsík egyedülálló felfedezés volt, a kutatók most tanulmányozzák.

Kép: Marcel Drechsler, Xavier Strottner és Yann Sainty

Sarki fény

Kép: Monika Devia

A Hold

Kép: Ethan Chappel

A Nap

Kép: Eduardo Schaberger Poupeau

Csillagok és csillagködök

Kép: Marcel Drechsler

Greenwichi Királyi Obszervatórium

A Greenwichi Királyi Obszervatóriumot II. Károly angol király alapította 1675-ben a Londonhoz közeli Greenwich kisváros királyi parkjában, a tengeri navigációhoz szükséges csillagászati megfigyelések elvégzése céljából. Vezetőjének címe Királyi csillagász (Royal Astronomer).

A II. világháború után az intézet Herstmonceux-ba költözött, de a modern tudományos igények növekedése folytán a csillagászati megfigyeléseket ma már a Kanári-szigeteken létesített észlelőállomáson végzik. Az eredeti helyen 1954-től csillagászati és navigációs múzeum működik.

Az éves fotópályázat többi díjazottjáról a LiveScience írt tartalmasabb beszámolót, ne felejtsétek el a többi képet se megnézni. A nyertes fotók egyébként egy kiállításon is megjelennek majd Londonban.

Ezt láttad már?

Ez a 88 (!!!) remek film és sorozat kerül ki a Netflix kínálatából októberben

×