A Pokémon TCG még mindig őrületben tartja a rajongókat, ezt pedig előszeretettel ki is használják a haszonlesők. Ártva ezzel másoknak…

2023.09.20. – Manapság a közösségi médiának hála ismét reneszánszukat élik a különböző kártyák és azok gyűjtése. Sokszor az adott streamerrel, tartalomgyártóval együtt, egy élő adás keretein belül történik a csomagok kibontása. Ez alól a Pokémon franchise ihlette kiadások sem képeznek kivételt. Ha azt hisszük, hogy csupán gyerekes hobbi, akkor nem is tévedhetnénk nagyobbat, hiszen egy-egy különleges darab akár 100 millió forintot is megérhet a piacon.

Van valami eufória abban, ha a kezünkben akad ki egy igazán értékes darab, ezért az érzésért pedig többen igencsak érdekes dolgokat hajlandók megtenni. Ez a dolog egyébként már-már függőség irányába is elmehet, ám vannak, akik csak és kizárólag a profitot keresik a hobbiban.

A koronavírus idején ismét fellendült a társasjátékozás iránti vágy, ebből a feltámadásból pedig a kártyák sem maradtak ki. Mind a mai napig a legnépszerűbb ezek közül a Pokémon TCG, ami az eladások alapján most éli az aranykorát. Egy ilyen trend pedig az új játékosok mellett a haszonlesőket is pillanatok alatt bevonzza.

Profit, mindenek felett

Amikor arról beszélünk, hogy egy kártyajáték csak úgy termeli ki magából az értékeket, nem arra kell gondolni, hogy ha elmegyünk a boltba és veszünk 2-3 csomagot az adott címből, máris profitot termeltünk. A legtöbb papír pár centet ér csak a piacon, ám amik tartják az árukat, azok a ritka, speciális kiadású lapok. Ha egy alap kártyának a csillogós, alternatív képpel ellátott verzióját kaparintjuk meg, akkor az alap kártyának minimum a kétszeresével kell számolni értékben. S ez a legrosszabb eset. Ez a szám akár megtízszerezheti, de akár ezerrel is megszorozhatja az adott lap árát.

Ami még komoly értéket tud képviselni, az a limitált kiadású, exkluzív laplista. Ilyenek például azok a kártyák, amiket egy-egy expón osztogatnak a kilátogatóknak. Ha az adott lap később máshol nem bukkan fel, hatalmas értéket tud képviselni még akkor is, ha nem tartozik a „játszható” kategóriába. A gyűjtők számára elengedhetetlen darab lesz így is úgy is, ez pedig értéket generál neki.

A Pokémon TCG is előszeretettel alkalmaz hasonló promóciós akciókat. A Pokémon TCG világbajnokság során állandóan jönnek a megjelölt, exkluzív tartalmak, amik később Ebayen, vagy egyéb más platformokon félelmetes áron cserélnek gazdát.

pokémon

Most a McDonald’s kínál több külföldi országban is speciális Pokémon kártyákat, aminek a készletét sajnos a haszonlesők máris elkezdték lerabolni. A promó alig pár napja indult, ám ha most felmegyünk az Ebayre, egy halom személy kínál komoly mennyiségű mekis csomagot. Ne legyünk naivak, ezek az emberek nem azért birtokolnak ennyi csomagot, mert nem tudnak Happy Meal nélkül élni.

 

A probléma ezzel ott kezdődik, hogy azok, akik tényleg szeretnének maguknak Pokémon kártyákat a menüjük mellé, már nem tudnak szerezni. Így, mivel kiszárad a készlet, a haszonlesők járnak jól, hiszen drágábban el tudják őket adni azoknak, akik amúgy a mekiből megszerezhették volna maguknak.

Talán, ha személyi számhoz kötnék a vásárlást, meg lehetne mindezt akadályozni, de legalábbis kellemetlenné lehetne tenni a haszonlesők életét. Na meg az eladókét, így valószínűleg hasonló intézkedésre nem nagyon lesz példa. Egy japán üzlet mondjuk a nagy Pokémon TCG-őrület idején megtiltotta a felnőtteknek a lapok vásárlását…

Ezt olvastad már?

Nem hallod az ellenfelet? – Ezek a Warzone ajánlott hangbeállításai

×